Seniorenlening

op basis van 0 beoordelingen

Een seniorenlening afsluiten is niet heel anders dan het afsluiten van een lening voor jongere mensen. Onder seniorenleningen vallen ook een doorlopend krediet en een persoonlijke lening, maar een doorlopend krediet is nog maar beperkt mogelijk. Een lening voor senioren vraagt wel om speciale aandacht. Kredietverstrekkers kunnen namelijk maximale leeftijden hanteren en het aflossen en het kwijtschelden bij overlijden kan anders zijn.

senior die een lening wilt

De hoogte van de leeftijd heeft invloed op de leenmogelijkheden. Een seniorenlening afsluiten kan tot een bepaalde leeftijd. De maximum leeftijd en de maximale looptijd verschillen per kredietverstrekker. Een vaste looptijd van de lening is vaak de enige optie voor senioren (persoonlijke lening).

Waarop let je bij het afsluiten van een seniorenlening?

Een lening aanvragen kun je binnen een paar klikken online regelen. Er geldt een maximale leeftijd van 80 jaar, maar er zijn ook kredietverstrekkers met een lagere maximum leeftijd. Houd er rekening mee dat de looptijd van een lening voor senioren vaak maar kort is en ook de maximale lening is vaak lager. Voor senioren is er geen kwijtschelding van schulden na overlijden. Dat komt doordat de kans op overlijden groter is op oudere leeftijd. Let ook op of boetevrij extra aflossen mag.

Houd de betaalbaarheid in de gaten. Met je huidige inkomen kun je de lasten dragen, maar lukt dat ook als je inkomsten dalen? Je hebt bijvoorbeeld een tijdelijke lijfrente uitkering ter aanvulling op je pensioen. Zodra deze extra bedragen wegvallen, moet je nog steeds in staat zijn om de rente en de aflossing te betalen.

Kies een reguliere lening en niet een lening voor ouderen

Kredietverstrekkers kunnen hun leningen specifiek richten op ouderen, maar dat maakt de betreffende lening nog niet de beste keuze. Let dus niet op wat banken zelf zeggen over de leningen die ze aanbieden. Je kunt alleen de kwaliteit van een kredietverstrekker herkennen als je de leningen gaat vergelijken met anderen. Staar je dus niet blind op de term seniorenleningen, het gaat erom wat jij aan maandbedrag moet betalen.

Is geld lenen boven 75 jaar nog mogelijk?

Bij sommige banken is een seniorenlening af te sluiten tot 80 jaar. Het geleende bedrag wordt wel afgestemd op een kortere looptijd. De AOW uitkering plus de verdere pensioeninkomsten moeten voldoende zijn voor het betalen van de rente en de aflossing.

Een lening afsluiten na je 80e verjaardag

Het gaat bij kredietverstrekkers niet meer lukken om te lenen na je 80e. Een onderhandse lening afsluiten bij familie of vrienden is de enige optie, tenzij je een eigen woning hebt met een overwaarde. Mogelijk gaat het lukken om een extra hypotheek op het huis te krijgen. Hiervoor kun je contact opnemen met een hypotheekadviseur. Er zijn speciale hypotheken gericht op het consumeren van een deel van de overwaarde.

Een persoonlijke lening afsluiten

Het afsluiten van een doorlopend krediet gaat niet meer lukken vanaf het 75e jaar. Dat is geen ramp, want een doorlopend krediet is waarschijnlijk ook niet de beste optie. Het jaarlijkse kostenpercentage van de persoonlijke lening is lager en door de vaste looptijd van de persoonlijke lening voor senioren, ligt de focus op het zo snel mogelijk weer aflossen van de lening. Met een financiële meevaller kun je extra aflossen en de looptijd verkorten.

Vóór welke leeftijd moet de lening afbetaald zijn?

Ook hierin verschillen de leningen van de diverse aanbieders. Er kan een uiterste leeftijd gelden van 70 jaar, maar het kan ook richting de 85 jaar gaan. Hieruit blijkt ook weer de kracht van het vergelijken. Je vergelijkt voor de laagste rente, maar ook voor de voorwaarden die het beste bij jou en je bestedingsdoel passen. Een seniorenlening aanvragen doe je alleen als je ook aan de voorwaarden kunt voldoen.

Hoeveel kun je maximaal lenen?

Als je met pensioen gaat of al met pensioen bent, moet de lening vóór het bereiken van de maximale leeftijd afbetaald zijn. Dit heeft niet alleen invloed op de looptijd, maar ook op de maximale lening. Een 76 jarige sluit bijvoorbeeld een lening af. In de voorwaarden staat dat de lening vóór de 80e verjaardag afbetaald moet zijn. De lening heeft dus een looptijd van maximaal 4 jaar. Hierdoor valt het maximale leenbedrag lager uit in vergelijking met een lening voor een jongere klant van de bank.

Hoe lang duurt het voordat je het geld gestort krijgt? Voor het antwoord op deze vraag verwijzen wij jou naar FAQ: Wanneer krijg je een lening?

Volgt er kwijtschelding van de persoonlijke lening bij overlijden?

Nee, helaas is dat vaak niet het geval. Bij overlijden valt de resterende schuld in de nalatenschap. Dat betekent dat de nabestaanden de schuld moeten aflossen. Dit hoeft geen probleem te zijn. Zolang de waarde van je bezittingen de waarde van de schulden overtreft, zijn de schulden door de nabestaanden te dragen. Je hebt bijvoorbeeld een eigen woning waar een grote overwaarde in zit.

Veelgestelde vragen

Je kunt nog steeds lenen op je 75e jaar. Niet alle kredietverstrekkers zijn bereid om je geld te lenen, maar er zijn meerdere partijen waar je kunt lenen. De meest gebruikelijke leenvorm voor senioren is de persoonlijke lening. De rente in de lening staat vast en er is een vaste looptijd. Kredietverstrekkers hanteren wel een maximumleeftijd waarop de lening weer terugbetaald moet zijn. Je moet bijvoorbeeld vóór je 81e verjaardag de schuld aflossen.

Ja, ook op je 65e kun je nog steeds een lening afsluiten. Bij sommige kredietverstrekkers kun je lenen tot je 80e. Houd wel rekening met een korte looptijd en lagere maximale leningen voor senioren.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment