Bedrijfslening aanvragen

Wil je investeren in je bedrijf en ben je op zoek naar goede financiering? Een bedrijfslening is een veel gekozen, populaire vorm van zakelijke financiering. Bij Lenary.nl ontdek je alles over deze manier van zakelijk geld lenen en vergelijk eenvoudig alle beschikbare aanbieders van deze lening met elkaar.

bedrijfslening

BridgeFund zakelijke lening

 • Group 16 tot €250.000 lenen
 • 24 maanden looptijd

Yeaz! zakelijke lening

 • Group 16 tot €50.000 lenen
 • onbeperkte looptijd

CapitalBox zakelijke lening

 • Group 16 tot €325.000 lenen
 • 36 maanden looptijd

SwishFund zakelijke lening

 • Group 16 tot €1.000.000 lenen
 • 24 maanden looptijd

KredietVooruit zakelijke lening

 • Group 16 tot €250.000 lenen
 • 6 maanden looptijd

Qeld zakelijke lening

 • Group 16 tot €100.000 lenen
 • 18 maanden looptijd

Rentes zijn voor het laatst bijgewerkt door Mike van den Broek op 6 oktober 2023

Wat is een bedrijfslening?

Een bedrijfslening is een mogelijkheid voor ondernemers om zakelijk geld te lenen. Als ondernemer kun je dit geld vervolgens gebruiken om je bedrijf te verbeteren of uit te breiden. Deze bedrijfslening wordt ook wel een zakelijke lening genoemd. Een zakelijke lening is een goede optie als je weet hoeveel geld je nodig hebt en je het geld ook op korte termijn wilt gebruiken. Je ontvangt het geleende geld namelijk in een keer op je rekening. 

Duidelijke voorwaarden

Bij een bedrijfslening worden alle voorwaarden vooraf afgesproken en je weet precies waar je aan toe bent. Voordat je deze lening afsluit, bepaal je namelijk eerst de rente, looptijd en je maandelijkse lasten. 

Het is goed om na te denken over deze voorwaarden voordat je een keuze maakt. Wat is een geschikte maandelijkse aflossing voor jou en wat betekent dit voor de totale looptijd van de lening? De rente wordt doorgaans voor een deel bepaald door de looptijd van de lening. Hoe langer een lening, hoe meer de rente daalt. 

Vaste looptijd en rente

Een zakelijke lening is vrijwel altijd een lineaire lening. Maandelijks betaal je een vaste aflossing en daarnaast betaal je een vast, afgesproken rentepercentage over het nog af te lossen bedrag. In het begin betaal je relatief veel rente, want je moet nog veel aflossen. Gedurende de looptijd dalen de rentekosten. Het percentage wat je betaalt blijft hetzelfde, maar het bedrag wat je nog moet aflossen wordt kleiner. 

Wat is het verschil met een zakelijk krediet?

Afgeloste bedragen kan je bij een zakelijke lening niet opnieuw opnemen. Wil je deze mogelijkheid wel hebben of wil je het geleende bedrag in delen kunnen opnemen? Kijk dan of een zakelijk krediet iets voor je is. 

Een zakelijk krediet is wat anders dan een zakelijke lening of bedrijfslening. Dit krediet is een zakelijke financiering waarbij je flexibel geld kunt opnemen en aflossen. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag en afgeloste bedragen kan je vervolgens opnieuw opnemen. Deze leenvorm is een optie als je een tijdelijke behoefte aan liquide middelen hebt of op een andere manier de flexibiliteit van een vrije investering wilt in je onderneming.

Bedrijfslening

Voordelen lening als financiering

 • Je ontvangt het volledige bedrag in een keer
 • Vaste rente en looptijd
 • Kosteloos extra aflossen is mogelijk
 • Rente + afsluitkosten zijn aftrekbaar

Nadelen lening als financiering

 • Je betaalt rente over het geleende bedrag
 • Je moet voldoen aan de gestelde voorwaarden
 • Na aflossen kan je het geld niet opnieuw opnemen
 • Risico’s als je in de problemen komt met terugbetalen

Waarom een bedrijfslening aanvragen?

Wat zijn de redenen om een bedrijfslening aan te vragen? Een bedrijfslening is een financiering om je bedrijf of onderneming verder te helpen. Veel bestaande ondernemers gebruiken het geld voor langlopende investeringen of een eenmalige grote uitgave: voor nieuwe apparatuur, de aankoop of verbouwing van bedrijfsruimte of voor de aanschaf van een bedrijfsauto. 

Als startende ondernemer kan het lastiger zijn om een bedrijfslening af te sluiten, maar als dit lukt kun je het geld inzetten als startkapitaal. Zo geef je je onderneming direct een zet in de goede richting.

Een andere mogelijkheid is om de bedrijfslening te gebruiken voor het oversluiten of samenvoegen van andere zakelijke leningen. Heb je meerdere kleinere leningen lopen? Bij een grotere lening betaal je doorgaans een lagere rente en het samenvoegen van deze leningen kan financieel interessant zijn. 

Is een bedrijfslening geschikt voor mij?

Wil je een zakelijke lening aanvragen, maar vraag je je af of deze leenvorm wel geschikt is voor jou? Ongeacht of je wel of niet aan de voorwaarden voldoet: geld lenen kost geld en het is belangrijk goed na te denken voordat je de lening afsluit. Hoeveel geld wil je lenen en hoe ga je de lening terugbetalen? Kijk goed naar de maandelijkse termijnen en check of je in staat bent het leenbedrag én de rente af te lossen op een manier die financieel verantwoord is.

Voorwaarden van de lening

Om een zakelijke lening af te sluiten, moet je daarnaast aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden variëren, afhankelijk van de rechtsvorm en situatie. Heb je bijvoorbeeld een eenmanszaak, VOF of NV? Dan ben je persoonlijk aansprakelijk. Dit betekent dat er een BKR-check plaatsvindt als je de lening afsluit. Als je een BV hebt, is dit niet nodig. 

Kredietverstrekkers stellen daarnaast vaak de volgende voorwaarden:

 • Je bedrijf is ingeschreven bij de KvK. 
 • Je bedrijf bestaat al minimaal een bepaalde tijd (bv. 3 jaar, maar dit verschilt per aanbieder).
 • Je hebt een positief eigen vermogen.
 • Je maakt winst.
 • Je woont in Nederland.

Om je financiële situatie te controleren, vragen de meeste geldverstrekkers bij de aanvraag om de meest recente jaarcijfers en je aangifte inkomstenbelasting. 

Hoe vind ik de beste bedrijfslening?

Er is ontzettend veel keuze als je op zoek gaat naar een goede bedrijfsfinanciering. Hoe vind je de beste optie voor jou tussen alle beschikbare bedrijfsleningen? Ons advies is om altijd meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken. Er zijn verschillende aspecten waar je op kunt letten tijdens je zoektocht naar een lening:

 • Een gunstige rente 
 • Bijkomende kosten, zoals administratie- en afsluitkosten
 • Andere voorwaarden die voor jou van belang zijn. Denk aan de mogelijkheid om boetevrij af te lossen. Of een aanbieder die ook leningen verstrekt aan startende ondernemers. 

Je wilt de lening vinden die bij jou en je wensen past. Werk van tevoren uit naar welke lening je op zoek bent en welke voorwaarden je belangrijk vindt. Zo vind je tijdens het vergelijken in een oogopslag de leningen die bij jou aansluiten. 

Bedrijfslening afsluiten in 5 stappen

Je wilt een bedrijfslening aanvragen, maar waar doe je dat? Zakelijke leningen kun je aanvragen bij grootbanken of bij andere kredietverstrekkers. Iedere geldverstrekker hanteert zijn eigen voorwaarden en daarom is het vergelijken van leningen zo belangrijk. Dit kun je doen bij een online vergelijker. Op deze manier vind je de lening met de meest gunstige condities. 

Op Lenary.nl vind je alle informatie over bedrijfsleningen en daarnaast vind je alle beschikbare aanbiedingen in een handig overzicht. Aan de hand van 5 duidelijke stappen vraag je snel en zonder gedoe je zakelijke lening aan.


doel van lening

Stap 1: bepaal de voorwaarden

Voordat je naar leningen gaat kijken, is het goed om je eigen wensen en eisen op papier te zetten. Denk hier bijvoorbeeld aan:

 • Hoeveel je wilt lenen.
 • Hoeveel je maandelijks kunt terugbetalen.
 • Binnen welke termijn je de lening wilt aflossen.
 • Of je extra eisen hebt, zoals boetevrij extra aflossen of kosteloos vervroegd aflossen.

leenvorm

Stap 2: vergelijk de aanbieders

De volgende stap is het vergelijken van de beschikbare leningen en aanbieders. Hier helpt Lenary.nl je bij, want we zetten alle deals in een handig en overzichtelijk overzicht. Zo kan je de leningen eenvoudig naast elkaar leggen op basis van de voorwaarden die jij belangrijk vindt.


investeerders voor bedrijfslening

Stap 3: vraag de bedrijfslening aan

Heb je een deal gevonden die bij jou past? Dan kun je de zakelijke lening aanvragen. Vul de gegevens in en lever de aanvullende documenten aan.

Wat de benodigde documenten zijn, verschilt per aanbieder. Kijk dus altijd goed om welk papierwerk wordt gevraagd tijdens het invullen van de aanvraag.


let op kosten

Stap 4: ontvang een vrijblijvend voorstel

De geldverstrekker beoordeelt je aanvraag en kijkt of je aan de gestelde voorwaarden voldoet. Als er extra toetsingen nodig zijn, dan vinden deze ook nu plaats. Denk aan een BKR-toetsing als je hoofdelijk aansprakelijk bent voor je onderneming.

Als alles in orde is, ontvang je een vrijblijvend voorstel. In dit voorstel vind je alle voorwaarden van de lening en een berekening van de rente en andere kosten. Neem dit voorstel goed door en kijk of alles klopt. Zodra je akkoord gaat, sluit je de lening officieel af.


Stap 5: gebruik het geld zoals jij wilt

De uitbetaling wordt in orde gemaakt en je ontvangt het geld binnen een aantal werkdagen op je bankrekening. Je betaalt de lening en afgesproken rente in maandelijkse termijnen terug over de afgesproken periode.

Direct een zakelijke lening aanvragen?

Vraag je lening aan. Hieronder verwijzen we je door.

Wat kost een bedrijfslening?

Met welke kosten krijg je te maken als je een zakelijke lening afsluit? Geld lenen kost altijd geld, maar wat een bedrijfslening kost is afhankelijk van verschillende factoren. De totale kosten zijn doorgaans opgebouwd uit de volgende zaken:

 • Rente: je betaalt een vast percentage aan rente per maand over het nog af te lossen bedrag. Deze maandelijkse kosten dalen naarmate de looptijd vordert. Het af te lossen bedrag wordt namelijk steeds lager.
 • Afsluitkosten / servicekosten
 • Eventueel boeterente bij vervroegd aflossen. Dit verschilt per aanbieder. 

Als je een lening aanvraagt, vind je een berekening van de kosten in het vrijblijvende voorstel. Zo weet je wat je kan verwachten.

Bedrijfslening en BKR

Het Bureau Krediet Registratie is een instantie die leningen en kredieten bijhoudt van particulieren. Daarnaast controleert het BKR je kredietwaardigheid als je een nieuwe lening aanvraagt. Deze registratie en controle geldt voor particulieren, niet voor bedrijven.

Toch is er in bepaalde gevallen een BKR-check nodig als je als ondernemer een lening aanvraagt. Dit is het geval als je persoonlijk aansprakelijk bent, bijvoorbeeld bij een eenmanszaak of een VOF. 

Bedrijfslening aflossen

Het aflossen van een bedrijfslening gebeurt in periodieke termijnen, vaak maandelijks. Je betaalt in periodieke termijnen het leenbedrag terug en daarbovenop betaal je een vaste rente (percentage). Wil je meer weten over de rente van bedrijfsleningen? Lees er meer over: rente zakelijke lening.

Wil je een hoger bedrag aflossen, bijvoorbeeld door een financiële meevaller? Bij sommige aanbieders kan dit boetevrij, maar soms zitten er extra kosten verbonden aan dit extra aflossen.

Vervroegd aflossen: is dit mogelijk?

Wil je de openstaande lening zelfs volledig eerder aflossen dan afgesproken? Houd er rekening mee dat je in dit geval vaak een boeterente betaalt. Ook dit verschilt per aanbieder, dus lees de voorwaarden goed door.

Lening als financiering: 3 tips

 • Bedenk van tevoren welke zakelijke financiering het meest geschikt is. Zoek je een zakelijke lening voor bestaande ondernemers, zoek je een zzp-lening of ben je een starter? Of ga je toch liever voor een zakelijk krediet?
 • Denk ook goed na over de voorwaarden: waarom wil je zakelijk geld lenen, hoe ga je de lening aflossen en wat is een geschikte looptijd?
 • Vergelijk meerdere aanbieders voordat je een zakelijke lening aanvraagt.

Vind direct de beste deal voor je bedrijfslening

Ben je op zoek naar zakelijke financiering voor een langlopende investering of eenmalige (grote) kostenpost? Met een zakelijke lening financier je de uitbreiding of verbetering van je bedrijf. Een zakelijke lening betaalt zichzelf dubbel en dwars terug als alles goed gaat, zakelijk geld lenen is vooral een investering voor de toekomst. 

Bij Lenary.nl ben je op de juiste plek voor bedrijfsleningen en andere financieringsmogelijkheden. Je vindt hier onafhankelijke informatie, zodat je goed geïnformeerd de keuze voor een lening maakt. Ook vind je bij ons een handig overzicht van alle beschikbare deals. Bekijk welke leningen bij jou passen en leg ze naast elkaar. Door leningen te vergelijken, kan je een zakelijke lening aanvragen die perfect bij jouw wensen en situatie past.

kosten van een zakelijke lening

Veelgestelde vragen

Of je in aanmerking komt voor een bedrijfslening hangt af van verschillende voorwaarden. Deze voorwaarden verschillen per aanbieder, maar meestal gaat het om: een bepaalde periode ingeschreven staan bij de KvK, je bedrijf maakt winst en heeft een vermogen met een positief resultaat en je kunt de meest recente, definitieve jaarcijfers laten zien.

Let op: houd er wel rekening mee dat de voorwaarden per geldverstrekker kunnen variëren

Er is geen verschil tussen bedrijfsleningen en zakelijke leningen, het zijn synoniemen. Met deze leenvorm bedoelen we een lening waarbij je als ondernemer eenmalig een vast bedrag krijgt gestort op je rekening. Dit leenbedrag betaal je vervolgens in gelijke termijnen terug over een afgesproken looptijd en je betaalt ook periodiek een afgesproken rentepercentage over het openstaande bedrag.

De termen bedrijfslening en zakelijk krediet worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar er is een belangrijk verschil. Als we het over bedrijfsleningen hebben, gaat het over een zakelijke lening. Dit is een leenvorm waarbij je eenmalig een geldbedrag krijgt. Dit bedrag betaal je vervolgens over een afgesproken looptijd terug in gelijke termijnen. Je betaalt daarnaast periodiek een vast rentepercentage over het nog af te lossen bedrag.

Bij een zakelijk krediet kun je flexibel geld opnemen en aflossen. Je betaalt ook een vaste rente, maar je bepaalt zelf hoeveel je maandelijks aflost. Vaak is er wel een minimaal bedrag afgesproken, maar je kunt ook meer aflossen als je dit wilt. Afgeloste bedragen kun je weer opnieuw opnemen. 

Een bedrijfslening is een optie als je wilt investeren in je bedrijf en een indicatie hebt van de kosten. Heb je een specifiek doel voor ogen, bijvoorbeeld een eenmalige (grote) uitgave? Dan is een zakelijke lening een optie.

Ook als je een langlopende investering wilt doen is deze leenvorm een mogelijkheid. Denk hier aan de aanschaf van een bedrijfspand of bedrijfsauto, of je wilt investeren in nieuwe apparatuur.

Let op: houd er wel rekening mee dat de voorwaarden per geldverstrekker kunnen variëren.

Op zoek naar een bedrijfslening?

Bij lenary.nl vergelijken we 19 bekende persoonlijke en zakelijke kredietverstrekkers.

alle zakelijke verstrekkers
Naar boven