Let op! Geld lenen kost geld

Geld lenen voor schulden

Heb je meerdere dure leningen of openstaande kredieten die je moet aflossen? Openstaande schulden op je creditcard, een auto op afbetaling, rood staan op je betaalrekening: het zijn een aantal voorbeelden waarbij je te maken hebt met aflossingen en extra kosten.

Wat als je door de bomen het bos niet meer ziet en het overzicht kwijtraakt door al die verschillende af te lossen bedragen? Het afsluiten van één nieuwe persoonlijke lening kan dan wellicht uitkomst bieden voor jou. In dit artikel vertellen we hier meer over.

Mike van den Broek

Geschreven door: Mike van den Broek

Laatst bijgewerkt op: 15 september 2022 | Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Waarom met schulden geld lenen?

Hoe je ook geld leent, het kost altijd extra geld omdat je rente betaalt over het geleende bedrag. Toch kan de ene lening meer kosten met zich meebrengen dan andere leningen. Betaal je bijvoorbeeld een hoge rente bij meerdere kleine leningen? Het kan dan een optie zijn om deze bestaande kredieten samen te voegen en een nieuwe lening af te sluiten. Het voordeel hiervan is dat je doorgaans van een lagere rente profiteert.

Of misschien heb je al een persoonlijke lening lopen met een hoge rente en heb je ontdekt dat dit ook anders kan. Door meerdere leningen te vergelijken, vind je een lening met een lagere rente en is het dus aantrekkelijk om het bestaande krediet over te sluiten.

Kan ik met een lening mijn schulden aflossen?

Kan je eigenlijk geld lenen als je schulden hebt? Er wordt altijd gekeken of het financieel verantwoord is om jou een nieuwe lening te verstrekken. Ook als je een lening afsluit voor openstaande schulden. Als je een nieuwe lening aanvraagt, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zetten we verderop in dit artikel op een rij. 

Voordelen van lening om schulden mee af te lossen

  • Overzicht: je hebt één openstaande lening in plaats van een openstaande schuld op verschillende plekken.
  • Duidelijkheid: een afgesproken leenbedrag, vaste looptijd, vaste rente en vast bedrag per maand aflossen. Je komt niet voor verrassingen te staan en weet precies waar je aan toe bent.
  • Vaste lage rente: geen hoge rentes bij verschillende kleine leningen, maar een persoonlijke lening met een laag rentepercentage.
  • Bedrag in een keer op je rekening: je ontvangt het geld snel op je rekening en kunt het direct gebruiken zoals jij wilt.

Geld lenen voor schulden: wat is de beste lening?

geld lenen voor schulden

Je wilt geld lenen om schulden af te lossen, maar hoe doe je dat? Er zijn verschillende manieren om geld te lenen. De persoonlijke lening, het doorlopende krediet en de minilening zijn de meest bekende leenvormen. Wil je een lening afsluiten zodat je openstaande schulden kunt aflossen? Dan is een persoonlijke lening de beste optie.

Een minilening is een ideale manier om kleine bedragen te lenen zonder toetsing of registratie bij het BKR. Dat klinkt aantrekkelijk, maar door een korte looptijd is deze leenvorm minder geschikt als je schulden wilt aflossen. 

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Als je geld wilt lenen, is een persoonlijke lening een verstandigere keuze dan een doorlopend krediet. Een doorlopend krediet heeft geen looptijd en afgeloste bedragen kun je opnieuw opnemen. Dit kan ervoor zorgen dat je ongemerkt veel geld leent en ook veel (rente)kosten betaalt. 

Met een persoonlijke lening weet je beter waar je aan toe bent. Je bepaalt het leenbedrag en de looptijd, rente en het maandbedrag staan vast. Daarnaast kan je zonder problemen boetevrij aflossen als je een financiële meevaller hebt. 

Lening aanvragen voor schulden: zo doe je dat

Je wilt een persoonlijk lening afsluiten om bestaande schulden af te lossen zodat je sneller schuldenvrij bent. Waar doe je dat? Deze lening vraag je snel en eenvoudig online aan in een aantal duidelijke stappen. 

Stap 1: voorwaarden bepalen

Om de beste lening te vinden voor jou, is het belangrijk om eerst de voorwaarden te bepalen. Hoeveel geld heb je nodig en is je financiële situatie goed genoeg om de lening netjes af te lossen? Bedenk ook hoeveel je maandelijks kunt aflossen, dit bepaalt je maandtermijn en de looptijd van de lening. 

Met een persoonlijke lening betaal je een vast bedrag per maand af. Hoe hoger je maandbedrag, hoe korter je looptijd. Zijn je maandlasten lager? Dan heb je een langere looptijd. Bij deze leenvorm kun je zelf je looptijd bepalen, maar de meeste kredietverstrekkers werken met een minimale looptijd van 12 maanden en een maximale looptijd van 120 maanden.

Stap 2: aanbieders vergelijken

Zodra je weet wat je leenbedrag, maandlasten en looptijd zijn, kan je op zoek naar een geschikte lening. Ga niet direct in zee met de eerste aanbieder, maar vergelijk meerdere opties met elkaar. Dit doe je snel en zonder gedoe bij een online vergelijkingssite zoals Lenary.nl

Bekijk ons overzicht van beschikbare kredietverstrekkers en vergelijk ze op basis van het rentepercentage, de rentekosten en andere voorwaarden. 

Stap 3: lening aanvragen

Heb je de lening gevonden met de beste voorwaarden voor jou? Je vraagt de lening dan in een handomdraai aan bij de kredietverstrekker van jouw keuze. Vul de gegevens in, lever de benodigde documenten aan en verstuur je aanvraag.

Stap 4: wacht op de offerte

De kredietverstrekker beoordeelt je aanvraag en kijkt of je aan alle voorwaarden voldoet. Ook controleert het BKR of je openstaande kredieten en schulden hebt. Is dit het geval? Dan wordt er gekeken of je betaalproblemen hebt (gehad).

Als alles in orde is, ontvang je een vrijblijvende offerte. Neem deze offerte goed door. Als je akkoord gaat met deze offerte, sluit je de lening officieel af. 

Stap 5: schulden aflossen

Na het afsluiten van de nieuwe lening wordt de uitbetaling snel in orde gemaakt. Je ontvangt het geld in de meeste gevallen binnen een paar werkdagen op je rekening. Je kunt het direct gebruiken zoals jij wilt, bijvoorbeeld voor het aflossen van huidige schulden.

Voorwaarden voor de persoonlijke lening

Ga je met schulden geld lenen en een persoonlijke lening afsluiten? Je moet dan aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je hebt geen negatieve BKR-registratie.
  • Je hebt een geldig legitimatiebewijs.
  • Je hebt een gegarandeerd maandelijks inkomen.
  • Je werkt in loondienst of minimaal 3 jaar zelfstandig.
  • Je bent minimaal 18 jaar (bij sommige geldverstrekkers geldt een minimumleeftijd van 21 of 23 jaar).

Lenen voor schulden met BKR-registratie

Heb je al een bestaande lening, openstaand krediet of andere schulden? Officiële leningen en kredieten staan geregistreerd bij het BKR. Met een positieve registratie kun je in principe gewoon geld lenen.

Maar heb je een betalingsachterstand of andere betaalproblemen? Dan spreken we van een negatieve BKR-registratie. Met deze negatieve BKR-notering is het een stuk lastiger om een nieuwe lening te krijgen. De meeste kredietverstrekkers vinden het risico op betaalproblemen in de toekomst te groot en verstrekken je daarom geen lening. Soms is een lening wel mogelijk, maar alleen tegen een lager leenbedrag.

Vind de beste deal & los je schulden af

Wil je geld lenen voor schulden en ben je op zoek naar een geschikte lening bij een betrouwbare kredietverstrekker? Ontdek alles over geld lenen op Lenary.nl en bekijk direct alle beschikbare aanbieders in een duidelijk overzicht. Vergelijk de leningen eenvoudig met elkaar en kies de beste deal voor jouw persoonlijke situatie. 

Veelgestelde vragen over geld lenen voor schulden