Let op! Geld lenen kost geld

Creditcard

Met een creditcard kun je wereldwijd uitgaven doen waarvoor je later betaalt. Het is dus een vorm van krediet omdat je over geld beschikt dat op dat moment niet jouw eigendom is. Hoe werkt een creditcard, hoe kun je er één aanvragen en wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Wat is een creditcard?

Een creditcard is, net als een bankpas van je betaalrekening, een pasje waarmee je uitgaven kunt doen. Dit kan online, maar ook fysiek in een winkel of bij een pinautomaat. Het grootste verschil met een betaalpas van de bank is dat het geld niet direct wordt afgeschreven. Dit gebeurt op een vaste, afgesproken moment. Meestal is dit pas een maand later. Bij een betaalpas is dit niet het geval, dan wordt de investering direct afgeschreven van je lopende rekening.
Dit kan omdat de verstrekker van de creditcard, vaak een bank of andere financiële instelling, jou het bedrag als ware voorschiet. Aan het eind van de maand worden al jouw uitgaven bij elkaar opgeteld en dat bedrag verhaalt de verstrekker van de creditcard op jou. In de meeste gevallen krijg je een paar dagen de tijd om dit volledige bedrag terug te betalen. Doe je dit, dan zijn er geen extra kosten aan verbonden en is de ‘schuld’ afbetaald. In feite kun je een creditcard dus zien als een zeer kortlopende lening waar je geen rente over betaalt.

Creditcards vergelijken

AanbiederJaarlijkse bijdrageBestedingslimietRente gespreid betalen
Visa World Card36,50 euro (eerste jaar gratis)2.500 euro14,00%
Mastercard Classic20,00 euro (eerste jaar gratis)2.500 euro14,00%
Visa World Card Gold55,00 euro (eerste jaar 36,50 euro)5.000 euro14,00%
American Express Silver Card75,00 euro (eerste jaar gratis)n.v.t.Niet mogelijk
American Express Gold Card170,00 euro (eerste jaar 85,00 euro) n.v.t.Niet mogelijk
ABN Amro Credit Card*22,42 euro2.500 euro14,00%
SNS Creditcard*15,75 euro5.000 euro13,80%
ING Creditcard*17,40 euro5.000 euro12,40%
Rabocard*24,00 euro1.000 euroNiet mogelijk
ASN Creditcard20,00 euro2.500 euro14,00%

*Wanneer je niet bij een bankonafhankelijke maatschappij een creditcard afsluit, maar bij een bank als Rabobank of ABN Amro, kan het zijn dat de creditcard alleen beschikbaar is wanneer je een lopende rekening hebt bij deze specifieke bank.

Kosten creditcard

In het bovenstaande overzicht worden de jaarlijkse kosten van de creditcards weergegeven. Ook wordt er een rentepercentage getoond voor het verspreid betalen, mits dit mogelijk is. Toch zitten er ook nog andere kosten verbonden aan een creditcard.

 • Extra kaart. Bij sommige maatschappijen is het mogelijk om een extra kaart aan te vragen. Hierdoor is het bijvoorbeeld voor je partner ook mogelijk om gebruik te maken van de pas, zonder dat jullie deze hoeven te delen. Dit is echter in de meeste gevallen niet gratis. Voor zo’n extra creditcard worden kosten in rekening gebracht. Deze kosten verschillen per aanbieder.
 • Geld opnemen. Het is mogelijk om contant geld op te nemen met een creditcard. Hiervoor worden in de meeste gevallen kosten in rekening gebracht. Zo kan een aanbieder je een boete van wel 4,00% over het opgenomen bedrag geven, wanneer je contant geld pint met een creditcard.
 • Wisselkoers. Ook voor het betalen in andere valuta kan de verstrekker kosten in rekening brengen. De hoogte  van deze kosten verschillen per aanbieder. Deze wisselkoersopslag worden alleen in rekening gebracht wanneer je een betaling doet in een andere valuta dan de euro. Ook wanneer je buiten de Europese Unie (EU) uitgaven doet, kan hiervoor een bedrag worden ingehouden door de creditcardmaatschappij.

Creditcard aanvragen

De meeste Nederlandse banken bieden creditcards aan. Deze zijn vaak verboden aan een lopende betaalrekening bij deze bank. Er zijn ook andere financiële instellingen die creditcards aanbieden. In deze gevallen is de creditcard niet verbonden aan een bank. Dit kan een voordeel zijn, omdat je niet hoeft over te stappen van bank wanneer er bij een andere bank een goedkopere creditcard wordt aangeboden. Een nadeel kan zijn dat deze financiële instellingen vaak niet in Nederland gebaseerd zijn, waardoor directe communicatie lastiger kan zijn.

Iedere creditcard brengt eigen kosten en voorwaarden met zich mee. Daarom is het goed om creditcards te vergelijken. Dit kan vaak gemakkelijk en snel via het internet. Heb je jouw favoriete creditcard gevonden, dan is het vaak een kwestie van een paar minuten om de creditcard aan te vragen. De bank of financiële instelling wil een aantal gegevens van je weten die belangrijk zijn voor het aanvragen van een creditcard.

Met deze gegevens voert de bank of creditcardmaatschappij een kredietcheck uit. Zo wordt er bijvoorbeeld een toetsing gedaan bij het BKR naar eventuele eerdere of niet betaalde schulden. Heb je geen negatieve registratie bij het BKR en heb je voldoende inkomen – dit bedrag verschilt per creditcard – dan kom je in aanmerking voor een creditcard.

Na de goedkeuring duurt het even voordat je de creditcard thuis ontvangt. De pas wordt namelijk bedrukt met jouw persoonlijke gegevens. Wanneer dit gebeurt is en je de creditcard per post hebt ontvangen, is het zaak om de creditcard te activeren. Dit vormt een extra beveiliging voor je kaart en kan vaak online. Na de activatie, zoals staat uitgelegd in de bijgeleverde brief, moet je de creditcard signeren. Pas dan is de kaart klaar voor  gebruik en kun je uitgaven gaan doen met je creditcard.

Betalen met een creditcard

Een creditcard kan op meerdere plekken gebruikt worden, bijvoorbeeld op het internet en in de winkel. Betalen met een creditcard kan dan ook op verschillende manieren. In die nieuwste pasjes zitten chips, net als in bankpassen, waardoor je op sommige plekken contactloos kunt betalen met je creditcard. Hierdoor wordt het zetten van een handtekening steeds minder belangrijker.

Fysiek betalen
Het is mogelijk om met een creditcard op fysieke plekken te betalen. Dit kan een winkel zijn, maar ook een restaurant, hotel of vliegveld. Dit werkt op dezelfde manier als met een ‘normale’ bankpas. De creditcard moet dan worden geplaatst in de pinautomaat en er moet een pincode worden ingetoetst. Deze code is niet hetzelfde als bij je pinpas en wordt apart geleverd bij je creditcard. Bij zo’n fysieke betaling worden de kosten van de uitgave niet direct afgeschreven. Deze worden pas aan het eind van de maand door de verstrekker van de creditcard op jou verhaald, samen met eventuele andere uitgaven die je hebt gedaan met deze kaart.

Vrouw plaatst bestelling op laptop met Creditcard

Online betalen
Ook online is het mogelijk om betalingen te doen met je creditcard. Dit gaat op een andere manier dan bij fysieke uitgaven. Op het internet heb je de chip en de pincode namelijk niet nodig. Hierbij wordt het lange nummer gebruikt dat in de voorzijde van de creditcard staat gedrukt. Doorgaans bevat dit nummer dertien tot zestien getallen.

De creditcard heeft ook een vervaldatum. Tot deze datum is de pas geldig en kan het gebruikt worden voor uitgaven. Bij online bestellingen is deze vervaldatum ook van belang. In de meeste gevallen moet je deze datum invullen wanneer je betaalt met de creditcard. Deze informatie vind je ook op de pas en staat vaak vermeld als vier cijfers met een schuine streep ertussen. Bijvoorbeeld 07/23. Dit betekent dat je creditcard geldig is tot juli 2023. Als laatste wordt er bij een online betaling met een creditcard gevraagd naar de validatiecode. Dit wordt ook wel de CVV genoemd. Bij verstrekkers als VISA en Mastercard bestaat deze code uit drie cijfers. De CVV staat vermeld op de achterzijde van de creditcard. Wanneer je uitgaven doet bij Nederlandse webshops, kan het zijn dat er wordt gevraagd om een scanner of cardreader van de bank te gebruiken.

Tips voor betalen met creditcard

De informatie van een creditcard is vertrouwelijk en kan door experts snel en simpel vervalst worden. Daarom zijn er een aantal tips voor het doen van aankopen met een creditcard.

Vermijd nepwinkels
Vooral op het internet komt het steeds vaker voor dat webshops nepshops blijken te zijn. Dit zijn websites die je oplichten en gebruik maken van je gegevens, nadat jij een betaling hebt gedaan voor iets wat je waarschijnlijk nooit zult ontvangen. Ben je toch van plan om online aankopen te doen met je creditcard? Zoek dan eerst goed uit met welke website je te maken hebt en of ze te vertrouwen zijn. Beperk je tot de webshops die je goed kent of die bekend zijn bij anderen. Bekende webshops kunnen het zich niet permitteren om misbruik te maken van je gegevens. Hier kun je veilig betalen met je creditcard.

Wachtwoord toevoegen
Bij een creditcard is het mogelijk om een extra beveiliging toe te voegen. Dit kan in de vorm van een zelfgekozen wachtwoord. Dit is optioneel en wordt niet verplicht door de creditcardverstrekker, maar het is zeker aan te raden. Door het toevoegen van een wachtwoord worden je online betalingen nóg veiliger.

Geld pinnen
Tot slot is er nog een manier om te betalen met een creditcard. Dit is het opnemen van contant geld bij een bank. Toch is dit, in het geval van een creditcard, niet de meest goedkope manier. Aan het pinnen met een creditcard zitten namelijk vaak hoge kosten verbonden. Deze boete bedraagt in sommige gevallen zelfs 5% van het opgenomen bedrag, met een minimum van 5 euro.

Tot slot is er nog een manier om te betalen met een creditcard. Dit is het opnemen van contant geld bij een bank. Toch is dit, in het geval van een creditcard, niet de meest goedkope manier. Aan het pinnen met een creditcard zitten namelijk vaak hoge kosten verbonden. Deze boete bedraagt in sommige gevallen zelfs 5% van het opgenomen bedrag, met een minimum van 5 euro.


Voordelen creditcard

Een creditcard heeft zo zijn voordelen, vooral wanneer je hem gebruikt als een vorm van krediet: je moet uitgaven doen waar je op het moment zelf geen geld voor hebt, maar die absoluut op korte termijn moeten worden gedaan. Heb je het moment een maand later wel, dan ben je er van verzekerd dat je de kosten terug kunt betalen. Er zijn ook andere voordelen van een creditcard.

 • Verzekeringen. De meeste creditcards brengen bepaalde verzekeringen met zich mee. Heb je bijvoorbeeld een online aankoop gedaan, maar is deze niet goed? Dan is het met een creditcard mogelijk om je geld terug te vragen. In sommige gevallen kun je zelfs geld terugkrijgen wanneer een vliegtuig vertraging heeft, wanneer je het ticket hebt betaald met je creditcard.
 • Wereldwijd. Creditcards worden bijna in ieder land geaccepteerd, in tegenstelling tot sommige betaalpassen. Ben je op vakantie in Afrika of maak je een rondreis door Australië? Met een creditcard is het bijna altijd mogelijk om transacties te voldoen. Iedere transactie die je doet, in welk land deze ook gedaan wordt, wordt pas na een maand van je rekening afgeschreven.
 • Achteraf betalen. Het grootste voordeel van een creditcard is misschien wel dat de uitgaven die je er mee doet niet direct op jou worden verhaald. Op deze manier beschik je over geld dat je eigenlijk nog niet hebt. Pas na een maand betaal je alle uitgaven en dit is, wanneer je binnen de juiste termijn betaalt, helemaal rentevrij.
 • Flexibel betalen. Het is ook mogelijk om met een creditcard verspreid te betalen. Dit flexibel aflossen kan een voordeel zijn omdat je niet direct alle uitgaven hoeft terug te betalen, maar hier komen wel extra kosten bij kijken. Bij flexibel betalen wordt er namelijk wel een rentepercentage in rekening gebracht.
 • Klantenservice. De meeste verstrekkers van creditcards, of het nou gaat om een bank of een andere financiële instelling als VISA of Mastercard, bieden een goede klantenservice aan. Zo is er 24 uur per dag hulp beschikbaar als er problemen zijn met betalingen of wanneer je andere vragen hebt over het gebruik van je creditcard.

Nadelen creditcard

Aan het gebruik van een creditcard zitten ook nadelen verbonden, net als bij alle andere vormen van lenen.

 • Rente. Wanneer je het openstaande bedrag na een maand niet in één keer voldoet, en dus kiest voor flexibel aflossen, wordt er een boete gegeven in de vorm van een te betalen rente. Deze rente is relatief hoog, waardoor geld ‘lenen’ met een creditcard dus relatief duur is.
 • Jaarlijkse bijdrage. Een creditcard is, in de meeste gevallen, niet gratis. Voor een creditcard moet je jaarlijks een bedrag betalen. Deze kosten verschillen per kaart en kunnen soms erg oplopen. Daarom is het goed om voor het nemen van een creditcard eerst goed te vergelijken.
 • Geld opnemen. Zoals eerder vermeld moet er een boete betaald worden wanneer je er voor kiest om contant geld op te nemen met een creditcard. Het is dus aan te raden om dit alleen in noodsituaties te doen.
 • Fraude. Het betalen met een creditcard is erg eenvoudig en kan vooral online een goede uitkomst bieden. Toch, omdat dit allemaal zo eenvoudig is, is een creditcard ook erg gevoelig voor fraude. Misbruik bij creditcards komt helaas nog steeds voor. Toch worden dit soort schadekosten vaak betaalt door de creditcardmaatschappij, wanneer je hiervoor verzekerd bent. Door de komst van de chip en het wachtwoord wordt fraude echter steeds moeilijker.