Leendoelen

Een lening afsluiten lijkt simpel en snel gedaan, maar er komt nog aardig wat bij kijken. Zo moet je voor jezelf bepalen wat het doel van de lening is. Je leendoel, zoals dat genoemd wordt, heeft namelijk invloed op het type lening dat het meest geschikt is voor jou. Er zijn tientallen veelvoorkomende doelen om te lenen. Hieronder vind je een korte uitleg van de vijf meest voorkomende leendoelen, met daarbij het type lening dat het beste bij dat doel past.

meerdere zakken geld

Vakantie

Het kan voorkomen dat je een bepaald bedrag moet betalen voor een geplande vakantie, maar dat je een deel van dat geld tekort komt. Sparen is natuurlijk altijd de beste oplossing, maar als dit niet lukt kan het afsluiten van een lening een uitkomst bieden. Welk type lening je hiervoor nodig hebt, is afhankelijk van een aantal factoren.

Weet je bijvoorbeeld precies hoeveel geld je nodig hebt, omdat je al weet hoeveel de vlucht, het hotel en de rest van de vakantie gaat kosten? Dan is de persoonlijke lening mogelijk een verstandige optie. Bij deze lening staan de looptijd en het rentepercentage voor de tijd al vast, zodat je precies weet waar je aan toe bent en wat je uiteindelijk terug moet betalen. Bestaat je vakantie uit onzekerheden en heb je geen idee hoeveel geld je in totaal nodig hebt? Dan is een doorlopend krediet misschien handiger. Dit omdat je bij een doorlopend krediet geen vaste einddatum hebt en je, wanneer je een vast bedrag hebt afgelost, weer extra bij kunt lenen.

lenen voor vakantie

Auto

Het kopen van een auto is vaak een flinke investering en daar is dan ook een aardig bedrag voor nodig. Bij het ontbreken van zo’n bedrag kan het afsluiten van een lening een oplossing zijn. In de meeste gevallen zal een persoonlijke lening aan de eisen van de koper voldoen, maar een enkele keer komt een doorlopend krediet meer in aanmerking. Dit is afhankelijk van de eisen en wensen van jou als lener.

Het kopen van een auto is vaak een flinke investering en daar is dan ook een aardig bedrag voor nodig. Bij het ontbreken van zo’n bedrag kan het afsluiten van een lening een oplossing zijn. In de meeste gevallen zal een persoonlijke lening aan de eisen van de koper voldoen, maar een enkele keer komt een doorlopend krediet meer in aanmerking. Dit is afhankelijk van de eisen en wensen van jou als lener.

Een belangrijke vuistregel bij het lenen voor de aanschaf van een auto heeft betrekking tot de looptijd van de lening. Het is mogelijk verstandig om te kiezen voor een lening met een looptijd die ongeveer evenlang is als de verwachte levensduur van de auto. Zo voorkom je dat je nog schulden hebt terwijl je de auto niet meer gebruikt. Bij een persoonlijke lening betekent dit dat er, in sommige gevallen, een boete moet worden betaald wanneer je vervroegd aflost.

lenen voor een auto

> Lees meer om je auto te financieren

> Lees meer om je motor te financieren

Afbetaling van schulden

Betalingsachterstanden bij instanties kunnen niet betaald worden met het geld van een lening. Toch is het wel mogelijk om sommige schulden af te betalen met geleend geld, bijvoorbeeld lopende leningen en kredieten. Voordat je besluit om een lening af te sluiten voor je al bestaande schulden, is het goed om hier over na te denken. Wil je extra geld lenen om een andere lening te betalen? Dit kan als voordeel hebben dat je bestaande schulden niet nog verder oplopen, maar kan er ook voor zorgen dat je nog langer in de problemen zit.

Als je in het geval van een afbetaling toch besluit om een lening af te sluiten, komt een persoonlijke lening het meest in aanmerking. Hierbij weet je precies wanneer de schulden zijn afgelost en hoe hoog de kosten per maand zijn; deze zijn vooraf al vastgesteld. Naast het nadeel dat je nog meer schulden opbouwt door een extra lening af te sluiten, kunnen er ook voordelen zitten aan zo’n extra persoonlijke lening. Door dit geleende bedrag kun je de oude schuld afbetalen en weet je precies waar je aan toe bent voor de komende tijd. Een ander voordeel is dat je, al voor het afsluiten van deze lening, op welke datum je precies schuldenvrij bent. Op de einddatum van een persoonlijke lening is de volledige schuld namelijk afgelost.

De tegenhanger van een persoonlijke lening, het doorlopend krediet, kan ook een uitkomst bieden in het geval van een afbetaling van schuld. Bij deze lening kun je afgeloste bedragen weer opnemen tot aan het kredietlimiet. Dit kan handig zijn wanneer er zich een kleine tegenvaller voordoet.

schulden afbetalen

Restschuld hypotheek

Bij de verkoop van je huis kan het gebeuren dat de opbrengst niet hoog genoeg is om de restschuld van de hypotheek af te betalen. Helaas komt dit steeds vaker voor en dit kan voor vervelende situaties zorgen. In sommige gevallen komt de bank met een oplossing, maar deze is vaak erg duur. Een andere manier om van de restschuld af te komen is via een lening.

Zowel een persoonlijke lening als een doorlopend krediet kunnen er voor zorgen dat je de restschuld kan betalen. Het verschil: bij een persoonlijke lening staan het rentepercentage en de looptijd vast, terwijl deze bij een doorlopend krediet onzeker zijn. Bij een persoonlijke lening weet je dus precies wat je kunt verwachten. Een doorlopend krediet kan echter een uitkomst bieden bij tegenvallers.

Waar de rentekosten van een persoonlijke lening of doorlopend krediet voor 1 januari 2018 nog fiscaal aftrekbaar waren, is dit nu niet meer het geval. Het is nog wel mogelijk om met het geld van een lening de hypotheekschuld af te betalen.

lenen voor hypotheek

Direct een lening aanvragen?

Vraag je lening aan. Hieronder verwijzen we je door.

Verbouwing

Het laatste, veelvoorkomende leendoel, is de verbouwing. Bij een verbouwing van een woning kun je er voor kiezen om een (tweede) hypotheek af te sluiten. Een voordeel hiervan is dat de rentes vaak lager liggen dan bij een lening, maar toch komen er bij een hypotheek veel extra kosten bij kijken. Een belangrijke factor in de keuze tussen een consumptief krediet of een hypotheek is de fiscale aftrekbaarheid.

Bij een verbouwing is het daarnaast ook verstandig om te kijken naar de looptijd van een lening. Bij een kleine verbouwing zal de looptijd vaak minder lang zijn dan bij een grote renovatie. Ook het type lening ligt aan de soort verbouwing; weet je precies hoe veel geld je nodig hebt en hoe lang de verbouwing gaat duren, dan kan een persoonlijke lening al voldoende zijn. Heb je vooraf geen idee hoe veel geld je nodig hebt en hoe lang je er precies mee bezig bent, dan kun je ook kiezen voor een doorlopend krediet.

verbouwing

> Lees meer om je badkamer te financieren

> Lees meer om je keuken te financieren

> Lees meer om je meubels te financieren