Let op! Geld lenen kost geld

Minilening aanvragen

Snel op zoek naar een relatief kleine hoeveelheid geld, maar wil je niet maandenlang in de schulden zitten zoals het geval is bij een persoonlijke lening of een zakelijk krediet? Of heb je een negatieve registratie bij Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR), maar heb je wel een lening nodig? Met een minilening kun je snel en zonder gedoe geld lenen.

Rentes en content zijn voor het laatst bijgewerkt door Anna de Vries op 16 augustus 2022

anna de vries

Geschreven door: Anna de Vries

Laatst bijgewerkt op: 16 augustus 2022 | Gemiddelde leestijd: 12 minuten (exclusief video)

Samenvattende kosten

Minimaal leenbedrag100 euro
Maximaal leenbedrag1500 euro
Minimale looptijd15 dagen
Maximale looptijd62 dagen
Jaarlijkse kostenpercentage (JKP)6,17% – 9,86%
Toetsing bij BKRNee
 Vergelijk alle aanbieders
Laatst gecontroleerd op 16 augustus 2022

Wat is een minilening?

Een minilening, ook wel flitslening of flitskrediet genoemd, is een lening tot 2.500 euro die je vaak binnen een korte termijn moet terugbetalen. Vaak ligt deze termijn tussen de 15 dagen en 4 maanden. Een voordeel bij een minilening is dat je, in tegenstelling tot bij een lening bij een bank, het geld erg snel op je rekening hebt staan. Hierdoor is een flitskrediet vooral geschikt als kleine boost voor je bankrekening. Een voordeel van deze vorm van lenen is dat er geen toetsing plaatsvindt bij het BKR. Bij andere soorten leningen gebeurt dit wel en dit kan een hoop gedoe met zich meebrengen.

Voor wie is een minilening?

Een minilening is geschikt voor iedereen die op korte termijn geld nodig heeft, maar voor die tijd nog geen salaris ontvangt. De reden waarom je geld nodig hebt, kan flink uiteen lopen. Zo komt het bij studenten vaak voor dat ze schoolboeken, een laptop of huishoudelijke apparaten moeten aanschaffen. Omdat het voor veel studenten moeilijk is om naast hun studie veel te werken en de studiefinanciering maar één keer in de maand komt, kan zo’n minilening een snelle oplossing zijn.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog vele andere redenen om een minilening af te sluiten. Een verkeersboete, een onbetaalde rekening of een onverwachte hoge telefoonrekening; een minilening kan er voor zorgen dat je niet direct in de problemen komt en je netjes aan je financiële verplichtingen kunt voldoen.

Minilening vergelijken

Minilening afsluiten stappenplan

Een minilening aanvragen is simpel en kan online al via een paar minuten. Bij bijvoorbeeld Saldodipje.nl doorloop je een stappenplan van enkele minuten:

Stap 1: Kies je bedrag

Bedrag kiezen (stap 1)

 

Met een overzichtelijk schuifje kun je bij Saldodipje kiezen hoeveel geld je wilt lenen. Het minimum dat je moet lenen is 100 euro, het maximale te lenen bedrag ligt op 2.500 euro. Schuif in de balk naar het bedrag dat je wilt ontvangen van je minilening.


Stap 2: Kies je looptijd

Looptijd kiezen (stap 2)

Bij Saldodipje is de minimale looptijd vijftien dagen. Dit houdt in dat je het geleende bedrag, plus rente en servicekosten, na vijftien dagen moet terugbetalen. De maximale looptijd is 4 maanden, bestaande uit een viertal termijnen. Bij deze optie betaal je de lening in vier termijnen af. Verhoog je het bedrag dat je wilt lenen, dan verschuift de looptijd automatisch mee. Dit is de looptijd die Saldodipje aanbeveelt, maar zelf kun je deze aanpassen. Zie voor de aanbevolen looptijden het kopje ‘Kosten van een minilening’. Ben je tevreden over het leenbedrag en de looptijd, dan klik je op ‘Vraag bedrag aan’.


Stap 3: Vul gegevens in

vul je gegevens in

Op je scherm verschijnt het overzicht van jouw minilening; de hoogte van het bedrag en de looptijd die je hebt gekozen. Daaronder vindt je een overzicht van het rentepercentage, de te betalen rente en de totale schuld aan het einde van de looptijd. Klopt dit, dan kun je daaronder je gegevens invullen. Als je dit gedaan hebt, vraagt Saldodipje om een bewijs van identificatie. Dit kan een foto of scan zijn van je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Heb je dit gedaan, dan gaat de kredietverstrekker aan de slag met je aanvraag.


Stap 4: Offerte accepteren

Offerte Accepteren

Nadat je aanvraag is goedgekeurd door de verstrekker, krijg je een offerte opgestuurd. Dit is nog geen teken dat je vast zit aan de lening. Je moet deze namelijk nog eerst accepteren. Weet je zeker dat je door wilt gaan met de lening, dan kun je de offerte accepteren en ontvang je het geld. Onderneem je geen verdere stappen, dan vervalt de aanvraag en gebeurt er verder helemaal niets.

Snel geld lenen zonder BKR

Wil je snel en zonder gedoe geld lenen zonder BKR? Dan is een minilening een goede keuze. Met dit minikrediet vraag je eenvoudig een kortlopende lening aan tot en met een bedrag van 1500 euro en er is geen BKR-check vereist.

Lenen met BKR-registratie

Bij officiële leningen en kredieten is een BKR-check verplicht, om te controleren of je al lopende kredieten hebt en of je aan alle betalingsverplichten hebt voldaan. Wil je geld lenen met een BKR-registratie? Als je een positieve registratie hebt, kan je in de meeste gevallen gewoon nieuwe leningen afsluiten. Maar wat als je een negatieve BKR-notering hebt? Dit houdt in dat je niet aan je betaalverplichtingen hebt voldaan of dat er andere (betaal)problemen zijn. 

Lenen met een BKR-registratie die negatief is, is een stuk lastiger. De meeste kredietverstrekkers van persoonlijke leningen en andere officiële kredieten zullen de kans op nieuwe betaalproblemen te groot vinden en geen nieuwe lening verstrekken. Of je krijgt wel een nieuwe lening, maar tot een maximaal leenbedrag.

Met spoed geld lenen zonder BKR-toetsing

Er is nog wel een andere optie om te lenen met een negatieve BKR-registratie: de minilening. Wanneer je een minilening aanvraagt, wordt er niet getoetst bij het BKR. Dit is één van de redenen waardoor de minilening in korte tijd zo populair is geworden in Nederland. 

De minilening is daarmee de enige leenvorm in Nederland waarbij het BKR niet getoetst wordt. Dit kan het ook voor mensen met een openstaande schuld of negatieve BKR-registratie aantrekkelijk maken om snel en simpel geld te lenen via een minilening. Let wel op de mogelijke gevaren die minileningen met zich meebrengen en sluit alleen een lening af als dit financieel verantwoord is voor jouw situatie.

geld lenen zonder bkr toetsing

Lenen zonder loonstrookje

Bij het aanvragen van een lening wordt er in de meeste gevallen ook gekeken naar een hele lijst aan gegevens. Banken stellen vaak eisen, zoals een minimum netto inkomen per maand. Het aanvragen van een lening zonder vast inkomen of zonder loonstrook is echter wel mogelijk, namelijk in de vorm van een minilening. Het is aan de consument om te bepalen of je een loonstrook in wilt leveren of niet. Hier zitten een aantal voorwaarden aan verbonden. Lees deze voorwaarden dus altijd goed door bij het vergelijken. Een minilening aanvragen zonder loonstrook kan in een aantal situaties een uitkomst zijn voor financiële problemen.

Lenen zonder vast inkomen

Het kan voorkomen dat je tijdelijk zonder werk zit en moeite hebt met het betalen van vaste lasten. Wanneer je zeker weet dat je op een bepaalde datum weer genoeg geld hebt om je afgesloten minilening terug te betalen, dan is dit voor de meeste verstrekkers van een minilening geen probleem. Wel moet je altijd bij jezelf nagaan of dit een verstandige keuze is. Je moet bij een flitskrediet namelijk al op relatief korte termijn over het benodigde geld beschikken. Dit geld bestaat uit het geleende bedrag en de daarbij horende rente. In sommige gevallen kan een kredietverstrekker vragen om een extern persoon dat garant kan staan, in de vorm van een vriend of familielid. Hier zitten echter wel extra kosten aan verbonden. Op deze manier is het risico voor het aanbieden van een lening voor de verstrekker zo gering mogelijk.

Snel geld lenen (spoed)

In de meest uiterste gevallen moet je op zeer korte termijn over een bepaald bedrag beschikken. In dit geval is het mogelijk om een minilening met spoed aan te vragen. Door middel van zo’n spoedaanvraag kan je al binnen twintig minuten het geld op je rekening te hebben. Op deze manier kun je nog dezelfde dag aan belangrijke betalingen voldoen en kan je voorkomen dat eventuele betalingsverplichtingen hoger oplopen en je uiteindelijk nog hogere bedragen moet betalen.

Aanbieders kleine lening

Vlak na de komst van de minilening in Nederland waren er veel kredietverstrekkers die minileningen aanboden aan de consument. De prijzen bleven stijgen en minileningen werden erg duur. Op deze manier werd het vrijwel onbetaalbaar om een minilening af te sluiten. Op dit punt heeft het AFM ingegrepen door vrij strenge regels op te stellen voor verstrekkers van minileningen. Door deze actie is het afsluiten van minileningen voor veel consumenten gunstiger gemaakt.

Mede door deze regels zijn er in de loop der jaren veel aanbieders van minileningen verdwenen. Er zijn er nog slechts een paar over, waaronder het bekende Saldodipje. Zij bevinden zich al langere tijd op de financiële markt en worden dan ook gezien als betrouwbare partijen om een minilening af te sluiten. Wie de goedkoopste aanbieder is, hangt af van je eigen situatie. Zo kunnen BKR-registraties, de hoogte van het bedrag en de looptijd invloed hebben op de kosten van je lening.

Aanbieders vergelijken

Net als bij iedere andere lening, is het verstandig om van te voren de verschillende aanbieders te vergelijken. Zo hanteert iedere aanbieder andere voorwaarden en komen bij sommige aanbieders extra kosten kijken. Bijvoorbeeld wanneer je een extern persoon garant laat staan. In het geval van een minilening is het vergelijken van aanbieders een relatief makkelijke opgave: de twee aanbieders, Ferratum en Saldodipje, zijn allebei onderdeel van het bedrijf Ferratum UK Ltd. Waardoor er geen extreem grote verschillen zijn in de voorwaarden of kosten.

Voorwaarden

Hoewel er weinig strenge voorwaarden komen kijken bij het aanvragen van een minilening, zijn er wel degelijk voorwaarden waar je als aanvrager aan moet voldoen. Zo wordt er in de meeste gevallen gekeken naar onder meer je inkomen. Het minimale maandinkomen waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een minilening met spoed is 1.000 euro. In veel gevallen kom je nog wel in aanmerking voor een kleinere minilening wanneer je minder dan 1.000 euro verdient, maar bij een veel lager inkomen is de kans op een minilening klein. Verdere voorwaarden zijn dat je in Nederland woont, een Nederlandse bankrekening hebt en dat je beschikt over een e-mailadres en een telefoon met Nederlands nummer. Dit omdat het aanvragen van een minilening vaak via sms verloopt. Je telefoonnummer wordt gebruikt om je op de hoogte te houden van de vorderingen van je aanvraag. In tegenstelling tot andere leningen, zoals doorlopende kredieten of persoonlijke leningen, wordt er bij een minilening niet gekeken naar een BKR-registratie.

Voor- en nadelen

Aan een minilening zitten een aantal voordelen, in tegenstelling tot overige vormen van lenen. Zo is het bij een flitskrediet al mogelijk om een bedrag van 100 euro te lenen. Bij geen enkele andere vorm van lenen gaat dit lukken. Bij een persoonlijke lening ligt dit minimum bijvoorbeeld op 2.500 euro. Ook ontvang je het geld bij een minilening relatief snel op je rekening. Veel kredietverstrekkers beloven om het geld binnen 24 of 48 uur op je rekening te storten, maar in sommige gevallen lukt dit simpelweg niet. Bij een minilening duurt het, wanneer je al een bestaande klant bent, slechts twintig minuten voordat je het geld hebt. Ben je dit niet, dan duurt het maximaal een dag voordat je geld wordt gestort.

Wat een minilening pas echt bijzonder maakt, ten opzichte van andere leningen, is het feit dat er geen toetsing wordt gedaan bij het BKR. Er wordt niet gekeken of je eerder leningen hebt gehad en of je deze wel of niet betaald hebt. Zelfs met een BKR-registratie kom je dus in aanmerking voor een minilening. Dit heeft als gevolg dat een minilening voor bijna iedereen beschikbaar is. Er zitten voorwaarden en eisen aan, maar het gros van de bevolking voldoet aan deze eisen. Het laatste voordeel is dat een minilening zeer geschikt is voor kosten die je op de korte termijn moet betalen. Het bedrag wordt snel gestort en de schuld wordt in relatief korte tijd weer terugbetaald. Doe je dit op de juiste manier, dan blijf je niet extreem lang zitten met een schuld of met betalingsverplichtingen.

Waar voordelen zijn, zijn meestal ook nadelen. Dat geldt ook voor een minilening. Zo kan de korte looptijd ook een nadeel zijn. Deze korte looptijd betekent namelijk dat je het volledige bedrag, inclusief rente, binnen vrij korte tijd moet terugbetalen. Lukt dit niet, dan kan dit financiële problemen tot gevolg hebben. Daarnaast is het nemen van een minilening relatief duur. Bijvoorbeeld wanneer er een externe garantsteller bij komt kijken. Hiervoor kan een kredietverstrekker zoals Saldodipje extra kosten in rekening brengen, die veel hoger uit kunnen vallen dan de te betalen rente.

Samenvattend

  • Al vanaf 100 euro lenen
  • Binnen 10 of 20 minuten geld op de rekening
  • Lenen met een BKR-registratie
  • Korte looptijd van maximaal 60 dagen
  • Duurder dan persoonlijke lening
  • Garantsteller kan soms nodig zijn

Kosten van een minilening

Geld lenen kost geld, dat geldt ook voor een minilening. Hieronder vind je een overzicht van alle beschikbare bedragen met daarbij de aanbevolen of verplichte looptijd, de kosten en de totale schuld die je na deze looptijd overhoudt. Kosten zijn inclusief rente en servicekosten. In sommige gevallen komen er extra kosten bij kijken, zoals bij een externe garantsteller.

BedragLooptijdRente (JKP*)KostenTotale schuld
100 euro30 dagen6,17%0,49 euro100,49 euro
200 euro30 dagen6,17%0,99 euro100,99 euro
300 euro30 dagen6,17%1,48 euro301,48 euro
400 euro30 dagen6,17%1,97 euro401,97 euro
500 euro30 dagen6,17%2,47 euro502,47 euro
600 euro45 dagen9,86%7,00 euro607,00 euro
700 euro45 dagen9,78%8,10 euro708,10 euro
800 euro45 dagen9,83%9,30 euro809,30 euro
900 euro45 dagen9,18%9,80 euro909,80 euro
1000 euro45 dagen9,72%11,50 euro1011,50 euro
1100 euro2 maanden7,08%9,61 euro1109,61 euro
1200 euro2 maanden7,12%10,54 euro1210,54 euro
1300 euro2 maanden7,15%11,47 euro1311,47 euro
1400 euro2 maanden7,18%12,40 euro1412,40 euro
1500 euro2 maanden7,03%13,02 euro1513,02 euro

De looptijd van een minilening is een ultimatum, maar geen verplichte datum. Heb je een minilening afgesloten met een looptijd van bijvoorbeeld 45 dagen, maar heb je het schuldbedrag al binnen dertig dagen bij elkaar, dan is het mogelijk om de schuld eerder af te lossen. Deze flexibiliteit kan een voordeel zijn wanneer je snel geld nodig hebt, maar niet te lang met schulden wilt zitten.

*JKP = Jaarlijkse kostenpercentage (meer info)

Risico van een flitskrediet

Het klinkt heel aantrekkelijk: het duurt nog even voordat je salaris gestort wordt, maar je hebt snel geld nodig. Dit los je op door een paar honderd euro te lenen met een minilening. Binnen een korte termijn betaal je alles netjes terug en je kunt aan je financiële verplichtingen voldoen. Echter, net als bij alle andere vormen van leningen, zitten er risico’s aan een minilening. Zo moet je jezelf afvragen of je de schuld binnen de looptijd inderdaad kunt terugbetalen. Is er in jouw geval sprake van een structureel tekort, dan is de kans groot dat je over 15, 30 of zelfs 62 dagen niet kan voldoen aan de betaling. Hierdoor kunnen financiële problemen zich opstapelen. In dat geval kun je altijd kiezen voor een externe garantsteller, maar de vraag is of dat alle problemen oplost. Denk daarom voor de tijd altijd goed na over je lening, de risico’s en de gevolgen die het voor jou als lener kan hebben.

Veilig lenen

logo van het AFM

In Nederland kan je over het algemeen relatief veilig en vertrouwd een minilening afsluiten. Kredietverstrekkers leveren in de meeste gevallen ‘gewoon’ wat ze vooraf beloofd hebben. Informatie over eventuele extra kosten krijg je dan ook vaak al bij het aanvragen van je flitskrediet, niet daarna. Bovendien houdt het Autoriteit Financiële Markten (AFM) continu toezicht op de financiële markt. Heb je het idee dat je onjuist behandeld wordt, wil je meer informatie inwinnen of wil je een klacht indienen, dan kan je terecht bij het AFM.

Bovendien is het niet zo dat je gelijk vast zit aan een lening. Na het aanvragen van je flitslening krijg je een offerte opgestuurd, waarna je nog de tijd hebt om na te denken over je aanvraag. Wanneer je geen verdere stappen onderneemt, vervalt de offerte. Het komt voor dat kredietverstrekkers later nabellen om na te gaan of je ingaat op de offerte, maar je bent nooit verplicht om deze te accepteren en de lening aan te gaan.

veilig geld lenen

Alternatieven van een minilening

Bij een minilening is het mogelijk om minimaal 100 euro en maximaal 2.500 euro te lenen. Een nadeel kan zijn dat je dit bedrag, inclusief bijkomende rente, al binnen een relatief korte tijd moet terugbetalen. Wil of kun je dit niet, of heb je simpelweg meer geld nodig, dan zijn er andere manieren om aan geld te lenen.

Veelgestelde vragen