Let op! Geld lenen kost geld

Geld lenen voor studie

Ga je studeren of ben je net aan je studie begonnen? Het volgen van onderwijs en het aanschaffen van studiemateriaal vraagt om financiële investeringen. Soms heb je dat geld niet of heb je het nodig voor andere dingen. In dat geval kan je geld lenen. Als student kan je hiervoor terecht bij DUO, maar wat als dit geen optie is? Een persoonlijke lening afsluiten is dan de beste optie. Vind de beste deal door leningen te vergelijken bij Lenary.nl. 

Mike van den Broek

Geschreven door: Mike van den Broek

Laatst bijgewerkt op: 30 november 2022 | Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Waarom geld lenen voor studie?

geld lenen voor studie

Als student kan je voor de financiering van je studie terecht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs, oftewel DUO. Voor al het reguliere onderwijs kan je bij DUO aankloppen om een studielening aan te vragen. Kies je voor een particuliere opleiding of ga je in het buitenland studeren, dan kan je geen beroep doen op een lening van DUO. 

Kom je ondanks een studielening bij DUO geld te kort of kom je niet in aanmerking voor een studielening bij DUO, dan is het mogelijk om geld te lenen. Een persoonlijke lening afsluiten is de beste keuze. 

Hoe studie financieren zonder DUO?

Als particulier kan je op verschillende manieren geld lenen voor je studie. De meest bekende zijn een persoonlijke lening, een minilening en doorlopend krediet. Heb je maar een klein bedrag nodig? Dan is een minilening een prima optie. Zo’n lening sluit je af voor bedragen tot 1.500 euro en er vindt geen BKR-toetsing plaats. Wil je meer geld voor je studie lenen, dan is een persoonlijke lening het meest geschikt.

Waarom je geen doorlopend krediet wilt afsluiten

In theorie kan je ook kiezen voor een doorlopend krediet om geld te lenen voor je studie. Bij dit krediet kan je afgeloste bedragen blijvend opnieuw opnemen. Dit klinkt misschien fijn, helemaal als student. Maar in de praktijk kunnen de kosten flink oplopen en je betaalt vooral ongemerkt veel rente als je afgelost geld continu opnieuw opneemt.

Bij een persoonlijke lening is dat anders. De looptijd, maandlasten en rente staan vast. Als je de lening afsluit, weet je dus precies waar je aan toe bent. Het grote voordeel daarvan is dat je niet voor onverwachte hoge extra uitgaven komt te staan.

Voordelen van geld lenen voor studie met persoonlijke lening

  1. Het leenbedrag ontvang je in één keer op je rekening.
  2. De looptijd en maandtermijn staan de hele looptijd vast.
  3. Het rentepercentage staat ook vast. Hoe meer je aflost, hoe lager je rentekosten worden.
  4. Je kunt boetevrij extra aflossen.

Zo werkt geld voor je studie lenen

Om geld te lenen voor je studie met een persoonlijke lening, volg je bij Lenary.nl eenvoudig de volgende 5 stappen.

Stap 1: voorwaarden bepalen

stap 1 bedrag invoeren

Onder welke voorwaarden wil jij een persoonlijke lening afsluiten? Denk aan het leenbedrag en je maandelijkse aflossing. Heb je dat in kaart gebracht, dan kan je ook de looptijd van de lening berekenen. Hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten. Andersom zijn de maandlasten dus hoger als je voor een kortere looptijd kiest.

Vind je het prettig om hulp te krijgen bij het bepalen van je voorwaarden? Vul een leenbedrag en de gewenste looptijd in op Lenary.nl. Dan zie je direct wat voor jou de maandelijkse lasten zijn.

Stap 2: aanbieders van leningen vergelijken

stap 2 looptijd kiezen

Als je weet onder welke voorwaarden je een persoonlijke lening wilt afsluiten, kan je de leningen en kredietaanbieders bekijken. Vergelijk ze qua looptijd, maandelijkse lasten en rente. In een handomdraai vind je op die manier de beste en voordeligste lening.

Stap 3: lening aanvragen

stap 3 gegevens invullen

Eenmaal een lening gekozen, kun je de studielening aanvragen. Je hoeft alleen maar je gegevens in te vullen en de gevraagde documenten aan te leveren. Dat doe je zodat de geldverstrekker weet wie jij bent en wat je financiële situatie is. Op basis daarvan bepaalt de kredietverstrekker of hij jou verantwoord een persoonlijke lening kan verstrekken.

Stap 4: wachten op beoordeling en vrijblijvende offerte

stap 4 accepteren

Ook het BKR beoordeelt je aanvraag. Staat er geen negatieve BKR-registratie achter je naam en is verder ook alles in orde, dan krijg je een offerte toegestuurd. Je zit dan nog nergens aan vast. Lees de offerte goed door voordat je een handtekening zet. Pas daarna heb je de lening officieel afgesloten.

Stap 5: uitbetaling

Een paar werkdagen nadat je je handtekening hebt gezet onder de offerte, krijg je het geleende geld op je bankrekening gestort. Het studeren kan nu écht beginnen.

Direct een lening aanvragen?

Vraag je lening aan. Hieronder verwijzen we je door.

Voorwaarden van geld voor je studie lenen

Geld lenen voor je studie kan niet zomaar. De kredietverstrekker wil natuurlijk wel wat zekerheid dat je de persoonlijk lening ook kan afbetalen. Daarom gelden de volgende voorwaarden voor het afsluiten van een lening voor je studie:

●       Je hebt geen negatieve BKR-notering.

●       Je hebt een geldig legitimatiebewijs.

●       Je hebt een gegarandeerd maandelijks inkomen.

●       Je werkt in loondienst of minimaal 3 jaar zelfstandig.

●       Je bent minimaal 18 jaar (bij sommige aanbieders geldt een minimumleeftijd van 21 of 23 jaar).

Een negatieve registratie en toch geld voor je studie lenen

Het BKR toetst op basis van je aanvraag of je kredietwaardig bent. Kredietverstrekkers moeten dit laten doen bij officiële leningen, ook als het om studenten gaat. Een studielening bij DUO wordt niet geregistreerd bij BKR. De overheid ziet dit als een afwijkende lening waar andere voorwaarden voor gelden.

Stel dat je betaalproblemen hebt bij een bestaande lening of dat er andere problemen bekend zijn bij het BKR, dan staat er een negatieve registratie achter je naam. Een nieuwe lening krijgen is dan een uitdaging. Kredietverstrekkers vinden het risico om geld uit te lenen dan te groot. De kans dat je een lening krijg, is in dat geval klein. Soms krijg je wel iets, maar dat is door de kredietverstrekker tot een maximumbedrag beperkt.

Geld lenen en een hypotheek afsluiten

Erg belangrijk om te weten voordat je geld leent van een kredietverstrekker: kom je jouw betalingsverplichtingen niet na rondom jouw lening met als gevolg een negatieve BKR-registratie? Of loopt je lening nog op het moment dat je een huis koopt? Dan is de kans erg groot dat de hoogte van de hypotheek lager uitvalt. Houd hier dus zeker rekening mee, 

Een studieschuld en een hypotheek afsluiten

Heb je een studieschuld bij DUO? Dat betekent niet dat je geen hypotheek kunt afsluiten. Maar let op: wel heeft de hoogte van je studieschuld invloed op het hypotheekbedrag.

Vergelijk geldverstrekkers en vind de beste deal

Wil je snel een lening afsluiten om je collegegeld te betalen? Op Lenary.nl vind je onafhankelijke informatie over persoonlijke leningen en andere financiële producten én je vergelijk hier eenvoudig de verschillende kredietverstrekkers en leningen. Zo vind je direct de beste deal.

Veelgestelde vragen over geld lenen voor studie