Geld lenen als student

Omdat studeren duur is en je tijdens je studie vaak weinig tijd overhoudt voor een bijbaantje, kan het lastig zijn om rond te komen van je maandelijkse inkomsten. Daarom kan het ook voor jou aantrekkelijk zijn om geld te lenen als student. Maar hoe doe je dat, welke manieren zijn er en waar moet je op letten?

studentenlening

Qander persoonlijke lening

Via Santander
 • Group 16 Tot €75.000 lenen
 • Tot 10 jaar looptijd

Directa persoonlijke lening

Via Santander
 • Group 16 Tot €10.000 lenen
 • 10 jaar looptijd

Santander persoonlijke lening

 • Group 16 Tot €50.000 lenen
 • Tot 10 jaar looptijd

Defam GreenLoans duurzaamheidslening

Via Santander
 • Group 16 Tot €50.000 lenen
 • Tot 10 jaar looptijd

Lloyds Bank persoonlijke lening

Via Santander
 • Group 16 Tot €50.000 lenen
 • Tot 5 jaar looptijd

Freo persoonlijke lening

Via Santander
 • Group 16 Tot €75.000 lenen
 • Tot 10 jaar looptijd

Gemiddelde kosten

Soort leningMaximale bedragLooptijdMaximale renteSchuld
DUO lening858,33 euro p/m35 jaar0,00%41.199,84 euro
Persoonlijke lening75.000 euro10 jaar6,20%82.168,75 euro
Minilening1.500 euro62 dagen13,99%1525,11 euro
Creditcard1.000 euro p/mn.v.t.4% – 4,50 euron.v.t.
Rood staan+- 1.000 euron.v.t.7% – 10%n.v.t.

Waarom geld lenen als student?

Sinds 1 september 2015 is de studiefinanciering flink gewijzigd. De basisbeurs, die iedere student voor die tijd ontving, is vervangen voor een zogenoemd studievoorschot. Dit is simpelweg een andere naam voor het leenstelsel dat Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in dat jaar introduceerde. Bijna iedere student kan deze lening aanvragen, maar er zitten wel een aantal voorwaarden aan.

De voorwaarden voor een studentenlening bij DUO:

 • Je bent, op het moment dat je studiefinanciering ingaat, jonger dan dertig jaar. Bij een mbo-opleiding moet je minimaal 18 jaar zijn op het moment dat je studiefinanciering ingaat.
 • Je volgt een voltijdse of duale hbo- of wo-opleiding van minimaal één jaar aan een hogeschool of universiteit. Of je volgt een voltijdse beroeps opleidende leerweg (BOL) van minimaal een jaar.
 • Je hebt een Nederlandse nationaliteit, of je voldoet aan de voorwaarden voor mensen met een niet-Nederlandse nationaliteit.
 • Je hebt je maximale recht op studiefinanciering nog niet verbruikt.

Het kan zijn dat je als student niet aan deze voorwaarden voldoet, maar toch extra geld nodig hebt tijdens je studie. Dan zijn er een aantal mogelijkheden waarvan je gebruik kan maken.

Mogelijkheden voor studenten

Er zijn meerdere manieren om als student je bankrekening een kleine boost te geven. De meest bekende en waarschijnlijk de goedkoopste manier is het leenstelsel van DUO. Deze bestaat uit een lening, een studentenreisproduct en eventueel een aanvullende beurs.

Mogelijkheid 1: Lening DUO

Als student kun je maandelijks een extra bedrag bij lenen. Dit kan via de website van DUO, waar je kunt inloggen op ‘Mijn DUO’ met je DigiD. Als je dit hebt gedaan, krijg je een overzicht van alle informatie rondom jouw studentenleven, ook je financiële zaken. Hieronder valt onder meer de lening. Deze lening kun je maandelijks wijzigen: verhogen, verlagen of stopzetten. Je kunt er voor kiezen om tot maximaal 858,33 euro per maand bij te lenen. DUO noemt dit het ‘collegegeldkrediet’: extra geld om je college te betalen.

Als student kun je maandelijks een extra bedrag bij lenen. Dit kan via de website van DUO, waar je kunt inloggen op ‘Mijn DUO’ met je DigiD. Als je dit hebt gedaan, krijg je een overzicht van alle informatie rondom jouw studentenleven, ook je financiële zaken. Hieronder valt onder meer de lening. Deze lening kun je maandelijks wijzigen: verhogen, verlagen of stopzetten. Je kunt er voor kiezen om tot maximaal 858,33 euro per maand bij te lenen. DUO noemt dit het ‘collegegeldkrediet’: extra geld om je college te betalen.

Het is ook mogelijk om eenmalig een lening aan te vragen bij DUO. Het is dan wel van belang dat je dit voor de eerste dag van de maand aangeeft, ook via ‘Mijn DUO’. Wacht hier dus niet te lang mee. Omdat DUO geen onderscheid maakt tussen eenmalige leningen en doorlopende leningen, wordt deze lening niet automatisch stopgezet. Dit moet je zelf doen. Doe je dat niet, dan loopt deze gewoon door tot het einde van je studie en dat kan vervelende situaties opleveren.

Aanvullende beurs DUO

Naast het ‘gewone’ collegegeldkrediet is het voor sommige studenten mogelijk om een aanvullende beurs aan te vragen. Dit is een maandelijks bedrag van maximaal ongeveer 390 euro per maand. Of je in aanmerking komt voor de aanvullende beurs, ligt aan de hoeveelheid geld die je ouders jaarlijks verdienen. Is dit meer dan 46.000 euro, dan kom je niet in aanmerking. Verdienen je ouders gezamenlijk minder dan 46.000 euro per jaar? Dan kun je een extra bedrag ontvangen van DUO. Het maximale bedrag van 390 euro per maand wordt alleen uitgekeerd wanneer je ouders jaarlijks minder dan 30.000 euro verdienen. Boven dat inkomen loopt het bedrag dat je kunt krijgen als extra beurs terug.

Tarieven lening bij DUO

In het onderstaande voorbeeld wordt er gekeken naar de tarieven die DUO hanteert in het schooljaar 2018/2019. De rentetarieven van DUO veranderen ieder jaar, maar wanneer je klaar bent met je opleiding, wordt de rente vastgesteld voor vijf jaar. Een lening bij DUO mag je aflossen in 15 óf 35 jaar. Dit hangt af van de terugbetalingsregels die voor jou gelden als student. Vanaf 2018 is de aflosfase maximaal 35 jaar. In dit voorbeeld gaan we dus uit van iemand die vier jaar lang een vast bedrag heeft geleend en zijn of haar opleiding heeft afgerond in 2018.

Maandelijkse leningLooptijdTotaal geleendRente in 2018Totale schuld
100 euro35 jaar4.800 euro0,00%4.800 euro
250 euro35 jaar12.000 euro0,00% 12.000 euro
575 euro35 jaar27.600 euro0,00%
27.600 euro
858,33 euro (maximum)35 jaar41.199,84 euro0,00%41.199,84 euro

Uitbetalingsdata studiefinanciering

DUO heeft iedere maand een vaste uitbetalingsdatum. Het geld waar je recht op hebt, of de lening die je bij DUO hebt aangevraagd, wordt op iedere 24ste van de maand uitgekeerd. Valt deze dag in het weekend, dan gebeurt dit in de meeste gevallen op de vrijdag ervoor. Bijvoorbeeld in november 2018. In deze maand valt de 24ste op een vrijdag, dus wordt je studiefinanciering uitbetaalt op vrijdag 23 november.

Mogelijkheid 2: Persoonlijke lening student

Naast de mogelijkheid om bij DUO een lening aan te vragen, kun je als student ook gewoon naar de bank stappen. Ook voor jou als student is het namelijk mogelijk om een persoonlijke lening aan te vragen. Bij een persoonlijke lening krijg je in één keer een zak met geld op je rekening gestort, waarbij je iedere maand een vast bedrag aflost, inclusief rente. Deze rente en de duur van je lening, ook wel de looptijd genoemd, staan bij een persoonlijke lening vast.

Een persoonlijke lening is een lening van 2.500 euro tot 75.000 euro. Het gaat hier dus om relatief grote bedragen. Zo’n lening kun je in principe afsluiten bij iedere bank, maar ook als student moet je aan heel wat voorwaarden voldoen, wil je in aanmerking komen voor zo’n lening.

Zo mag je absoluut geen negatieve BKR-registratie hebben. Deze registratie krijg je wanneer je een lening of andere hoge rekening niet op tijd hebt betaald. Ook moet je een vast maandelijks inkomen hebben en moet je ouder dan 18 jaar zijn. In sommige gevallen geven banken alleen leningen aan studenten boven de 23 jaar.

Voordat je een lening afsluit bij een bank, is het goed om de verschillende aanbieders te vergelijken. Dit kan heel eenvoudig en snel via Lenary.nl. Je geeft aan wat je wilt lenen en wij laten jou direct zien welke lening de laagste rente met zich meebrengt. Perfect voor studenten.

Tarieven persoonlijke lening

In het onderstaande voorbeeld vergelijken we vier verschillende persoonlijke leningen uit onze vergelijker. We gebruiken het laagst mogelijk geldbedrag dat geleend kan worden: 2.500 euro. Dit omdat studenten vaak snel geld nodig hebben voor een investering op korte termijn en dus een veel hogere lening niet aantrekkelijk is. We geven een looptijd van 3 en 5 jaar als voorbeeld.

AanbiederBedragLooptijdRenteTotale schuld Maandelijkse kosten
Santander2.500 euro60 maanden8,80%3.059,17 euro50,99 euro
Interbank2.500 euro 60 maanden9,20% 3.084,58 euro51,41 euro
Santander2.500 euro 36 maanden8,80%
2.839,17 euro78,87 euro
Interbank 2.500 euro 36 maanden9,20%2.854,58 euro79,29 euro

Direct een lening aanvragen?

Vraag je lening euro aan. Hieronder verwijzen we je door.

Mogelijkheid 3: Minilening voor studenten

Heb je als student wel snel geld nodig, maar is 2.500 euro te veel? Dan is het ook nog mogelijk om een minilening aan te vragen. Zo’n lening staat ook bekend als flitslening, minikrediet, microkrediet en flitskrediet en deze namen zeggen eigenlijk al genoeg. Een minilening is een kleine lening, van minimaal 100 euro en maximaal 1.500 euro, en deze moet je binnen een korte termijn terugbetalen. In veel gevallen gaat het om een termijn van maar dertig of zestig dagen.

Voordelen minilening

Er zitten enkele voordelen aan een minilening, ten opzichte van een persoonlijke lening. Waar je bij een gewone lening in veel gevallen 21 of zelfs 23 jaar moet zijn, is de minimumleeftijd van een minilening 18 jaar. Omdat veel studenten nog geen 23 jaar zijn, komen ze niet in aanmerking voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Dit is bij een minilening dus wel het geval. Ook als je nog geen 21 of 23 jaar bent, kun je zo’n lening aanvragen bij een bank.

Wanneer je dit hebt gedaan, heb je het geld binnen mum van tijd op je rekening staan. Vaak al binnen 24 uur, waar je bij een normale lening vaak langer moet wachten. Dit heeft te maken met het feit dat er bij het aanvragen van een minilening geen toetsingen plaatsvinden.

Zo wordt er bij de aanvraag van een minilening niet gekeken naar een eventuele registratie bij de stichting Bureau Krediet Registratie (BKR). Studenten hebben vaak al lopende leningen of schulden en staan daardoor negatief geregistreerd bij het BKR. Ook is het niet nodig om een loonstrook mee te sturen met je aanvraag. Dit is wel het geval bij een normale lening. Daarnaast kun je een flitskrediet aanvragen zonder enige financiële documenten, wat erg veel papierwerk scheelt. Het laatste voordeel is dat je, door het snelle geldbedrag dat je ontvangt bij een minilening, kunt voldoen aan je financiële verplichtingen. Het kan voorkomen dat je onverwachte kosten moet maken tijdens je studententijd; een kapotte laptop, een nieuw schoolboek of een nieuwe fiets. Door het lenen van een klein bedrag, via een flitskrediet, kun je je maandelijkse kosten blijven betalen en vormen deze onverwachte kosten geen problemen voor de komende maand.

Tarieven minilening

Minileningen kunnen worden aangevraagd in bedragen van 100 euro of een veelvoud daarvan. Het maximumbedrag dat kan worden geleend met zo’n flitskrediet is 1500 euro. De kortste looptijd is 15 dagen. Deze wordt meestal gebruikt voor kleine bedragen. Hoe groter het bedrag, hoe langer de aanbevolen looptijd.

BedragLooptijdRenteTotale schuld
100 euro15 dagen13,99%100,53 schuld
300 euro30 dagen13,99% 303,24 schuld
600 euro45 dagen13,99% 609,76 schuld
1000 euro45 dagen13,99% 1015,02 schuld
1300 euro62 dagen13,99% 1321,70 schuld
1500 euro62 dagen13,99% 1525,11 schuld

Mogelijkheid 4: Creditcard voor studenten

Met een creditcard heb je de mogelijkheid om over geld te beschikken dat je eigenlijk nog niet hebt. Deze betaalpas wordt vaak gebruikt door mensen in het zakenleven, maar een creditcard kan ook aantrekkelijk zijn voor studenten. Omdat je als student soms op korte termijn grote aankopen moet doen, soms in het buitenland, kan het zijn dat je even veel geld nodig hebt. Als je niet over dit geld beschikt, kun je er voor kiezen om een lening af te sluiten. Maar je kan ook een creditcard aanvragen.

Een creditcard is een soort betaalpas die je kunt krijgen via de bank. Met deze kaart kun je online aankopen doen, geld opnemen en zelfs pinnen in de winkel. Het geld dat je uitgeeft met een creditcard, wordt door de financiële instelling pas een maand later geïncasseerd. Een voordeel hieraan is dat je geld kunt uitgeven waar je nog niet over beschikt. Een nadeel is dat je dit bedrag een maand later ‘gewoon’ moet terugbetalen en het dan dus wel moet hebben.

Tarieven creditcards

Er zijn talloze aanbieders van creditcards, de één duurder dan de ander. Sommige creditcards bieden de mogelijkheid om een extra kaart aan te vragen. In het onderstaande voorbeeld gaat we uit van één creditcard, omdat extra kaarten vrijwel alleen worden gebruikt in het zakenleven. We kijken naar de jaarlijkse bijdrage voor de creditcard, het bestedingslimiet per maand, de kosten voor geld opnemen en het vereiste inkomen.

CreditcardJaarlijkse bijdrageBestedingslimietKosten geld opnemenVereist inkomen
ANWB Visa Card Jongeren14,50 euro500 euro4%500 euro
RaboCard voor Studenten15,00 euro1.000 euro4,50 euron.v.t.
ABN Amro Studenten Creditcard14,00 euro500-1.000 euro (afhankelijk van inkomen)4%n.v.t.
ING Studenten Creditcard12,50 euro1.000 euro4,50 euro250 euro (studiefinanciering)
SNS Studenten Creditcard11,25 euro500-1.000 euro (afhankelijk van inkomen)4,50 euro500 euro

Mogelijkheid 5: Rood staan

Blijft het toch lastig om als student een lening aan te vragen? Dan is er nóg een manier om over ‘extra’ geld te beschikken. Het is namelijk mogelijk om rood te kunnen staan bij een bank. Dit biedt uitkomst als je een aankoop wilt doen, maar je hebt net te weinig geld op je bankrekening. Rood staan is in veel gevallen voordeliger dan het afsluiten van een zogenoemde flitslening.

Om rood te kunnen staan, moet je bij de meeste banken wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je bent ouder dan 18 jaar
 • Je bent woonachtig in Nederland
 • Je hebt een studentenrekening bij de bank in kwestie

Als student kun je vaak tot 1000 euro in het rood staan. Dit houdt in dat je 1000 euro kunt uitgeven, zonder dat het op je rekening staat. In veel gevallen, zoals bij de Rabobank en ING Bank, kun je dit limiet zelf naar beneden bijstellen, tot bijvoorbeeld 500 euro. Bij andere banken is het weer mogelijk om tot meer dan 1000 euro in het rood te kunnen staan.

Rood staan wordt over het algemeen door financiële instellingen gezien als doorlopend krediet, wat inhoudt dat je kunt aflossen wanneer je maar wilt. Dit houdt echter ook in dat de rentes op ieder moment kunnen veranderen. Je weet dus nooit van tevoren precies hoeveel rente je moet betalen over het bedrag dat je in het rood staat.

Kosten rood staan

Rood staan is niet gratis. Over het bedrag dat je ‘in de min’ staat, betaal je een boetepercentage. Dit verschilt per bank en kan zelfs verschillen per week, maand of jaar. De jaarlijkse kostenpercentage ligt bij het rood staan voor studenten op het moment tussen de 7% en 10%.

Studentenleningen Tips

Geld lenen lijkt heel aantrekkelijk, vooral in je periode als student. Uitgaan, nieuwe kleren kopen en misschien zelfs een nieuwe laptop; met wat geleend geld kun je opeens heel veel dingen doen. Toch zitten er ook risico’s aan het lenen van geld. Houd daarom deze tips in je achterhoofd, wanneer je besluit geld te lenen.

Tip 1: Doe het niet als je twijfelt

Geld lenen kost geld. Weet je daarom niet zeker of je het geleende geld aan het einde van de looptijd terug kan betalen? Doe het dan niet. Om schulden af te lossen kun je natuurlijk een nieuwe minilening afsluiten, maar op lange termijn zal dit later alleen maar zorgen voor financiële problemen.

Tip 2: Leen niet meer dan je nodig hebt

Het is fijn om een flinke zak met geld te ontvangen, zodat je even kunt doen wat je wilt. Vooral als student is dit niet verkeerd. Onthoud wel dat je al het geld dat je leent, ook weer terug moet betalen. Heb je maar 100 euro nodig voor een aankoop op korte termijn? Leen dan niet meer dan nodig is.

Tip 3: Vergelijk verschillende leningen

Lenary.nl biedt je de mogelijkheid om verschillende leningen met elkaar te vergelijken. Hoe aantrekkelijk een lening ook kan klinken, het is altijd goed om meerdere aanbieders tegenover elkaar te zetten en bijvoorbeeld de rentepercentages en voorwaarden te vergelijken. Zo voorkom je onverwachte kosten of vervelende situaties in de toekomst.

Tip 4: Voorkom meerdere leningen

Sluit geen nieuwe leningen af voordat je een oude lening hebt afbetaald. Doe je dit wel, dan creëer je alleen maar problemen voor jezelf. Kom je in een situatie dat je écht meerdere leningen nodig hebt, neem dan eerst contact op met een expert van bijvoorbeeld een bank. Deze kan je vaak helpen met je financiële situatie.

Veelgestelde vragen over studentenleningen

In het onderstaande overzicht tref je de vijf meest gestelde vragen over de studentenlening. Heb je een inhoudelijke vraag over de persoonlijke lening of over de minilening, bekijk dan de pagina’s van de desbetreffende categorie.

Het vinden van een goedkope lening hoeft niet moeilijk te zijn. Via Lenary.nl kun je namelijk de beste en goedkoopste kredietverstrekkers met elkaar vergelijken. Zo vind je in een paar tellen de aanbieder die het beste bij jou past. Lenary.nl vergelijkt aanbieders op rentepercentage en voorwaarden en vindt zo de beste lening voor iedere student.

Dit verschilt voor iedere student. De vorm van geld lenen die het beste bij jou past, is afhankelijk van jouw wensen. Heb je bijvoorbeeld iedere maand geld nodig, of is het slechts eenmalig? Vraag jezelf van tevoren af waarvoor je het geld nodig hebt en hoeveel geld je nodig hebt, zodat je de beste manier van geld lenen kiest.

Studeren is duur en het kan soms lastig zijn om met het salaris van je bijbaantje rond te komen als student. Vooral wanneer je investeringen of aankopen moet doen en je daar het geld niet voor hebt, kan het aantrekkelijk zijn om je bankrekening een kleine boost te geven.

Geld lenen kost geld. Het is de waarschuwing die je iedere keer hoort wanneer het gaat om het afsluiten van leningen. Dit is niet zonder reden. Over bijna iedere vorm van lenen betaal je rente. Uiteindelijk ben je dus meer geld kwijt dan je geleend hebt. Kun je dit niet betalen? Begin er dan niet aan.

Als student heb je met het extra geld dat je krijgt uit een lening vaak meer vrijheid. In sommige gevallen, zoals bij een DUO-lening, ontvang je al een maandelijks bedrag tegen 0,00% rente. Oftewel, je betaalt het bedrag terug dat je daadwerkelijk ontvangen hebt. Andere leenvormen voor studenten brengen ook voordelen met zich mee, zoals snel geld bij een minilening of minder stress bij rood staan.