Zzp-lening

Het aantal zzp’ers is de laatste jaren enorm toegenomen. Toch is het voor een zelfstandig ondernemer zonder personeel soms nog erg lastig om aan een financiering te komen, omdat een bank of andere kredietverstrekker kijkt naar een vast inkomen of stabiele bedrijfsresultaten. 

Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden voor zzp’ers, van persoonlijke leningen tot speciale zzp-leningen. Welke leenvorm je ook zoekt als zzp’er, bij Lenary.nl zit je op de juiste plek. Laat je goed informeren over de mogelijkheden, vergelijk de aanbieders met elkaar en sluit de lening af met de beste voorwaarden voor jou als zelfstandig ondernemer.

BridgeFund zakelijke lening

 • Group 16 tot €250.000 lenen
 • 24 maanden looptijd

Yeaz! zakelijke lening

 • Group 16 tot €50.000 lenen
 • onbeperkte looptijd

CapitalBox zakelijke lening

 • Group 16 tot €325.000 lenen
 • 36 maanden looptijd

SwishFund zakelijke lening

 • Group 16 tot €1.000.000 lenen
 • 24 maanden looptijd

KredietVooruit zakelijke lening

 • Group 16 tot €250.000 lenen
 • 6 maanden looptijd

Qeld zakelijke lening

 • Group 16 tot €100.000 lenen
 • 18 maanden looptijd

Rentes zijn voor het laatst bijgewerkt door Mike van den Broek op 6 oktober 2023

Waarom geld lenen als zzp’er?

Ben je zzp’er en heb je geld nodig? Als zelfstandig ondernemer zonder personeel zijn er verschillende redenen om geld te lenen. We kunnen deze redenen grofweg opsplitsen in zakelijke of privé doeleinden.

Geld lenen voor persoonlijke doeleinden

Je wilt geld lenen voor privé uitgaven. Denk aan een verbouwing of een nieuwe auto. Een zelfstandig ondernemer heeft vaak geen ‘standaard’ inkomen en het kan lastig zijn om een lening af te sluiten, omdat kredietverstrekkers zich richten op particulieren met een vast salaris. Er zijn als zzp’er zeker mogelijkheden om geld te lenen voor privé doeleinden, maar houd er rekening mee dat er wel naar je persoonlijke inkomsten wordt gevraagd.

Geld lenen voor zakelijke doeleinden

Wil je juist geld lenen voor zakelijke doeleinden? Een lening kan jou als zzp’er goed verder helpen. Je kunt het geld gebruiken voor het aanvullen van je voorraad, het betalen van je facturen of het investeren in nieuwe apparatuur voor je eigen onderneming. Door geld te lenen, kun je kortlopende of langlopende investeringen financieren die helpen om je bedrijf te laten groeien.

Mogelijkheden geld lenen als zzp’er

Wil je als zzp’er geld lenen? Dan kun je persoonlijke of zakelijk geld lenen. Bij persoonlijke leningen sluit je de lening af op basis van je persoonlijke inkomen. Ga je zakelijk geld lenen? Dan gebeurt dit op basis van je ondernemingsresultaten.

Persoonlijke lening als zzp’er

Ben je zelfstandig ondernemer en wil je geld lenen voor een privé situatie, dan is een persoonlijke lening de beste optie. Houd er rekening mee dat een BKR-toetsing vereist is, dat je een BKR-registratie krijgt en dat de aanbieder je inkomsten toetst. Werk je als zzp’er? Dan gelden doorgaans de volgende voorwaarden om in aanmerking te komen voor een persoonlijke lening:

 • Je werkt minstens 3 jaar voor jezelf
 • Je maakt winst
 • Je hebt een positief eigen vermogen of een positief werkkapitaal
 • Je woont in Nederland
 • Je onderneming is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
zzp lening

Zakelijke lening als zzp’er

Wil je geld lenen om je bedrijf verder te helpen? Kies dan voor een zakelijke lening. Bij een zakelijke lening leen je eenmalig een vast bedrag. De voorwaarden staan vast, zoals de looptijd en het rentepercentage. Deze lening kan een uitkomst bieden als je eenmalig een (grote) investering wilt doen en precies weet hoeveel geld je nodig hebt. Denk hier aan de aankoop van een bedrijfspand of zakelijke auto.

Voor het afsluiten van zakelijke leningen hoef je meestal geen stapels papierwerk aan te leveren, maar er gelden wel wat voorwaarden. De aanbieder wil meestal weten hoelang je al zelfstandig ondernemer bent en wat je cashflow is. Ook kan er gevraagd worden om documenten aan te leveren. Denk hier aan:

 • Jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar (of langer)
 • Aangifte inkomstenbelasting van de afgelopen 2 jaar (of langer)
 • Onderbouwd ondernemingsplan

Het doel van deze voorwaarden is dat de kredietverstrekker een beeld krijgt van jouw financiële situatie. Er wordt een risicoanalyse gemaakt om te kijken of de lening jouw onderneming verder gaat helpen en of je in staat bent om het geleende bedrag en de rente terug te betalen binnen de gestelde voorwaarden. 

Zakelijk doorlopend krediet als zzp’er

Naast een zakelijke lening is er ook een zakelijk doorlopend krediet. Dit krediet kan een goede optie zijn voor zzp’ers die meer flexibiliteit willen als ondernemer of tijdelijke tekorten aan liquide middelen willen aanpakken. 

Met een zakelijk krediet spreek je een kredietlimiet af en tot dat limiet kun je flexibel geld opnemen en aflossen. Je betaalt een afgesproken vaste rente over het opgenomen bedrag. Een zakelijk krediet heeft overeenkomsten met een rekening courant krediet. Bij die kredietvorm spreek je een bepaald bedrag af wat je rood mag staan op je betaalrekening.

Voor een zakelijk krediet gelden ook een aantal voorwaarden. Net als bij zakelijke leningen kunnen deze voorwaarden verschillen per aanbieder. Bij de meeste kredietverstrekkers moet je meestal minimaal 1 jaar actief zijn als

Zzp-lening aanvragen in 5 stappen

Bij Lenary.nl kun je als zzp’er eenvoudig en overzichtelijk een zakelijke lening afsluiten door de volgende 5 stappen te volgen.


stap 1 bedrag invoeren

Stap 1: bepaal de voorwaarden

Voordat je geld gaat lenen, is het belangrijk om de voorwaarden van de lening te bepalen. Hoeveel geld wil je lenen, waar ga je het voor gebruiken en hoe ga je de lening terugbetalen? Zo kan je een goede inschatting maken van een realistisch leenbedrag en een goede looptijd. 


stap 2 looptijd kiezen

Stap 2: vergelijk meerdere aanbieders

De volgende stap is het vergelijken van de kredietverstrekkers. In ons handige overzicht zie je eenvoudig welke aanbiedingen beschikbaar zijn. Vergelijk deze deals op basis van leenbedrag, rente en andere voorwaarden. Zoek je bijvoorbeeld een lening die geschikt is voor beginnende zzp’ers of beschik je over de jaarcijfers van de afgelopen 2 tot 3 jaar? Bekijk de aanbieders en kies welke lening het beste bij jou past.


stap 3 gegevens invullen

Stap 3: vraag de lening aan

Als je een keuze heb gemaakt, kan je het krediet aanvragen. Vul alle benodigde gegevens in en lever de documenten aan. Denk hier aan de jaarcijfers van de afgelopen volledige boekjaren, de aangifte inkomstenbelasting en een uitgewerkt ondernemersplan. Welke papieren je precies moet aanleveren bij jouw aanvraag verschilt per aanbieder. 


stap 4 accepteren

Stap 4: ontvang een vrijblijvend voorstel

De aanbieder beoordeelt je aanvraag. Voldoe je aan alle eisen en zijn je aangeleverde documenten in orde? Dan ontvang je een vrijblijvend voorstel voor de zakelijke lening. Neem dit voorstel goed door. Zodra je dit voorstel accepteert, sluit je de lening officieel af.


Stap 5: uitbetaling van het leenbedrag

Na het accepteren van de offerte wordt het geld binnen enkele werkdagen op je rekening gestort. Je kunt het geld direct gebruiken en betaalt de lening af volgens de afgesproken voorwaarden.

Direct een zakelijke lening aanvragen?

Vraag je lening aan. Hieronder verwijzen we je door.

Zzp-lening aflossen

Hoe werkt het terugbetalen van een zakelijke lening voor zzp’ers? Een zakelijke lening is in de meeste gevallen een lineaire lening. Dit betekent dat je iedere maand hetzelfde bedrag aflost en daarbovenop een afgesproken rentepercentage betaalt over het nog af te lossen bedrag. Hoe meer je aflost, hoe lager het rentebedrag wordt. Hierdoor dalen je maandelijkse lasten tijdens de looptijd van de lening.

De duur van de lening bepaal je zelf. De meeste aanbieders werken met een minimale looptijd en een maximale looptijd, maar je beslist zelf hoelang je aan een lening vastzit. De looptijd hangt samen met je maandelijkse aflossing. Hoe meer je maandelijks aflost, hoe korter de looptijd. 

5 tips voor lenen als zzp’er

 • Bepaal de voorwaarden van je lening vooraf.
 • Kies de juiste leenvorm.
 • Kies een looptijd en aflossing die bij jou past.
 • Vergelijk leningen en aanbieders met elkaar.
 • Check of je kosteloos extra kunt aflossen.

Vergelijk aanbieders en vind de beste deal

Snel en zonder gedoe een lening afsluiten als zelfstandige? Bij Lenary.nl ontdek je alles over geld lenen en andere financieringsmogelijkheden. Bekijk welke leenvorm het meest geschikt is voor jouw zakelijke of persoonlijke situatie en vergelijk de beschikbare deals met elkaar. 

Keuze gemaakt? Je vraagt als zelfstandige dan in een handomdraai de lening aan. Als alles in orde is, ontvang je een vrijblijvende offerte van de aanbieder. Dit is inclusief een exacte berekening van de kosten, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Zodra je akkoord gaat met het voorstel sluit je de lening officieel af. Het geld staat in een paar werkdagen op je rekening en je kunt het direct gebruiken.

Veelgestelde vragen

Als zzp’er kun je op verschillende plekken geld lenen. Veel mensen denken als eerste aan hun eigen bank of een andere grootbank, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Online geld lenen als zzp’er kan bijvoorbeeld ook een interessante optie zijn. 

Door geld te lenen bij online kredietverstrekkers profiteer je namelijk in veel gevallen van scherpere rentes en betere voorwaarden. Een platform zoals Lenary.nl geeft je daarnaast de optie om meerdere aanbieders te vergelijken en zo de deal met de beste voorwaarden te vinden.

Geld lenen is zeker mogelijk voor zzp’ers. Deze zelfstandig ondernemers kunnen een persoonlijke lening of een zakelijke lening aanvragen. Bij een persoonlijke lening leen je het geld voor privé uitgaven. Om te kijken of je in aanmerking komt voor een persoonlijke lening wordt er gevraagd om je inkomen. Wil je het geld zakelijk gebruiken? Dan kies je voor een zakelijke lening. Dit krediet wordt verstrekt op basis van de resultaten van je onderneming.

Wil je een lening afsluiten als zelfstandig ondernemer en ben je benieuwd hoe hoog het maximale leenbedrag is? De maximale lening is afhankelijk van je situatie. Bij een persoonlijke lening wordt gekeken naar het persoonlijke inkomen, bij een zakelijke lening wordt er gekeken naar de ondernemingsresultaten.

Let op: omdat je als zzp’er hoofdelijk aansprakelijk bent voor je bedrijf, wordt er altijd een BKR-check uitgevoerd om te beoordelen of het verantwoord is jou de lening te verstrekken.

Als startende zelfstandig ondernemer heb je soms startkapitaal of investeringskapitaal nodig. Omdat je geen vast salaris hebt of jaarcijfers van de afgelopen jaren kan het lastig zijn om geld te lenen. Toch zijn er zeker mogelijkheden met een zzp lening. Denk aan een persoonlijke of zakelijke lening of een zakelijk doorlopend krediet.

Om geld te lenen als zzp’er moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden verschillen per leenvorm en per aanbieder. Het is daarom verstandig om meerdere leningen te vergelijken, zodat je weet welke deal het beste bij jou past qua rente en andere voorwaarden.

Startende zzp’ers kunnen ook in aanmerking komen voor een microfinanciering of microkrediet. Deze financiering wordt ook wel een MKB-krediet genoemd en tegenwoordig kun je deze lening steeds vaker online afsluiten.

Om geld te lenen als zzp’er moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden verschillen per leenvorm en per aanbieder. Het is daarom verstandig om meerdere leningen te vergelijken, zodat je weet welke deal het beste bij jou past qua rente en andere voorwaarden.

Op zoek naar een ZZP-lening?

Bij lenary.nl vergelijken we 19 bekende persoonlijke en zakelijke kredietverstrekkers.

alle zakelijke verstrekkers
Naar boven