Let op! Geld lenen kost geld

Geld lenen voor een woonboot

Altijd een vakantiegevoel door het leven op het water, liggen op de meest idyllische plekken, geen gedoe met een groot huis schoonhouden: een woonboot is voor veel mensen een droom. Maar hoe kun je een woonboot financieren? Er zijn verschillende opties, zoals een hypotheek, eigen geld of een persoonlijke lening. Kies je voor de laatste optie? Maak dan gebruik van Lenary.nl om de beste deal te vinden.

Mike van den Broek

Geschreven door: Mike van den Broek

Laatst bijgewerkt op: 30 november 2022 | Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Hoe kan ik een woonboot financieren?

lening voor woonboot

Een woonboot is een flinke investering en de exacte kosten zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals de aanschafprijs van de boot, verzekeringen, de kosten van de ligplaats en een eventuele vergunning. 

Je woonboot financieren kan op verschillende manieren. Zo is een hypotheek een optie. Ga je een woonboot kopen, dan gelden er wel andere regels dan wanneer je een huis koopt. Als ‘bijzondere woning’ moet je aan een aantal voorwaarden voldoen om een hypotheek te krijgen en kan je daarmee vaak tot maximaal 90% van de waarde van de woonboot financieren  Het overige bedrag kan je betalen met spaargeld. Heb je dat niet of niet voldoende, dan kan je geld lenen voor de financiering van de woonboot.

Geld lenen voor woonboot

Er zijn verschillende mogelijkheden om geld te lenen voor je woonboot. Een persoonlijke lening, een minilening en doorlopend krediet zijn de meeste bekende leenvormen voor particulieren. Een minilening is alleen mogelijk voor bedragen tot en met 1.500 euro en dus niet aan de orde als woonboot financiering. 

Een doorlopend krediet is wel mogelijk als je een lening voor je woonboot afsluit. Als de kosten voor een woonboot onverwacht hoger uitvallen of als je andere uitgaven wil doen, kan je met dit krediet eindeloos blijven lenen zolang je tussentijds ook aflost. Dat klinkt misschien aantrekkelijk, maar de keerzijde is dat de kosten aan rente oplopen. Uiteindelijk kan je dat zelfs in de financiële problemen brengen.

Beste lening voor een woonboot: de persoonlijke lening

Wil je (deels) geld lenen voor het financieren van een woonboot? Ga dan voor een persoonlijke lening. Het leenbedrag ontvang je in één keer op je rekening en het maandelijks af te lossen bedrag, de looptijd en het rentepercentage staan vooraf vast. Daarnaast is het ook mogelijk om boetevrij tussentijds af te lossen, wat ideaal is als je een financiële meevaller hebt.

Woonboot hypotheek afsluiten: hoe werkt dit?

Ben je je aan het oriënteren op de financiering van een woonboot? Er bestaan speciale hypotheken voor woonboten. Het aanbod is schaars, omdat de aanbieders met behoorlijke risico’s te maken hebben. Daarom betaal je ook een relatief hoge rente. Ook heb je te maken met kosten voor het afsluiten van een hypotheek, zoals notariskosten.

Als je het huis behoudt waarin je woont en daarop een hypotheek hebt gevestigd, kan je een lening voor een woonboot ook onderdeel laten maken van de hypotheek op je huis. Hiervoor heb je eveneens met diverse kosten te maken. Denk aan uitgaven aan taxatie, advies en het afsluiten. Geen goedkope optie dus.

Anders is dat wanneer je een persoonlijke lening afsluit. Je hoeft geen kosten te betalen voor een notaris, taxatie, advies en het afsluiten. Het enige dat je betaalt, is rente over het af te lossen bedrag. 

Lening voor woonboot aanvragen in 5 stappen

Kies je ervoor om je woonboot deels of volledig te financieren met een lening? Bij Lenary.nl vraag je in 5 handige stappen een geschikte lening aan.

Stap 1: voorwaarden bepalen

stap 1 bedrag invoeren

Wat is het bedrag dat je nodig hebt voor het financieren van de woonboot? Hoeveel kan je maandelijks aflossen in je financiële situatie? Maak deze voorwaarden helder. Op basis hiervan kan je de looptijd van de lening berekenen. Hoe langer de looptijd is, hoe minder je per maand betaalt om het af te lossen. Kies je juist voor een lager maandbedrag? Dan is de looptijd langer.

Stap 2: leningen vergelijken

stap 2 looptijd kiezen

Als je weet wat je voorwaarden zijn, ga je op zoek naar een geschikte lening. Doe dit door online leningen en kredietverstrekkers te vergelijken op de looptijd, de maandelijkse lasten en het rentepercentage. Deze vergelijking maak je eenvoudig dankzij ons handige overzicht op Lenary.nl. Zo vind je gemakkelijk de beste en meest voordelige deal.

Stap 3: lening kiezen en aanvragen

stap 3 gegevens invullen

Je hebt je voorwaarden bepaald en leningen en kredietverstrekkers met elkaar vergeleken. Hierna kan je eenvoudig een lening aanvragen. Vul je persoonlijke gegevens in en lever de door de kredietverstrekker gevraagde documenten aan. De kredietverstrekker wil namelijk weten wie jij bent en wat je financiële situatie is. Zo kan hij beoordelen of het verantwoord is om jou een lening te verstrekken.

Stap 4: wachten op beoordeling

stap 4 accepteren

Met een persoonlijke lening komt ook het BKR in beeld. Het BKR toetst je kredietwaardigheid op verzoek van de kredietverstrekker. Heb je een negatieve registratie achter je naam staan, dan is het moeilijk om een lening te krijgen. Is alles wél in orde, dan krijg je een offerte toegestuurd. Zolang je nog niets hebt getekend, zit je nergens aan vast. Lees de offerte zorgvuldig en zet pas je handtekening als je akkoord bent met de inhoud. 

Stap 5: uitbetaling

Als je de offerte hebt getekend, dan heb je de persoonlijke lening officieel afgesloten. De kredietverstrekker gaat vervolgens meteen met de uitbetaling aan de slag. Binnen een paar werkdagen staat het bedrag op je bankrekening.

Direct een lening aanvragen?

Vraag je lening aan. Hieronder verwijzen we je door.

Vergelijk leningen en vind de beste deal

Ben je op zoek naar een lening om je woonboot te financieren? Of je de lening als volledige financiering wilt gebruiken of gaat voor een combinatie met een woonboot hypotheek: bij Lenary.nl vind je altijd, goed geïnformeerd, de beste deal. Zet je wensen en eisen op een rij, vergelijk de aanbieders en kies de deal die bij je voorkeuren aansluit. 

Veelgestelde vragen over geld lenen voor een woonboot