Geld lenen met onderpand

op basis van 0 beoordelingen

Een lening met een huis als onderpand wil zeggen dat het huis dient als een zekerheid voor de kredietverstrekker. Niet in alle gevallen is het mogelijk om een woning als onderpand te gebruiken. Het is gebruikelijk bij een hypothecaire lening. Wat zijn de eisen van banken voor het verstrekken van een tweede hypotheek en welke soorten onderpand zijn er?

Als je voor een lening een onderpand nodig hebt, gaat het vrijwel altijd om een woning als onderpand voor een nieuwe hypotheek. Toch kan het ook anders. Ook bijvoorbeeld een auto kan het onderpand zijn van een lening. Voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet heb je geen onderpand nodig. Daardoor is de rente voor deze leningen ook hoger in vergelijking met een overwaarde hypotheek.

Wat is een onderpand?

Na het sluiten van de hypotheek betaal je maandelijks rente en aflossingen. Als je niet genoeg geld hebt om aan je betalingsverplichtingen te voldoen, kan de bank het huis (onderpand) verkopen. Zonder jouw medewerking kan het huis dus verkocht worden door de bank. De verpanding blijft bestaan gedurende de volledige looptijd of tot de schuld op het huis is afbetaald. Een andere bekende vorm van lenen met onderpand is het in onderpand geven van spullen aan een pandjeshuis, maar het bekendste voorbeeld is de hypotheek.

Wat is het voordeel van een onderpand?

Een onderpand geeft aan kredietverstrekkers een extra zekerheid. Hierdoor heb jij recht op een lagere rente. De bekende vorm van een lening met een onderpand is een hypotheek. Door de verpanding van het huis leen je goedkoper. Zo krijg jij de beste lening en verbeter je jouw eigen financiële situatie. Een lagere rente zorgt namelijk voor lagere maandlasten. Door de lage rente kun jij je lening ook weer sneller aflossen.

Een onderpand hoeft meestal niet

Een kredietverstrekker vraagt meestal niet om een onderpand. In de meeste gevallen kun je zelfs geen onderpand koppelen aan een lening. In een persoonlijke lening of doorlopend krediet kunnen kredietverstrekkers zelfs geen onderpand verbinden. In de Nederlandse markt is het verpanden bij consumptief krediet niet gebruikelijk.

Dankzij een onderpand een overwaarde hypotheek kunnen afsluiten

Is de waarde van je huis hoger dan de hypotheekschuld? Met een tweede hypotheek kun je van een kredietverstrekker een deel van de overwaarde lenen. Met de overwaarde kun je bijvoorbeeld het huis verbouwen, maar je kunt het geld ook anders besteden. Het anders besteden van de overwaarde heeft wel tot gevolg dat je de betaalde rente voor de tweede hypotheek niet kunt aftrekken van de belasting. De waarde van het onderpand moet de bank voldoende zekerheid bieden voor het verstrekken van de lening.

Hoe betaal je een tweede hypotheek weer terug?

Met een tweede hypotheek neem je een hoger bedrag aan hypotheekschuld op je naam. Door een maandelijkse aflossing kun je de hypotheek weer terugbetalen in een periode van bijvoorbeeld 20 jaar. Hypotheekverstrekkers kunnen ook een aflossingsvrije hypotheek aanbieden. Met deze hypotheekvorm betaal je alleen rente en los je niet af op de schuld. Als je de huidige woning verkoopt, betaal je de aflossingsvrije hypotheek af. Of een aflossingsvrije hypotheek verstandig is, hangt af van jouw situatie.

Hoe gaat het verpanden van een woning?

Als je een huis koopt, moet je naar de notaris. Een huis is namelijk een zogenaamd registergoed. Bij de notaris teken je de overdrachtsakte samen met de verkopers. De tweede akte is de hypotheekakte. Dit is een contract met de hypotheekverstrekker. Hierin staat dat je een bedrag leent voor het kopen van het huis en dat het huis als onderpand voor een nieuwe hypotheek dient. Zie de verpanding als een soort borg.

Een particuliere lening afsluiten met een onderpand

Geld lenen met een onderpand kan ook met een onderhandse lening. Je leent geld en verpandt je auto tijdelijk aan diegene waar je van leent. Je eigen woning of huurwoning in onderpand geven kan niet, maar wel bepaalde waardevolle spullen. Zorg ervoor dat de gemaakte afspraken goed op papier staan. De lener en de uitlener moeten niet kiezen voor mondelinge afspraken. Je kunt een leningsovereenkomst met onderpand afsluiten.

Lenen met onderpand zorgt voor een korting op de hoogte van de rente, maar korting krijgen kan ook op een eenvoudigere manier. Door eerst te vergelijken voordat je een lening afsluit, kun je zorgen voor de laagste rente en de beste voorwaarden. Je gaat je auto immers liever niet als onderpand geven als je geld leent van bijvoorbeeld een familielid.

Veelgestelde vragen

Ja, je kunt je huis verpanden voor een hypotheek. De bank zal ook een onderpand eisen bij het afsluiten van een hypotheek. Een hypotheek is namelijk altijd een lening met een onderpand. Als je niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen, kan de bank het huis verkopen en op deze manier de schuld weer afbetalen.

Geld lenen met onderpand is mogelijk. Je kunt een lening met je huis als onderpand afsluiten. Dit wordt een hypotheek genoemd. Ook met een onderhandse lening kun je een onderpand als zekerheid geven aan de uitlener van het geld.

Een hypotheek is een lening met een onderpand. Voor de meeste andere leenvormen is het niet gebruikelijk om met een onderpand te werken. Je kunt ook een onderhandse lening afsluiten met een object van waarde als onderpand. De persoonlijke lening en het doorlopend krediet is geen onderpand aan te koppelen. 

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
0 reacties

Submit a comment