Hoe oud moet je zijn voor een lening?

op basis van 0 beoordelingen

Vanaf 18 jaar ben je volwassen, maar dat wil nog niet zeggen dat je ook al een lening kunt afsluiten. Vaak houden kredietverstrekkers een leeftijdsgrens van 21 jaar aan. Een lening aanvragen als je 18 jaar bent is bijna altijd lastig door een laag inkomen. Voordat je een lening krijgt gaat de bank namelijk eerst toetsen of je voldoende verdient voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Een onderhandse lening kan de enige optie zijn.

2 verschillende leeftijden naast een lening

Een lening afsluiten om een financieel tekort op te vangen kan een oplossing zijn voor een tijdelijk probleem. Persoonlijke leningen zijn vaak de eerste gedachte om af te sluiten, maar niet bij alle kredietverstrekkers zijn 18 jarigen welkom. Een lening aanvragen met 19 of 20 jaar is ook vaak niet mogelijk.

Lening aanvragen tot 18 jaar – lukt het?

Nee, jongeren tot 18 jaar kunnen niet zelfstandig een lening afsluiten. Banken mogen aan minderjarigen namelijk geen lening verstrekken. De financiële situatie van jongeren zou te sterk verslechteren door leningen. Op jonge leeftijd kunnen de ouders of verzorgers een lening afsluiten als het echt noodzakelijk is. Het terugbetalen gaat in dat geval ook via de ouders of verzorgers. Het Bureau Krediet Registratie registreert de lening ook op naam van de ouders.

Lening aanvragen 18 jaar – lukt niet bij alle kredietverstrekkers

Banken mogen hun eigen strategie bepalen. Wettelijk gezien is het mogelijk dat je een lening afsluit als je de minimumleeftijd van 18 jaar hebt bereikt, maar kredietverstrekkers mogen een hogere minimum leeftijd aanhouden. Als je een lening aanvraagt, moet je bijvoorbeeld 21 jaar of ouder zijn. Hierdoor kun je als 18 jarige bij minder banken lenen.

Geld lenen boven de 21

Vanaf 21 jaar kun je kiezen bij welke kredietverstrekker je een lening wilt afsluiten. Je kunt vanaf 21 jaar verschillende banken vergelijken en de bank kiezen die jou de beste lening kan bieden. Je wilt namelijk de laagste rente en de beste voorwaarden. Sluit een lening af of sluit je huidige lening over naar een andere partij. Op jonge leeftijd heb je waarschijnlijk nog een laag inkomen. Hierdoor kun je nog maar beperkt leningen afsluiten.

Een persoonlijke lening vanaf 18 jaar

De persoonlijke lening is de meest afgesloten lening. Het met de geldverstrekker afgesproken bedrag kun je lenen tegen een vaste rente en met een vaste looptijd. In een persoonlijke lening krijg je na het afsluiten van de lening het aangevraagde bedrag gestort. Afgeloste bedragen kun je niet weer opnemen. Je weet vooraf hoeveel maanden je geld leent. Hierdoor weet je ook wanneer de schuld volledig is afbetaald. Het maandbedrag wordt van je betaalrekening geïncasseerd.

Er zijn banken die al een lening verstrekken aan 18 jarigen. Andere banken staan een lening aanvragen onder 21 jaar niet toe. Bij deze banken kun je de online aanvraag ook niet indienen voor een persoonlijke lening.

Een doorlopend krediet vanaf 18 jaar

Voor een 18 jarige een doorlopend krediet aanvragen wordt nog lastig. Er zijn namelijk al meerdere geldverstrekkers die gestopt zijn met het aanbieden van doorlopende kredieten. De meeste banken vinden deze leenvorm niet meer passend. Door het aflossen op je lening krijg je in deze leenvorm namelijk weer de ruimte om extra geld te lenen. De schulden moeten juist afgebouwd worden en ze moeten niet in stand worden gehouden. Geld lenen kost geld en het neemt risico’s met zich mee. Zeker met een doorlopend krediet die geen vaste looptijd heeft en het aanhouden van schulden aanmoedigt. Deze lening werkt namelijk met een kredietlimiet.

Onderhands lening vanaf 18 jaar?

Omdat een jongeren lening afsluiten lastig is, kiezen jongeren voor een onderhandse lening bij bijvoorbeeld de ouders. Lenen van de ouders is flexibeler en ouders zullen vaak ook geen rente rekenen aan hun kinderen. De aflossing is ook soepeler. Door lagere totale kosten is er meer geld over voor de aflossing van de schuld.

Studielening vanaf 18 jaar

Onder voorwaarden hebben studenten weer recht op studiefinanciering. Helaas is het vaak niet voldoende om de studie zonder schulden af te ronden. Geld lenen bij DUO is nog steeds mogelijk. Hierbij maakt het niet uit of je 18 jaar of 21 jaar bent. Als het niet nodig is, is het verstandig om niet te lenen, maar als het niet anders kan heb je geen keuze. Lenen bij DUO is goedkoper dan bij commerciële banken.

Roodstand is mogelijk vanaf 18 jaar

Als je rood staat op je betaalrekening, ben je ook aan het lenen. Jongeren tot 18 jaar kunnen niet rood staan omdat het ook onder de noemer lenen valt. De kredietlimiet voor jongeren vanaf 18 jaar is vaak beperkt tot een bedrag van 500 euro. Met hoge inkomsten is een hogere kredietlimiet bespreekbaar.

Is geld lenen onder de 21 mogelijk? 

Onder 21 jaar is het lenen beperkt mogelijk. Dit komt enerzijds door de leeftijd en anderzijds door het inkomen dat doorgaans nog laag is voor jongeren tot 21 jaar oud.

Veelgestelde vragen

Jong volwassenen kunnen een lening afsluiten, maar niet bij alle banken. Er zijn meerdere banken die een minimumleeftijd van 21 jaar aanhouden. Die banken die de leningen wel verstrekken stellen wel eisen aan de hoogte van het inkomen voordat ze een lening afsluiten met een 18 jarige. Vaak worden er maar lage bedragen uitgeleend.

Vanaf 18 jaar mag je wettelijk gezien een lening afsluiten. Waar je het beste een lening kunt aanvragen hangt af van wat je wilt lenen en de hoogte van je inkomen. Je kunt het beste eerst een vergelijking maken voordat je voor een lening kiest. Er zijn namelijk ook banken die een minimum leeftijd van 21 jaar hanteren.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment