Let op! Geld lenen kost geld

Zakelijk krediet

Ben je op zoek naar vrijheid voor je onderneming en wil je de flexibiliteit om geld op te nemen wanneer je nieuwe kansen ziet of je met onverwachte kosten te maken krijgt? Met een zakelijk krediet heb je altijd geld achter de hand. Maar wat is een zakelijk krediet precies en kom jij in aanmerking voor deze zakelijke financiering?

Mike van den Broek

Geschreven door: Mike van den Broek

Laatst bijgewerkt op: 27 september 2022 | Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Wat is een zakelijk krediet?

Een zakelijk krediet is een ondernemerskrediet of bedrijfskrediet waarbij je flexibel geld kunt opnemen en aflossen tot een kredietlimiet. Afgelost geld kan je vervolgens weer opnieuw opnemen.

De hoogte van dit maximale leenbedrag bepaal je zelf en dit kredietlimiet blijft in principe de hele looptijd staan. Wil je tussentijds dit limiet verlagen? Dat kan.

Het krediet stopzetten is ook mogelijk. In dat geval betaal je het geleende bedrag terug. Houd er wel rekening mee dat verlagen en stopzetten kan, maar dat je deze leenvorm niet kunt verhogen.

Vaste rente over geleende geld

Rente betaal je alleen over het opgenomen bedrag, niet over het totale kredietbedrag. Het rentepercentage is vastgelegd in de overeenkomst en je betaalt maandelijks rente (bij sommige aanbieders geldt een andere termijn, zoals wekelijks). 

Naast de wekelijkse of maandelijkse rente los je ook elke termijn een deel van het opgenomen bedrag af. Hoeveel je minimaal moet aflossen is ook vastgelegd in de overeenkomst. Je kunt ook boetevrij meer aflossen als je dat wilt. 

Looptijd van een zakelijk krediet

Een flexibel krediet voor ondernemers is af te sluiten met verschillende looptijden. Het doorlopende zakelijke krediet is de meest bekende en populaire optie. Bij dit bedrijfskrediet heb je doorgaans een maximale looptijd van 36 maanden, maar er zijn ook mogelijkheden voor langer dan 3 jaar. Dit krediet wordt ook wel een langlopend krediet genoemd.

Ga je liever voor een kortlopend zakelijk krediet? Dit krediet werkt hetzelfde als het standaard doorlopende zakelijke krediet, maar heeft een kortere termijn. Denk bijvoorbeeld aan 3 maanden, 6 maanden of 1 jaar.

zakelijk krediet

Verschil zakelijk krediet en rekening courant krediet

Een zakelijk krediet lijkt op een rekening courant krediet, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen. Een rekening courant is eigenlijk niets meer dan de mogelijkheid om rood te staan op je zakelijke rekening. Zakelijke kredieten zijn daarentegen niet gekoppeld aan een zakelijke bankrekening.

Een ander verschil is dat je bij een rekening courant niet verplicht bent om af te lossen als je rood staat, terwijl je bij een zakelijk krediet maandelijks (of op een andere termijn) een afgesproken percentage aflost. 

Waar kan ik een zakelijk krediet voor gebruiken?

Er zijn allerlei redenen om een zakelijk krediet af te sluiten. Dit krediet is ideaal om meer flexibiliteit te krijgen als ondernemer of om tijdelijke tekorten aan liquide middelen op te lossen. 

Ideaal als je klanten niet op tijd betalen of als je inkomsten lager uitvallen dan verwacht. Je kunt het krediet dan bijvoorbeeld gebruiken om je terugkerende facturen te betalen of om onverwachte uitgaven te financieren. 

Voordelen van een zakelijk krediet

 • Flexibel geld opnemen en aflossen
 • Aantrekkelijke rente die hele looptijd vaststaat
 • Zelf de looptijd bepalen
 • Periodiek een automatisch aflossing
 • Na aflossing is het geld opnieuw op te nemen
 • Op elk moment kredietlimiet verlagen of krediet opzeggen
 • Krediet is verlengbaar na de looptijd

Nadelen van een zakelijk krediet

 • Verleidelijk om meer geld op te nemen dan je nodig hebt
 • Rentekosten kunnen flink oplopen
 • Als je afspraken niet nakomt kan het krediet worden opgezegd of verlaagd
 • Rente wordt na de looptijd opnieuw bepaald

Is een zakelijk krediet geschikt voor mijn onderneming?

Een zakelijk krediet is een manier om meer financiële vrijheid te creëren in je onderneming. Of deze zakelijke financiering een geschikte optie is, is afhankelijk van jou en je situatie. 

Kom ik in aanmerking voor verlenen zakelijk krediet?

Als je een zakelijk krediet aanvraagt, is het belangrijk dat je aan een aantal basisvoorwaarden voldoet. Zo moet je doorgaans minimaal 1 jaar actief zijn als ondernemer en in een gezonde financiële situatie zitten. Als dit niet het geval is, is voor veel kredietverstrekkers het risico op betaalproblemen te groot.

Om te kunnen inschatten of je geschikt bent voor een zakelijk krediet, kijkt de kredietverstrekker naar je financiële gezondheid. Om te kijken of je bedrijf financieel gezond is, lever je bepaalde gegevens aan bij je aanvraag. Denk bijvoorbeeld aan je jaarcijfers. 

De exacte voorwaarden voor een zakelijk krediet verschillen per aanbieder. Ben je dus een startende ondernemer en wil je dit krediet aanvragen? Neem dan contact op met de aanbieder voor advies op maat.

Snel zakelijk krediet afsluiten: zo werkt het

Wil je een zakelijk krediet aanvragen en vraag je je af hoe je dat doet? Bij Lenary.nl sluit je in een aantal stappen het krediet van jouw keuze af. 

Stap 1: bepaal wat je wilt

De eerste stap is om te kijken naar wat je precies zoekt. Welk kredietlimiet wil je afspraken, voor welke termijn sluit je het krediet af en hoeveel kan je maandelijks aflossen?

Denk ook na over andere voorwaarden en afspraken waarmee je rekening wilt houden.

Stap 2: aanbieders vergelijken

Zodra je weet waar je naar op zoek bent, kan je de beschikbare opties vergelijken dankzij ons handige overzicht. Bekijk welke kredietverstrekkers bij jouw wensen aansluiten en leg je favoriete aanbieders naast elkaar. Door slim te vergelijken, vind je altijd de deal die het beste bij jou en je wensen past.

Stap 3: zakelijke krediet aanvragen

Heb je een keuze gemaakt? Je vraagt het ondernemingskrediet eenvoudig online aan. Vul de gegevens in en lever de benodigde documenten aan. 

Wat je precies moet aanleveren, verschilt per aanbieder. Meestal wordt er gevraagd om de jaarcijfers of definitieve jaarrekening en om zakelijke bankafschriften. Maar dit kan dus per kredietverstrekker verschillen.

Stap 4: offerte accepteren

De kredietverstrekker beoordeelt je aanvraag en kijkt of je in aanmerking komt voor het krediet. Is alles correct en volledig ingevuld? Voldoe je aan de gestelde voorwaarden en heb je een gezonde financiële situatie? Dan ontvang je een vrijblijvende offerte.

In de offerte staat alles over het zakelijke krediet, lees dit document daarom goed door. Op het moment dat je de offerte accepteert, sluit je het krediet officieel af. 

Stap 5: zakelijke krediet gebruiken

Na akkoord zet de aanbieder het totale kredietbedrag voor je klaar. Wanneer en hoeveel krediet je opneemt tijdens de looptijd bepaal je helemaal zelf.

Vind het beste zakelijke krediet voor jou

Ben je op zoek naar de beste aanbieder voor zakelijke kredieten? Bij Lenary.nl vind je alle informatie over deze leenvorm en andere zakelijke financieringsmogelijkheden.

Je ziet daarnaast alle beschikbare aanbieders in een handig overzicht en kiest zelf welke deal het beste past bij je financiële situatie. Keuze gemaakt? Dan vraag je het krediet eenvoudig en snel aan.

Veelgestelde vragen over zakelijk krediet