Let op! Geld lenen kost geld

Geld lenen voor uitbouw 

Ga je een uitbouw realiseren aan je huis? Vergeet niet na te denken over de financiering van deze verbouwing. Als je niet voldoende eigen geld hebt om je woning uit te bouwen, is geld lenen een goede optie. Dit wil je uiteraard tegen de meest gunstige voorwaarden doen en Lenary.nl is dan de ideale plek. Hier vergelijk je kredietaanbieders en vind je eenvoudig de beste deal voor jouw situatie.

Mike van den Broek

Geschreven door: Mike van den Broek

Laatst bijgewerkt op: 6 januari 2023 | Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Uitbouw financieren: de mogelijkheden

Een uitbouw is ideaal als je op een relatief snelle manier extra vierkante meters en/of licht in je woning wilt realiseren. Uiteraard zijn hier wel kosten aan verbonden en het is belangrijk om van tevoren goed na te denken over de financiering. Wil je een uit- of aanbouw financieren? Er zijn grofweg 3 mogelijkheden: je legt eigen geld in, je financiert de uitbouw mee in je hypotheek door overwaarde of je sluit een lening af.

De uitbouw financieren met eigen geld is het meest voordelig, je betaalt dan geen rente. Maar niet iedereen heeft hiervoor de benodigde financiële middelen, of je wilt je spaargeld misschien voor iets anders bewaren. In die gevallen zijn het verhogen van je hypotheek of een persoonlijke lening afsluiten bij een kredietverstrekker perfecte manieren voor het financieren van de uitbouw. 

Verantwoorde lening voor uitbouw: persoonlijke lening

lening voor uitbouw

Ga je geld lenen? Een uit- of aanbouw is niet goedkoop en voor hogere bedragen heb je de keuze uit een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Kenmerkend voor een doorlopend krediet is dat je continu geld kunt blijven opnemen. Heb je een bedrag afgelost, dan kan je dat gewoon weer opnemen tot aan de kredietgrens. Misschien klinkt dat aantrekkelijk, maar het cliché is hier zeker waar: geld lenen kost geld. Iedere keer dat je het afgeloste geld weer opnieuw opneemt, betaal je ook opnieuw rentekosten. Hierdoor kunnen de totale kosten ongemerkt flink oplopen. 

Bij een persoonlijke lening hoef je niet bang te zijn voor dit risico. Je krijgt het totale leenbedrag in één keer op je rekening. De looptijd, de maandlasten en het rentepercentage staan namelijk al bij het afsluiten van de lening vast. Je betaalt dus iedere maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Ook weet je vooraf hoelang je over het aflossen doet. 

Meer geld lenen voor een uitbouw

Vallen de kosten voor de uitbouw hoger uit dan ingecalculeerd? Je kunt niet zomaar meer lenen dan het afgesproken leenbedrag. Toch kan het gebeuren dat een uitbouw duurder uitvalt dan je vooraf hebt berekend. Om er zeker van te zijn dat je eventuele extra kosten kan dragen, is het mogelijk om iets meer te lenen dan de berekende kosten. 

Zorg wel dat je niet meer leent dan financieel verantwoord is. Je moet niet alleen in staat zijn om het leenbedrag af te lossen, maar ook rente betalen over dit afgesproken bedrag. Ook de kredietverstrekker zal controleren of het hogere bedrag voor jou verantwoord is. 

Tip: zet het geld op een aparte spaarrekening. Zo voorkom je dat je het uitgeeft aan iets anders. Blijk je het extra bedrag niet nodig te hebben, dan kan je het extra (en boetevrij) extra aflossen.

Alternatief: het verhogen van je hypotheek

Als je gaat verbouwen en financiering nodig hebt, kun je ook je hypotheek verhogen. Dit kan vaak tegen een lagere rente dan bij een persoonlijke lening. Overigens is het niet standaard mogelijk om je hypotheek te verhogen: alleen als je overwaarde hebt. Dit houdt in dat de waarde van het huis hoger is dan de hypotheekschuld die openstaat. Ook kan het zijn dat je huis meer waard wordt na het realiseren van de uitbouw en dat je op basis daarvan je hypotheek mag verhogen. Dat laatste kan je laten zien met een taxatierapport. Je verhoogt de hypotheek met maximaal het bedrag van je overwaarde en/of waardevermeerdering na het plaatsen van de uitbouw.

Realiseer je dat je voor een hogere hypotheek ook kosten maakt voor de notaris, advies en taxatie. Dit gaat al snel om een paar duizend euro. Verwacht je minder dan € 25.000 aan de uitbouw uit te geven, dan is een persoonlijke lening doorgaans voordeliger dan je hypotheek verhogen.  

Zijn de rentekosten fiscaal aftrekbaar?

Als je kiest voor het financieren van de uitbouw met een persoonlijke lening of een hypotheek, dan is de rente fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat je de rente mag aftrekken van de belasting. Bij een doorlopend krediet is dit niet het geval.

De voordelen van een persoonlijke lening voor uitbouw

  • Gewenst leenbedrag staat in een keer op je rekening.
  • Je weet van tevoren wat je maandelijks aflost en wat de looptijd is (12 tot 120 maanden in de meeste gevallen).
  • Het rentepercentage staat vast.
  • Extra aflossingen kun je boetevrij doen
  • Je mag de rente aftrekken van de belasting.

Zo werkt een uitbouw financieren met lening

Je wilt geld lenen voor een uitbouw. Dan zoek je natuurlijk de optie die zowel voordelig als veilig is. Lenary.nl helpt je hierbij. Je sluit de meest gunstige deal door de volgende stappen te volgen.

Stap 1: voorwaarden bepalen

stap 1 bedrag invoeren

Voordat je een lening afsluit wil je je voorwaarden bepalen. Bedenk hoeveel geld je nodig hebt en bereken hoeveel je kunt aflossen zonder in de financiële problemen te komen. Geld lenen kost geld, dus leen alleen wat je verwacht nodig te hebben (en misschien een beetje meer om achter de hand te houden). 

Hoe langer de looptijd van een lening is, hoe lager de maandlasten en andersom. Door deze zaken van tevoren op een rij te zetten, voorkom je dat je later in de financiële problemen komt bij het aflossen van de lening. 

Stap 2: leningen vergelijken

stap 2 looptijd kiezen

Vul je gewenste voorwaarden in op Lenary.nl. Als je dit hebt gedaan, zie je een overzicht van kredietaanbieders die bij jouw voorkeuren en wensen aansluiten. Welke aanbieding spreekt jou het meeste aan? Een bank is voor een persoonlijke lening meestal niet de beste keuze. Banken rekenen namelijk vaak hogere rentes dan online geldverstrekkers. Maar ook tussen online kredietaanbieders vind je verschillen in rentes en voorwaarden. De tijd nemen om je opties te vergelijken kan je hierdoor een flinke besparing opleveren.

Stap 3: lening kiezen en aanvragen

stap 3 gegevens invullen

Heb je een lening gevonden die bij je past? Vraag de lening dan aan. Met je persoonlijke gegevens en gevraagde documenten bij de hand, regel je dat binnen een mum van tijd. Aan de hand van je aanvraag checkt de kredietverstrekker of je ingevulde gegevens kloppen en hoe je er financieel voor staat. 

Stap 4: wachten op beoordeling en vrijblijvende offerte

stap 4 accepteren

De geldverstrekker checkt de informatie in de aanvraag en bekijkt of je aan de gestelde voorwaarden voldoet. Ook wordt het BKR ingeschakeld als je geld wilt lenen. Dit gebeurt om je kredietwaardigheid te toetsen en zo te voorkomen dat mensen een lening afsluiten, terwijl dit financieel niet verantwoord is.

Is alles akkoord, dan ontvang je een vrijblijvende offerte. Je zit op dat moment nog nergens aan vast. Neem de offerte goed door voordat je je handtekening zet. Teken je de offerte, dan sluit je de lening officieel af.

Stap 5: uitbetaling

Na acceptatie van de offerte gaat de kredietverstrekker aan de slag om de uitbetaling in orde te maken. Dat is meestal snel gebeurd. Al binnen een paar werkdagen kan je het gehele bedrag op je rekening verwachten en mag je het direct uitgeven aan kosten voor de uitbouw.

Direct een lening aanvragen?

Vraag je lening aan. Hieronder verwijzen we je door.

Vergelijk geldverstrekkers en vind de beste deal

Wil je een nieuwe uitbouw financieren met een lening? Op Lenary.nl vind je onafhankelijke informatie over persoonlijke leningen en andere financiële producten. Ook vergelijk je eenvoudig verschillende kredietverstrekkers met elkaar.

Of je nu zoekt naar de meest gunstige lening, de scherpste rente of de laagste maandlasten, een vergelijkingswebsite als Lenary.nl helpt je bij het maken van een keuze voor een persoonlijke lening die het beste bij jouw situatie past.

Veelgestelde vragen over lening voor uitbouw