Wat is debetrente?

op basis van 0 beoordelingen

Je betaalt debetrente over schulden die je hebt. De term “rente” wordt vaak gebruikt om de kosten van het lenen uit te drukken, maar officieel is het de debetrentevoet. Waar is de hoogte van de rente van bijvoorbeeld een persoonlijke lening van afhankelijk?

debetrente grafiek

Voor alle leningen betaal je een debetrente. De rente is namelijk de vergoeding voor de kredietverstrekker voor het uitlenen van geld. De lening met de laagste debetrente ben je naar op zoek. De rente is namelijk vaak de enige variabele bij een lening. De hoogte van de aflossing is altijd gelijk. Als je 10.000 euro leent, moet je namelijk ook 10.000 euro terugbetalen. Een bank mag maximaal 14% debetrente in rekening brengen. Snel geld lenen zonder BKR en loonstrook is vaak een optie van de duurdere kredietverstrekkers.

Vaste debetrentevoet of een variabele rentevoet?

Je kunt een (senioren)lening of krediet afsluiten met een vaste rente of met een variabele rentevoet gedurende de looptijd. Met een vaste rente heb je zekerheid. Ook als de marktrente hard stijgt, houd jij nog steeds dezelfde rente.

Variabele debetrente

Met een variabele rentevoet kan de rente fluctueren. Een stijgende rente maakt de lening duurder. Aan de andere kant kun je ook het voordeel hebben als de rente daalt. Een variabele debetrente geeft onzekerheid. De kredietverstrekker kan de lasten verhogen als de rente stijgt.

Kies voor zekerheid als je geld leent

Een lening moet betaalbaar zijn en blijven. Met een vaste debetrente weet je waar je aan toe bent. Bij een sterke stijging van het rentepercentage kan je maandlast sterk stijgen met een variabele rente. Als je een hogere rente betaalt kan dit een sterk verhogend effect op de rentekosten hebben. Voorkom dit door met de kredietverstrekker een vaste in plaats van een variabele rente af te spreken.

Debetrente berekenen en vergelijken

Je kunt leningen eenvoudig onderling vergelijken op de rentekosten. Bereken eenvoudig wat je voor een lening betaalt over de volledige looptijd. Een lening van 15.000 euro kost jou bijvoorbeeld aan aflossingen en rente in totaal 17.500 euro? Ben je met een andere lening in totaal 17.000 euro kwijt? Dan is deze de betere keuze. De verschil in totale kosten wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van de hoogte van de rente en de looptijd van de lening.

Een gekozen kredietverstrekker kan achteraf ook een verkeerde keuze zijn. Geen probleem, je kunt de lening namelijk oversluiten naar een partij met een veel lagere rente. Op jaarbasis kan je dat een groot bedrag besparen. Let wel op de boeterente die je huidige kredietverstrekker mogelijk rekent. Dit is een vergoeding voor misgelopen inkomsten door de bank.

Veelgestelde vragen

Debetrente is de vergoeding die je betaalt aan een kredietverstrekker als vergoeding voor het lenen van een bedrag. De rente betaalt als het ware voor de dienst van de kredietverstrekker.

Debetrente betaal je over een lening en creditrente krijg je over je spaargeld. In beide gevallen is het een vergoeding voor het beschikbaar stellen van geld aan een ander.

Je berekent de debetrente door het percentage te nemen van de openstaande schuld. De uitkomst van deze berekening is de rentevergoeding over één jaar. Vervolgens kun je het terugrekenen naar een vergoeding per maand door de uitkomst te delen door 12. Door aflossingen daalt het bedrag dat je aan rente moet betalen.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment