WOZ krediet

op basis van 0 beoordelingen

Een WOZ krediet is een lening die vaak wordt gebruikt voor het verbouwen van de woning. Het WOZ krediet is goedkoper dan een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Het is namelijk een tweede hypotheek, maar dan net anders. Wat moet je weten over het WOZ krediet?

woz krediet op een huis

Voor een WOZ krediet geldt de overwaarde als een soort onderpand voor de lening. De lening afsluiten verloopt niet via de notaris, dus deze kosten maak je niet. Het voordeel is een veel lagere rente in vergelijking met bijvoorbeeld een doorlopend krediet. Een WOZ krediet aanvragen brengt hoge kosten met zich mee, laat je dus adviseren of het afsluiten van een dergelijke lenig ook echt verstandig is.

Wat wordt er onder WOZ krediet verstaan?

Het WOZ krediet is een lening waarvan de hoogte van het leenbedrag afhankelijk is van de WOZ waarde en de hoogte van de hypotheekschuld. De hypotheekschuld minus de WOZ waarde is de overwaarde waarmee wordt gerekend met een WOZ krediet. Ga je de lening gebruiken voor het onderhouden of verbouwen van het huis? Dan kan de betaalde rente aftrekbaar zijn. De daadwerkelijke rente is lager dan bij een persoonlijke lening. Boetevrij aflossen is mogelijk. Door het WOZ krediet ontstaat een vaste maandtermijn die bovenop de hypotheeklast komt.

Kiezen voor een WOZ krediet of een lening?

Voor een WOZ krediet moet de hypotheek op je huis lager zijn dan de WOZ waarde van het huis. De overwaarde in je huis is een vermogensbestanddeel dat je in principe kunt incasseren door het verkopen van je huis. Geldverstrekkers hebben door deze overwaarde meer zekerheid dat ze het geleende bedrag ook weer terug zullen krijgen. In ruil voor de extra zekerheid krijg jij een extra lage rente. Hierdoor is het WOZ doorlopend krediet goedkoper dan een reguliere lening. Het WOZ krediet is als het ware een lening met het huis als onderpand. Geldverstrekkers kunnen een minimale looptijd en een maximale looptijd aanhouden voor het krediet. Voor de scherpe tarieven kun je beter een WOZ krediet afsluiten dan een persoonlijke lening.

Is het WOZ krediet hetzelfde als een persoonlijke lening of een doorlopend krediet?

Het WOZ krediet is niet hetzelfde als een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. In een doorlopend krediet kun je onder voorwaarden afgeloste bedragen weer opnemen, maar er zijn meer verschillen. Het belangrijkste verschil is dat het WOZ krediet de overwaarde als een soort van een onderpand ziet. Het WOZ krediet kun je afsluiten voor een verbouwing van de woning, maar je kunt het opgenomen bedrag ook consumptief besteden. Je koopt er bijvoorbeeld een auto voor.

Waarvoor je de lening gebruikt is wel bepalend voor de aftrekbaarheid van de betaalde rente. Gebruik je het WOZ krediet consumptief? Dan is de betaalde rente niet aftrekbaar van de belasting. Een doorlopend krediet heeft een variabele rente, en voor de WOZ lening kun je een vaste looptijd en rente afspreken.

Hoe kun je een WOZ krediet afsluiten?

Een woz krediet aanvragen verloopt anders dan het aanvragen van een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Voor de aanvraag heb je de WOZ waarde nodig en een overzicht van je huidige schuld in de hypotheek. De WOZ lening kun je namelijk alleen afsluiten met een overwaarde. Vervolgens sluit je de lening af door het aanleveren van informatie over je inkomen en de hoogte van je schulden. Je hebt geen taxatierapport nodig en het hebben van een vast dienstverband is een voordeel. De aanvraag loopt via een hypotheekadviseur en waarschijnlijk moet je ook nog naar de notaris.

Je kunt alleen een WOZ krediet afgesluiten met voldoende overwaarde in het huis. Hierbij speelt de loan to value een belangrijke rol. Dat is schuld op het huis ten opzichte van de waarde van het huis.

Veelgestelde vragen

Er zijn meerdere leningen waarbij de woning het onderpand is. Bij het afsluiten van een hypotheek is de woning het onderpand. Dat betekent dat de geldverstrekker het pand kan verkopen als jij je betalingsverplichtingen niet nakomt. Andere leenvormen met een onderpand zijn de tweede hypotheek en het WOZ krediet.

Door het afsluiten van een extra hypotheek of een WOZ krediet kun je jouw huis inzetten als onderpand voor een lening. Dit heeft als voordeel een lage rente in vergelijking met een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De kredietverstrekker loopt namelijk minder risico door het onderpand.

Je kunt een waardevol object verpanden aan kredietverstrekkers. Door het onderpand lopen financiers een lager risico. Als jij je afspraken over het betalen niet nakomt, kan de bank jouw onderpand verkopen. Spullen met waarde kun je als onderpand gebruiken. Voor leningen gaan kredietverstrekkers meestal alleen akkoord met een woning als onderpand. 

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Geld lenen met onderpand

Geld lenen met onderpand

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise:

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment