Doorlopend zakelijk krediet
Ben je op zoek naar extra financiële ruimte en wil je de flexibiliteit om geld op te nemen wanneer je wilt? Een doorlopend zakelijk krediet kan je helpen om tijdelijke liquiditeitstekorten te overbruggen of om een extra investering te doen als zich een mooie kans voordoet.
Er zijn verschillende soorten zakelijke kredieten, maar het doorlopende of langlopende zakelijke krediet is de meest bekende optie. Wil je wel de vrijheid om geld op te nemen op ieder moment, maar niet voor langere tijd vastzitten aan het krediet? Bekijk dan of een kortlopend zakelijk krediet een optie is.

Geschreven door: Mike van den Broek
Laatst bijgewerkt op: 27 september 2022 | Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Wat is een doorlopend zakelijk krediet?
Een doorlopend zakelijk krediet is een zakelijk krediet met een lange looptijd. Een doorlopend krediet maakt flexibel geld opnemen mogelijk en is ideaal voor ondernemers die doorlopend werkkapitaal kunnen gebruiken, maar niet weten wanneer dit het geval is en hoeveel geld ze precies nodig hebben.
Opgenomen bedrag aflossen en weer opnieuw opnemen
Met een doorlopend, langlopend zakelijk krediet kun je geld opnemen waar en wanneer jij dat wilt zolang je onder het afgesproken kredietlimiet blijft. Naast een afgesproken limiet is ook in de overeenkomst vastgelegd hoeveel je periodiek minimaal moet aflossen. Los je bedragen af? Afgelost krediet kun je weer opnieuw opnemen.
De maximale looptijd van een doorlopend zakelijk krediet is afhankelijk van de aanbieder, maar meestal kun je dit krediet voor maximaal 36 maanden afsluiten. Na de looptijd wordt je financiële situatie opnieuw beoordeeld en kun je er eventueel voor kiezen om het krediet te verlengen. Houd er rekening mee dat de aanbieder na de looptijd de rente opnieuw kan vaststellen.
Verschil doorlopend zakelijk krediet en rekening courant krediet
Een doorlopend zakelijk krediet heeft een aantal overeenkomsten met een rekening courant, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Bij beide kredieten kun je een geldbedrag opnemen en aflossen wanneer je wilt.
Een rekening courant is in feite niets meer dan de mogelijkheid om rood te staan op je betaalrekening. Zolang je niet rood staat, gebruik je deze zakelijk lening met krediet ook niet. Een doorlopend zakelijk krediet is niet gekoppeld aan je rekening. Je sluit deze leenvorm als los krediet af en beslist zelf wanneer je er gebruik van maakt.
Daarnaast ben je bij rekening courant niet verplicht om af te lossen, waardoor de rentekosten flink kunnen oplopen. Bij een doorlopend zakelijk krediet los je periodiek een afgesproken minimum percentage af.
Voordelen van doorlopend krediet zakelijk

- Je bepaalt zelf hoeveel je opneemt en wanneer
- Scherpe rente bij langlopende kredieten
- Je lost elke maand automatisch (minimaal) een afgesproken deel af
- Afgeloste bedragen zijn opnieuw op te nemen
- Je bepaalt zelf de looptijd
- Krediet kan verlengd worden na de looptijd
- Op elk moment opzegbaar of te verlagen
Risico’s bij een doorlopend zakelijk krediet
Denk je erover om een doorlopend zakelijk krediet af te sluiten? Het is goed om rekening te houden met een aantal zaken. Zo kan het aantrekkelijk zijn om continu geld op te kunnen nemen, maar onthoud dat geld lenen altijd geld kost. Je betaalt rente over het opgenomen bedrag. Hoe meer geld je opneemt, hoe meer rente je betaalt.
Bij een langlopend zakelijk krediet profiteer je doorgaans van een aantrekkelijk rentepercentage, maar alsnog kunnen de kosten flink oplopen als je afgeloste bedragen steeds opnieuw opneemt.
Waarom een doorlopend zakelijk krediet afsluiten?
Er zijn ontzettend veel redenen om een doorlopend zakelijk krediet af te sluiten. Zo kan dit krediet een goede optie zijn als je meer flexibiliteit wilt als ondernemer of als je tijdelijke liquiditeitstekorten wilt overbruggen. Denk bijvoorbeeld aan een onverwachte uitgave, facturen die je van tevoren moet betalen of investeringen in zaken zoals marketing of personeel.
Is een langlopend zakelijk krediet iets voor mij?
Of een langlopend zakelijk krediet een geschikte leenvorm is voor jou, is afhankelijk van jouw situatie. Een belangrijke voorwaarde is dat het krediet de financiële gezondheid van je onderneming niet in gevaar brengt, maar je bedrijf juist verder helpt.
Als je niet op zoek bent naar een structurele oplossing voor financiële problemen, maar vooral een financiële buffer zoekt? Dan is een doorlopend zakelijk krediet een goede optie.
Doorlopend zakelijk krediet aanvragen als startende ondernemer
Doorlopende zakelijke kredieten zijn vooral bedoeld voor bestaande ondernemers. Dit betekent niet dat je als startende ondernemer geen krediet kunt afsluiten, maar doorgaans is de voorwaarde dat je minimaal 1 jaar actief bent als ondernemer. Weet je niet zeker of je een krediet kunt afsluiten? Neem dan contact op met de aanbieder van jouw keuze, zodat zij je persoonlijk kunnen adviseren.
Meer weten over de financieringsmogelijkheden voor startende ondernemers? We hebben alles voor je op een rij gezet: zakelijke leningen voor starters.
Hoe kan ik een langlopend zakelijk krediet aanvragen?
Wil je een langlopend zakelijk krediet afsluiten? Je kunt deze leenvorm eenvoudig en snel online aanvragen bij Lenary aan de hand van het volgende stappenplan.
Stap 1: bepaal de voorwaarden
Als je een doorlopend bedrijfskrediet wilt afsluiten, is het belangrijk om eerst de voorwaarden te bepalen. Welk kredietlimiet spreek je af en voor welke termijn sluit je het krediet af? Bedenk daarnaast hoeveel je maandelijks maximaal wilt aflossen en of er andere belangrijke zaken zijn om rekening mee te houden. Denk aan gestelde eisen bij de aanvraag.
Stap 2: vergelijk de beschikbare aanbieders
Heb je een beter beeld welk zakelijk krediet past bij jou? Dan is het tijd om de beschikbare kredietverstrekkers te bekijken en vergelijken. Bij Lenary vind je alle opties in een handig overzicht en je legt de deals eenvoudig naast elkaar. Vergelijk de kredieten op basis van rentepercentage, totale kosten en andere voorwaarden die voor jou belangrijk zijn en kies welke deal het beste bij jou past.
Stap 3: vraag het krediet aan
Je kunt het ondernemingskrediet eenvoudig online aanvragen. Welke documenten en gegevens je precies nodig hebt, verschilt per aanbieder. Meestal is het nodig om je jaarcijfers aan te leveren.
Kijk goed wat er wordt gevraagd en zorg dat je de aanvraag compleet verstuurt. Zo kan de aanbieder je aanvraag goed beoordelen en gaat de beoordeling ook het snelst.
Stap 4: accepteer de offerte
Is alles in orde met je aanvraag en voldoe je aan alle voorwaarden? Dan ontvang je een vrijblijvende offerte met alle informatie op een rij. Zodra je de offerte ondertekent sluit je het krediet officieel af, dus neem alles goed door.
Stap 5: gebruik het krediet
Na het afsluiten van het krediet zet de aanbieder het totale kredietbedrag voor je klaar. Je kunt gedurende de hele looptijd geld opnemen wanneer jij dat wilt.
Vind de beste deal voor jouw onderneming
Wil je je werkkapitaal verruimen, tijdelijke tekorten overbruggen of kunnen investeren als je nieuwe kansen ziet? Bij Lenary vergelijk je eenvoudig en zonder gedoe doorlopende zakelijke kredieten en je vindt zo altijd de deal die het beste bij jou past.
Veelgestelde vragen over doorlopend zakelijk krediet
Wat is het verschil tussen een doorlopend zakelijk krediet en een zakelijke lening?
Een doorlopend krediet voor ondernemers is geschikt als je op zoek bent naar een financiële buffer die je kunt aanspreken als het nodig is. Je kunt het geld gebruiken om te investeren in nieuwe producten of diensten of er je werkkapitaal mee verruimen. Het is ook een optie om het krediet te gebruiken voor lopende zaken, zoals het financieren van je voorraden of betalen van je debiteuren als je een tekort hebt aan liquide middelen.
In tegenstelling tot langlopende bedrijfskredieten is een zakelijke lening is vooral geschikt als je een specifiek doel voor ogen hebt en weet hoeveel geld je nodig hebt.
Wat kost een doorlopend zakelijk krediet?
Het is lastig om de kosten van een doorlopend zakelijk krediet te noemen, omdat dit per aanbieder verschilt. Het is goed om er rekening mee te houden dat je niet alleen opgenomen bedragen moet terugbetalen, maar ook rente betaalt over dit opgenomen bedrag.
Daarnaast krijg je bij kredieten en andere zakelijke financiering te maken met servicekosten. De servicekosten zijn doorgaans een percentage van het totale leenbedrag en je betaalt dit periodiek, onafhankelijk van hoeveel je opneemt of aflost.
Houd er ook rekening mee dat je servicekosten betaalt bij een zakelijk krediet. Deze kosten worden niet alleen over het opgenomen bedrag berekend, maar over je afgesproken limiet. Meestal gaat het hier om een vast percentage van je kredietlimiet, wat je wekelijks of maandelijks betaalt.