Met een doorlopend krediet krijg je de mogelijkheid om geld op te nemen tot de totale kredietlimiet is bereikt. Toch kun je niet onbeperkt geld opnemen, want er gelden voorwaarden voor het opnemen van extra geld. Je kunt tot de maximale kredietlimiet opnemen bijvoorbeeld alleen de eerste drie jaren na het afsluiten van de lening. Na de eerste drie jaar mag je afbetaalde bedragen niet weer opnemen. In een persoonlijke lening kun je tijdens de looptijd niet meer extra opnemen.
Wat is een kredietlimiet?
De betekenis van een kredietlimiet is: in een doorlopend krediet mag het geleende bedrag maximaal de kredietlimiet bedragen. Je sluit bijvoorbeeld een contract met een kredietverstrekker tot een bedrag van 15.000 euro. Je mag een lager bedrag opnemen, maar meer dan 15.000 euro opnemen kan niet. Dit bedrag is dus de limiet. De hoogte van de kredietlimiet is afhankelijk van wat je aan maandlasten kunt dragen. Met een doorlopend krediet betaal je na het afsluiten iedere maand een vast percentage aan rente en aflossing. Met een doorlopend krediet met een kredietlimiet van 15.000 euro bedraagt de maandlast bijvoorbeeld: 2% van 15.000 = 300 euro.
Wat merk je van een kredietlimiet?
De kredietlimiet zegt wat je maximaal kunt lenen binnen het afgesloten contract met de kredietverstrekker. Voor de meeste leningen speelt de kredietlimiet geen rol. Je krijgt namelijk meestal eenmalig een bedrag verstrekt en vervolgens betaal je de lening terug. Het maximale bedrag wordt dus in één keer opgenomen. Er is eigenlijk maar één soort lening waarbij je iets merkt van de kredietlimiet, en dat is het doorlopend krediet. Voor deze lening betaal je vaak een hoge rente. De persoonlijke lening is in veel gevallen de beste lening in vergelijking met het doorlopend krediet.
Tip: Kiezen voor een persoonlijke lening biedt voordelen ten opzichte van het doorlopend krediet. Met een persoonlijke lening betaal je een vast percentage aan rente en de duur van de looptijd ligt ook vooraf vast. Deze lening is erop gericht om de schuld zo snel mogelijk weer op nul te krijgen.
Vergelijk kredietlimieten
Ga je wel voor een doorlopend krediet? De rente staat niet vast in een doorlopend krediet. Toch is het raadzaam om meerdere aanbieders te vergelijken. De onderlinge verschillen in rente zijn namelijk groot. Ook de hoogte van de kredietlimieten kan verschillen. Dat komt doordat kredietverstrekkers een eigen beleid hebben. Ga voor de kredietverstrekker met het laagste rentepercentage en de hoogste kredietlimiet.
Hoeveel rente betaal je over je kredietlimiet?
Je betaalt rente over het geleende bedrag en niet over de kredietlimiet. Voor een doorlopend krediet bepaalt de kredietlimiet wel hoeveel je per maand betaalt aan de schuldeiser. De maandlast is namelijk een percentage van de kredietlimiet. Ook als je maar een deel van het maximale bedrag hebt opgenomen. Het opgenomen bedrag bedraagt bijvoorbeeld 6.000 euro en het kredietlimiet bedraagt 15.000 euro. Het maandbedrag is dan een percentage van 15.000 euro, en rente betaal je over het uitgeleende bedrag, namelijk 6.000 euro.
Kiezen voor een lage kredietlimiet
De kredietlimiet laag houden heeft ook voordelen. Door de lagere limiet betaal je een lagere maandlast. Wat ook een voordeel kan zijn is dat je niet wordt verleid om te grote bedragen te lenen. Met een hoge kredietlimiet heb je ook eerder de neiging om toch weer extra op te nemen uit het krediet. Iedere keer als je geld opneemt, stijgen de rentelasten. Je financiële situatie kun je verbeteren door de schuld zo snel mogelijk af te betalen. Ook met de laagste rente betaal je naar verhouding toch nog veel aan rente.
Kun je de kredietlimiet berekenen?
De kredietlimiet is een bepaald bedrag dat de kredietverstrekker maximaal uit wil lenen aan jou. Online kun je berekenen wat voor jou de maximale lening is. Hiervoor vul je gegevens in over jouw gezinssituatie, over bepaalde vaste lasten en over het inkomen. De berekeningstool geeft vervolgens op wat je maximale lening kan worden. Bij een andere kredietverstrekker kun je vervolgens op dezelfde manier ook weer de kredietlimiet berekenen. Bij een dergelijke vergelijking zal je zien dat de onderlinge verschillen groot zijn. Banken houden normen aan om te beoordelen wat ze maximaal aan geld kunnen verstrekken aan jou. De norm berekenen kun je niet zelf doen. Dat is het werk van kredietverstrekkers.
Wat is het aflossingspercentage over de kredietlimiet?
Het aflossingspercentage is vaak tussen 1% en 2% van de kredietlimiet. Hierover maak je afspraken met kredietverstrekkers. Je hebt vaak maar een beperkte keuze, want de kredietverstrekker kan aangeven dat je alleen een contract kunt sluiten met een aflossingspercentage van 2%. Voor jezelf is dit ook verstandig, want het doel moet zijn om de lening zo snel mogelijk weer af te lossen. Lenen is namelijk duur en sparen levert juist geld op. Zodra je de schuld hebt afbetaald, kun je weer gaan sparen.
Veelgestelde vragen
De kredietlimiet is het maximale bedrag dat je op kunt nemen uit een lening. In een doorlopend krediet kun je bedragen opnemen tot de kredietlimiet. De maandlast in een doorlopend krediet wordt afgestemd op de kredietlimiet.
Je bepaalt zelf niet de maximale kredietlimiet, dat doet namelijk de kredietverstrekker. Je kunt wel op zoek gaan naar de kredietverstrekker die jou de hoogste kredietlimiet kan aanbieden. Je kunt wel verzoeken om de kredietlimiet te verlagen. Door een lagere kredietlimiet betaal je ook een lagere maandlast.