Let op! Geld lenen kost geld

Snel 400 euro lenen?

Daniel B.

Geschreven door Daniel B. op 4 oktober 2021. Laatst gecontroleerd door Anna de Vries op 4 oktober 2021.

Als het financieel even tegenzit, kan geld lenen een uitkomst zijn. Zeker wanneer je maar een paarhonderd euro tekort komt. Je kunt bijvoorbeeld 400 euro lenen met een minilening. Met een lening van 400 euro kun je een financiële tegenvaller beperken. Een minilening is een lening voor een klein bedrag. In dit geval dus 400 euro, maar dit kan ook meer of minder zijn. Je kunt gemakkelijk en snel je geleende 400 euro ontvangen. Net als bij iedere lening, zul je het geleende bedrag inclusief rente terug moeten betalen. De looptijd is bij een minilening wel een stuk korter.

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Vergelijk 400 euro lening


AanbiederRenteLooptijdAanvragen
Saldodipje 400 euro lenen
6,17%30 dagenGa naar Saldodipje
Saldodipje voor 400 lening
6,17%45 dagenGa naar Saldodipje

> Vergelijk alle minileningen

Waarom 400 euro lenen?

Er zijn genoeg redenen te bedenken om 400 euro te lenen. Misschien ga je verhuizen en heb je daardoor dubbele huur in een maand, die je zonder zo’n lening niet kunt betalen. Maar ook als je boetes moet betalen en de termijn daarvoor bijna is verstreken, kan het handig zijn om 400 euro te lenen. Daarmee betaal je dan direct je boetes of schulden af, juist wanneer je zelf even het geld er niet voor hebt. Andere voorbeelden van situaties waarin het uitkomt om 400 euro te lenen zijn:

  • Het kopen van studieboeken aan het begin van het schooljaar
  • Het aanschaffen van grote apparatuur die je direct nodig hebt, dus waar je niet eerst voor kunt sparen
  • Het kopen van een laptop voor je studie of werk.

Stappenplan

Je kunt met een lening van 400 euro van alles doen. Daarvoor zul je wel een aantal stappen door moeten lopen. Dit zijn de stappen die nodig zijn voor het aanvragen van een lening. Je aanvraag moet natuurlijk beoordeeld worden voordat je je geld kunt ontvangen. De stappen zijn vrij simpel. Je vraagt een lening van een bepaald bedrag aan, bevestigd dat jij bent wie je bent en accepteert tot slot de offerte. We lichten de stappen hieronder verder toe.


Stap 1: Leenbedrag en looptijd bepalen

Bij het aanvragen van een minilening, begin je met het invullen van het bedrag dat je wil lenen. Dit werkt met een schuifbalk. Deze sleep je voor een lening van 400 euro naar de 400 euro. De mogelijke bedragen gaan per € 50 omhoog of omlaag. De looptijd wordt bepaald aan de hand van het gewenste leenbedrag. De looptijd voor een lening van 400 euro is bijvoorbeeld 30 dagen. Dat wil zeggen dat je na 30 dagen de lening met rente moet terugbetalen. Dit geldt voor alle leenbedragen tot € 600. Voor leenbedragen tussen de € 600 en € 1000 is de looptijd 45 dagen.


Stap 2: Gegevens invullen en verifiëren

Het is bij iedere lening belangrijk om te weten wie er leent. Daarom moet je je gegevens invullen bij het aanvragen van een lening van 400 euro. De verstrekker van de lening wil bijvoorbeeld weten wat je naam is, wanneer je geboren bent en waar je woont. Ook contactgegevens zoals je telefoonnummer en mailadres moet je invullen. Om te verifiëren dat je de gegevens naar waarheid hebt ingevuld, word je gevraagd een foto of scan van je identiteitsbewijs te uploaden. Dit kan je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs zijn.


Stap 3: Bankrekening verifiëren

Als je gegevens kloppen, ben je er nog niet helemaal. Het bedrag dat je leent, moet op een rekening gestort worden. Dit kan alleen op een Nederlandse rekening die op jouw naam staat. Ook daarom is het van belang om te verifiëren wie de aanvraag doet. Je moet hierna ook je bankrekening verifiëren. Dit doe je op dezelfde manier als bij internetbankieren. De precieze manier van het rekeningnummer verifiëren is afhankelijk van bij welke bank je zit. Iedere bank gebruikt namelijk andere apps en apparaatjes om internetbankzaken te doen.


Stap 4: Offerte accepteren

Als al je gegevens kloppen en je voldoet aan alle voorwaarden om de lening van 400 euro te ontvangen, krijg je een offerte. Deze offerte geeft aan om welk leenbedrag het gaat, wat de looptijd van de lening is en hoe veel je inclusief rente aan het eind daarvan moet terugbetalen. Je hoeft dan alleen nog de offerte te accepteren om je geld te ontvangen. Je hebt met deze stappen ook een account aangemaakt. Met dat account hoef je bij een volgende aanvraag niet weer alles te verifiëren. Dan gaat het proces een stuk sneller wanneer je een aanvraag voor een lening doet.

Direct 400 Euro Lenen?

Bij Saldodipje is het mogelijk om 400 euro te lenen zonder voorwaarden.

Voorwaarden

Hoewel een minilening een stuk flexibeler is dan een grotere lening bij een bank, mag niet iedereen zomaar geld lenen. Je zal aan een aantal voorwaarden moeten voldoen om een lening van 400 euro aan te kunnen vragen. Dit zijn geen heel ingewikkelde voorwaarden voor de meeste mensen. De kans is dus groot dat je aan de voorwaarden voldoet. Je moet voldoen aan onderstaande eisen:

  • Je woont in Nederland
  • Je bent tussen de 18 en 75 jaar oud
  • Je hebt een geldig identiteitsbewijs
  • Je hebt een Nederlands rekeningnummer op je eigen naam
  • Je hebt een Nederlands telefoonnummer.

Waar nog meer naar gekeken wordt

Voldoen aan die voorwaarden is natuurlijk verplicht. Maar het is geen garantie dat je de lening van 400 euro krijgt. Er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar je inkomen. Meestal heb je een inkomen van minimaal € 1000 per maand nodig. Het kan zo zijn dat er een garantsteller nodig is om je de lening te verstrekken. Als je al een lening hebt lopen of meerdere aanvragen tegelijkertijd instuurt, krijg je ook de lening niet. Dit zijn een aantal factoren waarop je aanvraag alsnog kan worden afgewezen, ook als je aan de voorwaarden voldoet.

Garantsteller

garantsteller voorbeeld

Er kan dus een garantsteller verplicht zijn om je de lening te verstrekken. Een garantsteller is iemand anders die bereid is de kosten te dragen als jij dit niet blijkt te kunnen. Veel studenten hebben bijvoorbeeld te weinig inkomen, maar hebben wel een ouder die werkt en voldoende inkomen heeft. Een ouder kan garantsteller zijn voor een student. Wie geen student is, kan natuurlijk ook een ouder als garantsteller hebben. Het maakt in principe niet uit wat je relatie tot de garantsteller is. De garantsteller geeft toestemming om de kosten te betalen wanneer het jou niet lukt of jij dat niet doet. Dit is dan het leenbedrag plus rente.

Voordelen

Een minilening van 400 euro kan uitkomst bieden als het op financieel gebied eventjes tegen zit voor je. Het heeft ook een aantal voordelen. Je kunt namelijk snel geld lenen met een minilening. Bij een bank duurt dit vaak langer. Het gaat ook om een klein bedrag, waar je bij een bank vaak alleen grote bedragen kunt lenen. De looptijd van 30 dagen voor een lening van 400 euro is heel kort. Je kunt daardoor snel je schuld afbetalen. Zeker als je inkomen gewoon eventjes niet mee zit of als je niet de tijd hebt om eerst te sparen voor je iets aanschaft.

BKR registratie

logo van stichting BKR

Een ander voordeel is dat er niet gekeken wordt naar de BKR registratie. Wie schulden heeft, staat geregistreerd in het BKR, het Bureau Krediet Registratie. Je kan hier al geregistreerd worden voor een telefoonabonnement met een toestel. Als je niet op tijd je rekeningen betaald, krijg je een negatieve registratie. Banken toetsen dit voordat ze een lening verschaffen. Voor een minilening wordt dit niet gedaan. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over je registratie of negatieve registratie. Dit heeft geen invloed op of je wel of niet de lening van 400 euro krijgt.

Nadelen

De korte looptijd van de lening kan ook een nadeel zijn. Het betekent namelijk ook dat je binnen een maand het geld wel moet hebben dat je geleend hebt. En zelfs een beetje meer dan dat, omdat je ook rente over het leenbedrag betaalt. Niet iedereen kan iemand vinden die garant wil staan of dat kan. Dan kun je niet lenen. Wat dat betreft is de garantsteller-eis een nadeel voor sommigen. Bovendien zijn minileningen relatief duur. Dat wil zeggen duur ten opzichte van grotere leningen. Dat nadeel gaat op voor iedereen. Of de garantsteller en korte looptijd een nadeel zijn, hangt af van jouw situatie.

Ander bedrag lenen

Het is natuurlijk ook mogelijk een ander bedrag te lenen tegen dezelfde voorwaarden. Zo zijn er ook minileningen van € 100 of leningen van € 600. Het verschil tussen leningen van verschillende bedragen is niet zo groot. De voorwaarden blijven gelijk. De looptijd en het rentepercentage kunnen wel anders zijn. Onderstaand overzicht laat de mogelijkheden zien van een aantal verschillende leenbedragen. Het percentage voor bedragen vanaf € 100 tot en met € 500 zijn hetzelfde. Vanaf € 600 veranderen de percentages per bedrag.

LeenbedragRentepercentageRentebedragLooptijd
€ 1006,17%€ 0,4930 dagen
€ 2506,17%€ 1,2330 dagen
€ 4006,17%€ 1,9730 dagen
€ 6009,86%€ 7,0045 dagen
€ 10009,72%€ 11,5045 dagen
laatst bijgewerkt op 4 oktober 2021