Groene lening

op basis van 0 beoordelingen

Groene leningen zijn leningen speciaal voor energiebesparende maatregelen of gericht op het opwekken van energie. Het zijn dus zogenaamde duurzame investeringen onder gunstige voorwaarden. Wat moet je erover weten en waar kun je een groene lening afsluiten?

groene lening tussen de planten
|

Het verduurzamen van je huis voor een lagere energierekening is populair. Met de besparing aan energie kun je de lening aflossen. Je doet ook nog eens iets voor een beter milieu. Groen lenen kost geld, maar levert ook weer geld op.

Wat is een groene lening?

Het is een lening voor het treffen van duurzame maatregelen in je woonhuis. Met het geld uit de duurzame lening koop je bijvoorbeeld zonnepanelen, kies je voor isolatie en laat je een warmtepomp installeren. Om voor de duurzaamheidslening vanuit de overheid in aanmerking te komen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Wat zijn de voorwaarden voor een groene lening?

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen vor de groene leningen vanujit de overheid. Het gaat om de volgende:

  • De duurzame maatregelen gelden minimale eisen voor. Het gaat bijvoorbeeld om minimale eisen voor de zonnepanelen;
  • Het leenbedrag ligt tussen 1.000 euro en 71.000 euro;
  • Een erkende installateur of aannemer moet de werkzaamheden uitvoeren
  • Je moet het geld aantoonbaar gebruiken voor het verduurzamen

Een groene lening of kiezen voor een alternatief?

Je krijgt een korting op het rentepercentage omdat het een groene lening is, maar kijk verder dan dat. Mogelijk is het kiezen voor een alternatief verstandiger. Vaak zijn er met vergelijkbare voorwaarden leningen te vinden met wel een hogere rente, maar met meer mogelijkheden. Je kunt dan ook kiezen voor een langere maximale looptijd tegen een vaste rente. Als je een lening aanvraagt moet je niet kijken naar de korting die je krijgt, maar naar wat je moet betalen. Een dure lening met een korting kan nog steeds een dure lening zijn. Kies bij voorkeur niet voor een variabele rente. Met een vaste rente heb je zekerheid over je maandlasten.

Is de groene lening aftrekbaar?

Voor verduurzaming kun je recht hebben op fiscaal voordeel, zoals bij een hypotheek ook het geval is. Je gebruikt de groene lening bijvoorbeeld voor zonnepanelen of om je huis gasvrij te maken. Met fiscaal voordeel en een lage rente kun je het verduurzamen nog goedkoper financieren. Uiteraard, geld lenen kost geld, maar met een besparing op de energiekosten kun je onder de streep voordeliger uit zijn.

Een groene lening vanuit de overheid

Vanuit de overheid (gemeenten) worden er leningen verstrekt gericht op energiebesparende maatregelen. Het gaat om de Duurzaamheidslening en het Energiebespaarfonds. Helaas gelden er wel strikte voorwaarden waar je aan moet voldoen en waar je het geld in mag investeren. Verdiep je hier goed in voordat je een dergelijke lening afsluit. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan de lening bij je passen of juist niet.

Wat houdt de Duurzaamheidslening in?

Het is een lening verstrekt door je gemeente of door de provincie. Niet iedereen heeft er recht op, want de gemeente of de provincie moet het namelijk wel aanbieden. Uiteindelijk leen je het van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting voor Nederlandse gemeenten (SVn). Het leenbedrag ligt tussen 2.500 euro en 25.000 euro. In maandelijkse vaste termijnen betaal je de lening weer af. Deze leenvorm is zeer aantrekkelijk, want de rente bedraagt op dit moment 1,6% (peildatum 2-1-2024).

Wat is de Energiebespaarlening?

De Energiebespaarlening wordt verstrekt door het Nationaal Warmtefonds. Het leenbedrag ligt tussen 1.000 euro en 27.000 euro. Je betaalt maandelijks een vast bedrag tot de lening is afbetaald. Voor zogeheten ZEP+/Nul op de Meter-woningen kun je meer lenen, namelijk tot maximaal 71.000 euro. De rente bedraagt ruim 4%.

Duurzame investeringen zorgen ook voor een hogere woningwaarde

Door duurzame investeringen kun je het energielabel van je woning verbeteren. Dit zorgt weer voor een hogere verkoopwaarde van je huis. Op meerdere manieren is het dus verstandig om te verduurzamen. Energie gaat in de toekomst steeds duurder worden, dus zorg maar voor een zeer energiezuinig huis.

Groene lening vergelijken

Laat je niet verblinden door de namen van de diverse leningen die je kunt afsluiten. Groene leningen zijn niet altijd de beste keuze. Mogelijk kun je beter een reguliere persoonlijke lening afsluiten met een lagere rente. Het krediet met de beste voorwaarden en de laagste rente moet je namelijk voor kiezen. Nog beter is om de investeringen te betalen met spaargeld, maar als je wel moet lenen, doe het dan verstandig. Mogelijk is een senioren lening afsluiten voor jou een goedkoper alternatief. Laat je niet misleiden door de naam van de lening. Kijk naar de voorwaarden en de hoogte van de rente,

Veelgestelde vragen

Vanuit de overheid zijn er een aantal mogelijkheden om te lenen voor het verduurzamen van je huis. Het nadeel is dat je aan strikte voorwaarden moet voldoen. Je kunt ook een persoonlijke lening afsluiten tegen een gunstige rente. Dit zijn geen specifieke groene leningen, maar hiermee kun je wel betaalbaar energiebesparende maatregelen treffen in je huis.

Een aantal groene leningen kun je tegen een lage rente afsluiten. Het gaat om de Energiebespaarlening en de Duurzaamheidslening. Deze kies je vanwege de lage rente. Een nadeel zijn de strenge voorwaarden waar je aan moet voldoen. Je kunt ook een persoonlijke lening met een lage rente afsluiten. Deze leenvorm geeft je namelijk een grotere mate van flexibiliteit.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment