Financiering

op basis van 1 beoordeling

Een zakelijke financiering is een extra krediet voor tijden dat je geld tekort komt. Dit kan in de vorm van een zakelijk krediet of een zakelijke lening. Door een lage rente en heldere voorwaarden kun je verantwoord lenen en de looptijd beperkt houden. Welke leningen worden vaak aangeboden en wat moet je erover weten?

zak geld

Kom je kapitaal tekort voor de plannen met je onderneming? Of zoek je een herfinanciering voor een te dure lening? Geld lenen moet je zo goedkoop mogelijk doen. Zo heb je de zekerheid dat je snel weer van de schuld af bent en je geld weer voor andere doelen kunt gebruiken. Wij bespreken twee financieringsvormen die je als particulier kunt aanvragen. Dit kan een optie zijn, als een zakelijke financiering niet lukt. Welke moet je kiezen? Persoonlijke lening of doorlopend krediet? Wij leggen het uit.

Financiering aanvragen – persoonlijke lening

De persoonlijke lening is veruit de populairste leenvorm voor particulieren. In deze lening is aflossen verplicht en de lening heeft een vaste looptijd. De looptijd van de lening stem je af op het bestedingsdoel van de persoonlijke lening. Met deze lening kun je een investering financieren in je onderneming. Dit wordt gezien als een injectie van vermogen vanuit privé. Voordat je dit doet, doe je er verstandig aan om eerst met de boekhouder te overleggen wat de gevolgen zijn. Je moet voorkomen dat je (fiscale) fouten maakt.

Financiering aanvragen – doorlopend krediet

Doorlopende kredieten worden nog steeds aangeboden, maar ze worden steeds minder afgesloten. In het verleden kon je deze leenvorm kiezen en afgeloste bedragen bijna onbeperkt weer opnemen. Tegenwoordig is een doorlopend krediet minder flexibel. Iedere maand betaal je een vast bedrag aan de kredietverstrekker. Van het betaalde bedrag wordt eerst de verschuldigde rente afgetrokken en de rest van het maandbedrag wordt gebruikt voor het aflossen van het krediet. Een doorlopend krediet heeft geen vaste looptijd en je kunt beperkt afbetaalde bedragen weer opnemen.

Waarop letten bij het financieren?

Voor het kopen van een bedrijfspand heb je een andere lening nodig dan voor het kopen van zakelijke producten of om te investeren in groei van de onderneming. In de praktijk blijkt dat je voor zakelijke doeleinden een zakelijke financiering moet afsluiten. Welke kredietvorm het beste past, verschilt daardoor per situatie. Ondernemers kunnen advies inwinnen om het maximale uit de mogelijkheden te halen.

Let goed op de financieringsvoorwaarden

Een financiering moet perfect aansluiten bij het bedrijf en bij het bestedingsdoel. Kies niet voor een lening waarvoor een bankgarantie verplicht is, als je deze niet kunt krijgen. Kies ook niet een kortlopend krediet als je een groot bedrag nodig hebt. De lening moet ook goed passen. De uitgaven voor de lening moeten eenvoudig te dragen zijn met de reguliere maandelijkse inkomsten.

Rente financiering – hoeveel betaal ik?

De hoogte van de rente verschilt per situatie. De hoogte van de rente hangt af van het geleende bedrag, de besteding en of je wel of niet zekerheden (bijvoorbeeld een bedrijfspand) hebt. Daarnaast verschilt het ook nog per kredietverstrekker. Je moet er niet van opkijken dat je bij een partij een rente betaalt van bijvoorbeeld drie procentpunten extra. Je kunt maar beter het voordeel pakken en kiezen voor de kredietverstrekker met de beste voorwaarden en de laagste rente.

Conclusie : kiezen voor een financiering?

Voor je onderneming een investering financieren met een persoonlijke lening of een doorlopend krediet is vaak niet verstandig en ook niet nodig. Bereken vooraf wat je maximaal maandelijks te besteden hebt, en ga vervolgens kijken of een financiering mogelijk is. In de regel is er meer mogelijk dan je denkt. Laat je dus niet afschrikken en verdiep je in de mogelijkheden. Betaal zeker niet te veel. Een besparing kun je gebruiken om de schuld sneller weer af te lossen.

Veelgestelde vragen

Een financiering is een lening of een krediet die je vaak afsluit bij een kredietverstrekker. Je leent een bedrag en maakt afspraken over het terugbetalen van de schuld. Over het uitgeleende bedrag betaal je rente. Om in aanmerking te komen voor een lening moet je aantonen dat je kredietwaardig bent. Met andere woorden: je moet aantonen dat het jou lukt om de maandelijkse verplichtingen na te komen.

Een bankfinanciering is een lening die je afsluit bij een bank. De meeste leningen worden verstrekt door banken, maar er zijn andere manieren om geld aan te trekken. Je kunt namelijk ook een lening afsluiten bij familie of vrienden. Of je koopt een onderneming en de vorige eigenaar leent jou het bedrag in de vorm van een achtergestelde lening.

Een financiering vraag je aan bij een bank of bij andere kredietverstrekkers. Je sluit een overeenkomst met ze, waarna ze het gewenste bedrag uitkeren of beschikbaar stellen. Nadat de lening is afgesloten betaal je rente en aflossingen. Zodra de schuld volledig is terugbetaald, wordt de leenovereenkomst beëindigd.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment