Loan-to-value betekenis

op basis van 0 beoordelingen

Loan to value wordt meestal afgekort als LTV. Voor het verstrekken van hypotheken is dit een belangrijke term. Het zegt namelijk alles over de verhouding tussen de waarde van het onderpand en de hoogte van de zakelijke hypotheek. De loan to value ratio moet zo laag mogelijk zijn. Voor jezelf is een hoge loan to value ratio beter. Wij leggen uit hoe het zit.

grafiek loan to value
|

Bij het afsluiten van een zakelijke hypotheek stellen banken andere eisen dan bij het afsluiten van een hypotheek voor een eigen woning. Toch moet je je niet af laten schrikken, want voor het kopen van een bedrijfspand zijn er ruime mogelijkheden. Ook als het bij jouw huisbank niet lukt. Kiezen voor andere geldverstrekkers is vaak ook voordeliger.

Hoe bereken je de loan to value (LTV) waarde?

Het klinkt als een ingewikkelde term, maar met de volgende eenvoudige formule kun je de loan to value zelf berekenen. De volgende formule kun je gebruiken:

Benodigde lening gedeeld door de waarde van het vastgoed x 100%.

Met een voorbeeld kunnen we laten zien hoe je het zelf berekent:

Je koopt een bedrijfspand met een verkoopwaarde van 700.000 euro. Door eigen geld in te brengen kun je het risico van de hypotheekverstrekker verlagen, want in dat geval draag je een deel van het risico zelf. Je gebruikt aan eigen vermogen 250.000 euro. Je hebt dus aan financiering nodig: 700.000 euro – 250.000 euro = 450.000 euro. De LTV bedraagt in dit geval: 450.000 : 700.000 x 100% = 64,29%

Verschil tussen loan tot value voor een woonhuis en voor een bedrijfspand

Zakelijk vastgoed financieren werkt anders dan een eigen woning financieren. Er zit een verschil is wat je kunt lenen en de rentetarieven zakelijke hypotheek en privé hypotheek verschillen ook sterk. De loan to value voor een eigen woning is 100% en voor zakelijk vastgoed ligt het eerder rond 70%. Een hypotheek afsluiten voor een zakelijk pand is hierdoor lastiger, maar zeker niet onmogelijk. De hogere rentetarieven kunnen meevallen door het vergelijken van geldverstrekkers.

Wat is de loan to value ratio?

De loan to value ratio is het getal dat aangeeft hoe groot de lening is ten opzichte van de waarde van het onderpand. Met andere woorden: hoeveel overwaarde zit er in het bedrijfspand? De (getaxeerde) waarde is het bedrag waar het bedrijfspand weer voor verkocht kan worden als de eigenaar van het pand niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. Een lage LTV wil zeggen dat de bank een laag risico loopt. Gemiddeld genomen verstrekken banken maximaal een loan to value ratio van 70% (maximale LTV). De rest van het benodigde bedrag komt uit jouw eigen vermogen. Het overgrote deel kun je dus lenen.

De maximale loan-to-value voor een zakelijk pand verschilt per bank

De ene bank is bereid om 70% van de marktwaarde aan hypotheek te verstrekken, terwijl een andere een percentage van 60% aanhoudt. Wat je maximaal kunt financieren hangt ook af van je inkomen in de afgelopen jaren en wat je aan eigen middelen hebt.

Eigen geld inbrengen, maar dan anders

Gemiddeld moet je 30 procent van de koopprijs betalen met eigen vermogen uit de ondernerming. Dit geld ga je niet krijgen uit een hypotheek, maar er zijn wel andere mogelijkheden. Je kunt het geld bijvoorbeeld ophalen met crowdfunding of met andere manieren van financieren. Of je kiest voor een overbruggingsfinsanciering. Deze leningen zijn specifiek gericht op het oplossen van financieringsproblemen bij het kopen van zakelijk vastgoed.

Wil je weten wat jij zakelijk maximaal aan geld kunt lenen? Bekijk de mogelijkheden en zie waar jouw kansen liggen voor een zakelijke financiering. Realiseer je dat er vaak meer mogelijk is dan je verwacht. Laat een kans niet liggen omdat je bang bent dat je droom niet te financieren is.

Veelgestelde vragen

Het berekenen van de LTV waarde is eenvoudig. Het startpunt is de marktwaarde van het bedrijfspand. Verminder deze waarde met wat je zelf inbrengt aan eigen middelen. De uitkomst deel je door de marktwaarde en vermenigvuldig je met 100%. Die uitkomst is de LTV ratio.

De loan to value ratio is een kengetal dat aangeeft wat de verhouding is tussen de marktwaarde van het bedrijfspand en de lening op het pand. Bij een volledige financiering met een hypotheek is de loan to value ratio 100. Door het inbrengen van eigen geld zakt de ratio. Banken hanteren vaak een maximale loan to value ratio van 70 voor zakelijke leningen.

Letterlijk betekent loan to value lening naar waarde. Hiermee wordt bedoeld hoeveel leen je en wat is de verhouding van de lening ten opzichte van de waarde van het onderpand. Een bedrijfspand heeft bijvoorbeeld een waarde van 400.000 euro, als je hiervoor een lening afsluit van 250.000 euro, is de LTV: 250.000 : 400.000 x 100% = 62,5.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
0 reacties

Submit a comment