Energiebespaarlening

op basis van 0 beoordelingen

Voor het verduurzamen van je huis kun je een tweede hypotheek afsluiten. De betaalde rente is fiscaal aftrekbaar. Of je kiest voor een energiebespaarlening. Ook deze lening is voor de meeste woningeigenaren fiscaal aftrekbaar. Hoe kun je de energiebespaarlening aanvragen en wat zijn de voorwaarden voor deze lening?

lamp met een euro teken er in

Met een energie bespaar lening krijg je geld beschikbaar om de energiekosten te verlagen. Een laagdrempelige financiering maakt het investeren in duurzaamheid een aantrekkelijke mogelijkheid om iets voor het milieu te doen en om ook nog geld te besparen. Door de besparing aan energiekosten, kun je de investering in energiebesparende maatregelen weer terugverdienen.

Wat is een energiebespaarlening?

Zoals aangegeven kun je de energiebespaarlening gebruiken voor het energiezuiniger maken van je woning. De lening vraag je aan bij het Nationaal Warmtefonds. Na een positieve beoordeling opent het fonds de lening voor je. Voor een woning kun je maximaal 27.000 euro aanvragen. Voor het zeer energiezuinig maken van je huis kun je een bedrag tot 71.000 euro krijgen. Het minimale leenbedrag bedraagt 1.000 euro. De maandelijkse betaling start nadat de lening verstrekt is. De lening afsluiten gaat snel.

Wat zijn de voorwaarden en kenmerken van de energiebespaarlening?

Als eigenaar (bewoner) vraag je de lening aan. Als je financiële situatie voldoende stabiel is en je inkomen hoog genoeg, kun je een nieuwe lening aanvragen. De geldlening staat op naam van de aanvrager en meestal ook op naam van de partner. Voorwaarden en belangrijke bepalingen zijn:

  • Ondanks andere financiële verplichtingen moeten de maandlasten betaalbaar zijn.
  • Je moet documenten uploaden om je financiële draagkracht aan te tonen.
  • Het geleende bedrag moet je gebruiken voor het verduurzamen.
  • Je mag onbeperkt boetevrij aflossen.
  • Voor een ZEP+/Nul op de Meter-woningen mag je een hoger bedrag lenen.
  • Je betaalt geen afsluitkosten.
  • Met een inkomen tot 60.000 euro betaal je geen rente.

Hoe loopt het aanvragen en declareren?

Het aanvragen verloopt via een online aanvraagformulier. Je moet een account aanmaken en daarna volgt nog een telefonische bevestiging. Na het afsluiten ontvang je een bevestiging per brief inclusief de declaratieformulieren. Een ingevuld declaratieformulier kun je samen met een factuur sturen naar het Nationaal Warmtefonds voor de betaling.

Voordat je de lening met een aantrekkelijke rente aanvraagt, verdiep jij je eerst in welke energiebesparende maatregelen onder de energiebespaarlening vallen. Kun je de lening gebruiken voor de investeringen die jij in gedachten hebt? De volgende stap is het aanvragen van een offerte voor de maatregelen. Laat de offerte ondertekenen door de installateur of aannemer. De handtekening maakt de offerte geldig, anders kan het ook een globale prijsopgave zijn. Voor het bewijzen van de inkomsten heb je ook de belastingaangifte van het afgelopen jaar en een recente salarisstrook nodig. Bij de eerste aanvraag hoef je nog geen documenten bij te sluiten. Zo kun je jouw bestaande woning energiezuiniger maken.

Wat kost de energiebespaarlening?

Het is een lening waar je toch nog flink voor moet betalen. De rente energiebespaarlening bedraagt 4,3% tot 4,5%. Het laagste percentage geldt voor een lening van 7 jaar, en de hogere rente voor een lening van 20 jaar. Heb je een verzamelinkomen van maximaal 60.000 euro? Dan betaal je geen rente. De hoogte van het inkomen moet blijken uit de opgevraagde documenten na het aanvragen van de lening. In de provincies Friesland, Drenthe en Zeeland krijgen aanvragers een korting op het rentepercentage.

Het aflossen van de energiebespaarlening

De looptijd varieert van een periode van 7 jaar tot maximaal 20 jaar. Tijdens de looptijd los je de schuld af. Het betreft een annuïtaire aflossing. Dat betekent dat de maandlasten gelijk blijven gedurende de hele looptijd. De rente en de aflossingen zitten verwerkt in deze maandlasten. Houd er rekening mee dat wordt getoetst of je deze maandlasten kunt dragen. De reguliere hypotheek en de andere woonlasten lopen namelijk ook gewoon door. Betalingsproblemen door te hoge maandelijkse lasten moeten voorkomen worden.

Kiezen voor het leasen van duurzame energiebronnen

In plaats van een energiebespaarlening kun je ook kiezen voor het leasen van bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp. Je kiest bijvoorbeeld voor de vormen financial lease of persoonlijke lening. Ga eerst goed de verschillende vormen onderling vergelijken voordat je een lening afsluit. Je wilt voorkomen dat je kiest voor een lening die niet bij jou past.

Veelgestelde vragen

Een energiebespaarlening kan de eigenaar en bewoner van een te verduurzamen huis aanvragen. Tegen een aantrekkelijke rente kunnen maatregelen worden getroffen om in de toekomst energie te besparen. Aanvragers met een inkomen tot 60.000 euro (gezinsinkomen) hoeven geen rente te betalen. De lening is aan te vragen bij het Nationaal Warmtefonds.

De rente voor de energiebespaarlening ligt tussen 4,3% en 4,5%. Het hoogste tarief geldt voor een lening met een looptijd van 20 jaar. In een aantal provincies heb je recht op een korting. Het gaat om de provincies Drenthe, Zeeland en Friesland. Je betaalt geen rente als het inkomen binnen het gezin onder 60.000 euro bruto blijft. Het Nationaal Warmtefonds biedt de lening aan.

De duurzaamheidslening en de energiebespaarlening zijn beide gericht op het lenen van geld voor het verduurzamen van huizen. Het verschil is dat de duurzaamheidslening regionaal wordt verstrekt en de energiebespaarlening is landelijk aan te vragen. De energiebespaarlening is voor een inkomen tot 60.000 euro bruto gratis. Je betaalt namelijk in dat geval geen rente. De duurzaamheidslening betaal je wel rente voor.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment