4 manieren om een auto te financieren

Tegenwoordig zijn de meeste mensen in het bezit van een auto. Een auto financieren is vandaag de dag dan ook aanzienlijk makkelijker voor elkaar te krijgen dan een paar decennia geleden. In dit artikel gaan we bekijken welke opties je hebt op het moment dat je een auto wilt aanschaffen. Daarbij nemen we stap voor stap de 4 hoofdmanieren om een auto te financieren met je door.

Wat houdt een auto financieren in?

Laten we beginnen bij het begin. Want wat houdt een auto financieren eigenlijk in?

In de basis kost in het bezit komen van een auto geld. Een dealer of een particuliere eigenaar geeft een auto niet zomaar weg. Een auto heeft namelijk flink wat (rest)waarde. Wil je dus in het bezit van een auto komen? Dan staat hier een bepaald geldbedrag tegenover. Deze betaal je in één keer of aan de hand van afgesproken termijnen.

Een auto financieren is dan ook niets anders dan ervoor zorgen dat je voldoende geld tot je beschikking hebt. Uiteraard zijn er verschillende manieren waarop je dit in potentie aanpakt. Maar laten we eerst even stilstaan bij de reden waarom je een auto wilt financieren.

Waarom een auto financieren?

Een auto financieren doet men in de basis omdat een auto simpelweg erg handig is. Een auto laat je in een relatief korte tijd van A naar B gaan. Het is een modern vervoersmiddel dat je optimaal mobiel maakt. Vaak is het ook geen keuze, maar een echte must.

Gezien auto’s dus een bepaalde waarde hebben, is het nodig om een auto te financieren. Dit klinkt logisch, maar is wel de essentie van het verhaal. Besluit je dus voor jezelf dat een auto financieren voor meer waarde zorgt dan niet in het bezit komen van een auto? Dan is het op basis van die redenatie een waardevolle keuze om je auto te financieren.

4 manieren om een auto te financieren

Nu helemaal duidelijk is wat een auto financieren in de basis inhoudt en waarom een auto financieren een optie is, is het tijd voor de manieren waarop je dit voor elkaar krijgt. Zoals eerder al kort aangegeven, zijn er 4 hoofdmanieren van een auto financieren. Wanneer je dus voor jezelf besluit dat je dit wilt gaan doen, heb je in principe 4 keuzeopties. Uiteraard heeft iedere optie zo zijn eigen voor- en nadelen. Om dit artikel zo volledig mogelijk te maken, lopen we de manieren één voor één langs. Daarbij kijken we specifiek naar de voor- en nadelen die van toepassing zijn. Laten we beginnen bij de eerste manier van je auto financieren:


Optie 1: Lease auto van je werkgever

Een lease auto van je werkgever bespreken, is een vrij voor de hand liggende mogelijkheid. Wanneer je namelijk voor je werk een auto nodig hebt, is er op dit gebied vaak iets mogelijk. Een auto leasen, moet je daarbij zien als een auto huren. Gedurende de lease blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij.

Voordelen

Een lease auto van je werkgever heeft de volgende voordelen:

  • Onderhoud inbegrepen: Bij een lease auto van je werkgever is onderhoud inbegrepen. Mankeert er dus iets aan de auto of is het tijd voor een reguliere check-up? Dan breng je de auto kosteloos naar de dealer. Het vereiste onderhoud is allemaal bij het contract inbegrepen.
  • Kosten voor de zaak: De kosten van een leasecontract zijn in principe voor de werkgever. Het huren van de auto zelf kost de werknemer dus qua leasevoorwaarden niets. Het is niet voor niets een bekend ‘extraatje’ bij bepaalde banen.
  • Nieuwe auto: Verder is het meestal zo dat een lease auto helemaal nieuw is. Je rijdt dus standaard rond in een gloednieuwe auto. Bijvoorbeeld met de nieuwste technische snufjes.
  • Doorlopende garantie: Tot slot is er sprake van doorlopende garantie gedurende het leasecontract. Net als bij onderhoud weet je daardoor zeker dat je je op dit gebied geen zorgen hoeft te maken over mogelijke extra kosten.

Nadelen

Tegelijkertijd zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan een lease auto van je werkgever:

  • Fiscale bijtelling: Ook al neemt de werkgever vaak de kosten op zich, een lease auto is dan niet gratis voor de werknemers. Je krijgt te maken met fiscale bijtelling. Gebruik je de auto namelijk ook privé, dan draag je een percentage van de fiscale waarde van de auto af aan de Belastingdienst. En dat ieder jaar opnieuw.
  • Niet altijd mogelijk: Verder is het natuurlijk niet altijd maar mogelijk om een lease auto van je werkgever te krijgen. Vaak moet dit ook maar net bij de baanomschrijving passen. Op deze manier je auto financieren, werkt meestal alleen als het al eerder is gedaan.
  • Niet echt eigenaar: Tot slot ben je met een lease auto van je werkgever niet echt eigenaar van de auto. Je huurt deze via je werkgever voor een bepaalde tijd. Andere manieren van je auto financieren laten je wel eigenaar zijn.

Optie 2: Spaargeld

Een tweede manier om je auto te financieren, is door middel van spaargeld. Zoals gezegd, is een auto over het algemeen een vrij forse investering. Zelfs voor een tweedehands auto kom je al snel op een paar duizend euro uit. Daarom is het mogelijk om gedurende een bepaalde periode wat geld opzij te zetten. Hou je dit lang genoeg vol, dan is er uiteindelijk voldoende kapitaal om een auto uit eigen zak te financieren.

Voordelen

Je auto financieren door middel van spaargeld kent een aantal unieke voordelen:

  • Direct eigenaar van de auto: Gezien je zelf het complete bedrag ophoest, ben je ook volledig eigenaar van de auto. Je bepaalt zelf wat je allemaal met de auto gaat doen. Qua gereden kilometers, uitlenen aan anderen, etc.
  • Vaak de meest voordelige optie: In tegenstelling tot andere manieren van je auto financieren, komen hierbij geen extra kosten kijken. Tenminste, als het om de aankoop zelf gaat. Je betaalt geen rente voor een lening of een premie voor een lease.
  • Restwaarde auto voor jou: Ben je de auto na een aantal jaren zat en vind je het tijd voor een nieuwe? Dan heb je altijd nog de restwaarde van de auto die je terugkrijgt. Bijvoorbeeld als je deze verkoopt of inlevert bij de dealer.
  • Lagere prijs vaak mogelijk met in 1x betalen: Vervolgens zijn verkopers van auto vaak blij wanneer je in staat bent in 1x te betalen. Het is daardoor mogelijk om wat af te dingen op de prijs.

Nadelen

Aan de andere kant is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de nadelen:

  • Flinke hap uit je spaarrekening: Een investering in een auto zorgt voor een flinke hap uit je spaarrekening. Je hebt dan minder financiële middelen voor andere investeringen of onvoorziene uitgaven.
  • Geen bijkomende service: Daarnaast is er geen bijkomende service, zoals bij een lease bijvoorbeeld het geval is. Bij problemen met de auto draai je volledig zelf op voor de bijkomende kosten. Hier dien je rekening mee te houden.
  • Alles zelf regelen: Ten derde moet je alles zelf regelen. Denk aan de administratie, garantieregelingen en het aankoopproces zelf. Het risico op het maken van fouten is dan iets groter. Zeker ten opzichte van bijvoorbeeld een lease via je werkgever. Je bent uiteindelijk zelf overal verantwoordelijk voor.

Optie 3: Een lening afsluiten

Een derde manier van je auto financieren, is door gebruik te maken van een lening. Op het moment dat je onvoldoende kapitaal hebt voor een directe investering, zijn er andere manieren om aan voldoende kapitaal te komen. Je kiest dan bijvoorbeeld voor een persoonlijke lening of een minilening. Dit is afhankelijk van hoeveel geld je precies nodig hebt om een auto volledig te financieren.

Voordelen

Net als bij de andere opties zijn er een aantal specifieke voordelen verbonden aan een auto financieren middels een lening:

  • Direct eigenaar van de auto: Ook bij een auto financieren door een lening af te sluiten, ben je direct eigenaar van de auto. Dezelfde bijbehorende voordelen zijn van toepassing als bij een auto financieren met spaargeld sprake van was. Je beslist zelf wat je allemaal met de auto doet.
  • Grotere financiële mogelijkheden: Een belangrijk ander voordeel is dat je in één klap grotere financiële mogelijkheden hebt. Een auto die je normaal nooit zou kunnen betalen, ligt met een lening ineens binnen handbereik. Mits je uiteraard aan de specifieke voorwaarden voldoet.
  • Duidelijkheid over kosten lening: Met een lening weet je precies waar je aan toe bent. Er zijn geen verborgen kosten waar je op een later moment ineens mee te maken gaat krijgen. Zodoende zorgt een auto financieren met een lening voor duidelijkheid.
  • Maandelijkse afbetaling gebaseerd op persoonlijke situatie: Tot slot is de maandelijkse afbetaling van een lening altijd gebaseerd op jouw persoonlijke situatie. Het biedt je de kans om dit goed in te passen in jouw manier van leven.

Nadelen

Zoals bij iedere manier van je auto financieren, zijn er ook aan geld lenen een aantal nadelen verbonden:

  • Geld lenen kost geld: In de basis kost geld lenen altijd geld. Je betaalt namelijk rente over het geleende bedrag. Je bent daardoor altijd duurder uit dan wanneer je de auto met spaargeld betaalt.
  • Financiële situatie op lange termijn niet altijd zeker: Het is niet met zekerheid te zeggen wat er in de toekomst gaat gebeuren. Misschien is er bijvoorbeeld wel sprake van gezinsuitbreiding. Hier komt dan een nieuw kostenplaatje bij kijken.
  • Afbetaling duurt soms langer dan levensduur auto: In sommige gevallen zijn mensen een auto langer aan het afbetalen dan dat ze er gebruik van maken. Dit is natuurlijk erg onpraktisch. Je krijgt dan misschien te maken met dubbele kosten, wanneer je toch echt meteen weer een auto nodig hebt.

Optie 4: Een private lease

De vierde en laatste vorm van je auto financieren, is door middel van een private lease. In plaats van zakelijk leasen, gaat het hier dus om privé leasen. In grote lijnen moet je dit zien als het huren van een auto. Bij een private lease heb je in ruil voor een vast maandelijks bedrag de beschikking over een nieuwe auto. Naast dit bedrag en het betalen van de brandstof zijn er geen extra kosten aan verbonden. Na de looptijd van het contract lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij.

Voordelen

Een private lease komt met een aantal duidelijke voordelen:

  • Nieuwe auto tot je beschikking: Dankzij een private lease heb je eenvoudig een gloednieuwe auto tot je beschikking. Eentje die is voorzien van de nieuwste, meest innovatieve onderdelen. Dergelijke auto’s kosten veel geld als je ze los moet kopen.
  • Duidelijk kostenplaatje: Met een private lease schets je een duidelijk kostenplaatje voor jezelf. Je weet iedere maand precies wat de kosten gaan zijn. Zeker gezien iedere vorm van onderhoud al in het contract inbegrepen zit.
  • Veel service: Bij een private lease hoort veel service. Bijvoorbeeld het eerdergenoemde periodieke onderhoud. Maar ook mankementen zijn snel verholpen wanneer je bij de leasemaatschappij langsgaat.
  • Zekerheid: Mocht de auto om de een of andere reden niet meer werken, dan heb je altijd zekerheid. Je krijgt dan namelijk gewoon een nieuwe. Dit heeft te maken met de doorlopende garantie.

Nadelen

Een auto financieren middels een private lease kent de volgende specifieke nadelen:

  • Niet de goedkoopste optie: Gezien een private lease opgedeeld is in maandelijkse bedragen, lijkt het vaak goed betaalbaar. In de praktijk is het echter niet de goedkoopste optie. Tel alle kosten bij elkaar op en een directe aankoop middels spaargeld of lenen is vaak goedkoper.
  • Pas rendabel bij veel gebruik: Gezien de kosten iedere maand vaststaan, is het belangrijk om de auto voldoende te gebruiken. Je hebt er namelijk geen baat bij om de auto te ‘sparen’ om de levensduur te verlengen. Aan het einde van het contract lever je de auto gewoon weer in.
  • Geen eigenaar: Het laatste nadeel van een auto financieren middels een private lease is dat je ook dan niet echt eigenaar van de auto bent. Zoals gezegd, doet het meer denken aan een huurconstructie. Je weet dat je de auto na verloop van tijd weer inlevert. Hierdoor profiteer je bijvoorbeeld niet van de restwaarde van de auto. Ook halen sommige mensen extra plezier uit het daadwerkelijke bezit van een auto.
0 reacties

Submit a comment