Goederenkrediet

op basis van 0 beoordelingen

Een goederenkrediet is een lening gekoppeld aan het kopen van spullen of diensten. Een bekend voorbeeld ervan is kopen op afbetaling. Een andere vorm van goederenkrediet is huurkoop. Deze vorm van lenen moet passen bij jouw financiële situatie en het is niet altijd een voor de hand liggende vorm van lening. Wanneer kies je voor een goederenkrediet en wanneer voor een persoonlijke lening?

|

Voordat je een overeenkomst sluit met een kredietverstrekker, zoek je eerst uit wat het precies inhoudt. Dat is ook verstandig, want leningen zijn niet zonder risico’s. Ook nadat je gekozen hebt voor de meest verstandige vorm van lenen, moet je nog de verschillende aanbieders onderling vergelijken. Daar helpen wij jou graag mee. Een iets hoger rentepercentage kan een lening veel te duur maken.

Goederenkrediet betekenis

Het is een lening specifiek verstrekt voor het kopen van (meestal) producten. Een goederenkrediet zit gekoppeld aan roerende zaken. Voor onroerende zaken kies je voor een hypotheek. We kunnen twee vormen onderscheiden, namelijk:

 • Koop op afbetaling – Je hebt direct het eigendom en de koopsom betaal je in termijnen af.
 • Huurkoop – Je sluit een lening af en na het betalen van de laatste termijn plus eventueel een slottermijn ben je pas de eigenaar. De looptijd van de lening is minimaal drie maanden.

De verkoper kan een goederenkrediet gebruiken om het kopen van een product te vereenvoudigen. Door het verstrekken van een lening is het kopen voor meer mensen mogelijk. Dit komt doordat de koper het product over een langere looptijd verdeeld betaalt.

De soorten goederenkredieten kun je ook op een andere manier onderverdelen, namelijk:

 • Aflopend goederenkrediet – Binnen een afgesproken looptijd betaal je de lening terug.
 • Niet doorlopend goederenkrediet – Er is geen vaste termijn afgesproken. Deze vorm is vergelijkbaar met een doorlopend krediet. Deze vorm wordt in principe niet meer afgesloten.

Verschil goederenkrediet en geldkrediet

Het grote verschil tussen een goederenkrediet en een geldkrediet is de besteding van het te lenen bedrag. Met een goederenkrediet is de lening gekoppeld aan één bestedingsdoel. Bij een geldkrediet is het geleende geld vrij te besteden. Het zijn hierdoor verschillende soorten overeenkomsten. Een persoonlijke lening wordt door tientallen kredietverstrekkers aangeboden. Hierdoor is de kans groot dat je goedkoper kunt lenen. Met een persoonlijke lening heb je ook nog eens de mogelijkheid om een aanvullend bedrag te lenen als het voor jou handig is.

Een goederenkrediet aanvragen

Een goederenkrediet aanvragen doe je niet door online kredietverstrekkers te vergelijken en de bank met de beste voorwaarden te kiezen. Zo doe je het wel voor een persoonlijke lening. Kiezen voor het kopen op afbetaling of huurkoop gaat vrijwel in alle gevallen via verkopers van spullen. De autodealers kunnen deze vorm van krediet aanbieden. Je kiest bijvoorbeeld voor huurkoop. Je gaat de koopsom terugbetalen tijdens een looptijd van 5 jaar. De schulden moet je wel kunnen dragen. Jouw woonlasten moet je namelijk ook doorbetalen. Voordat je kunt lenen wordt er gekeken naar bijvoorbeeld je inkomen en je huidige leningen.

Slottermijn

Met huurkoop betaal je de koopprijs in termijnen terug tijdens de looptijd. Om de maandlasten te drukken, kun je met de verkopers een slottermijn afspreken. Een slottermijn is vaak een groot bedrag dat je afrekent met de verkopers aan het einde van de looptijd. Dit laatste deel van de lening is vaak een groot bedrag dat wordt gezien als de koopsom van het product, maar dat is het niet. Tegen betaling van de slottermijn krijg je het product ook echt op naam bij huurkoop.

Voordelen & nadelen

Wat zijn de voordelen?

 • De rente kan lager zijn dan bij een reguliere lening. Dat komt door het commercieel belang van de verkopers van de producten waar de lening aan gekoppeld zit.
 • Kopen is al mogelijk zonder dat je het geld beschikbaar hebt voor de aankoop.
 • Het is een laagdrempelige manier van lenen, waarbij je de hulp krijgt van de verkopers van de producten waar je de lening voor afsluit.

Wat zijn de nadelen?

 • Kiezen voor huurkoop heeft als nadeel dat je tijdens de looptijd van de lening nog niet de eigenaar bent van het product.
 • De kredietverstrekker kan het product weer terug eisen als je niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.
 • Je leent exact het bedrag dat je nodig hebt voor de aankoop. Je kunt binnen de lening niet een extra bedrag opnemen.

Voorwaarden

Net als bij het afsluiten van een persoonlijke lening, moet je in staat worden geacht om de lening ook terug te betalen. Je inkomen moet dus hoog genoeg zijn om te kunnen lenen. Na het afsluiten van de lening moet je de rentelasten kunnen betalen en het geleende bedrag terug kunnen betalen met je maandelijkse inkomen. Andere voorwaarden zijn:

 • Uit een toetsing bij het BKR moet blijken dat je het geld kunt lenen. Door achterstanden in betalingen in het verleden kun je mogelijk geen lening afsluiten.
 • Pas na het betalen van de slottermijn ben je de eigenaar bij huurkoop.
 • De lening zit gekoppeld aan het product. Je kunt de lening dus niet eenvoudig tijdens de looptijd oversluiten naar een andere kredietverstrekker.
 • Jouw partner kan verplicht zijn om mee te tekenen voor het sluiten van de lening.

Wanneer geschikt?

Deze manier van financieren kun je niet rechtstreeks afsluiten bij een kredietverstrekker. Hierdoor is het goederenkrediet alleen in uitzonderingen geschikt. Ook als je op het punt staat om een dergelijke lening af te sluiten, raden we aan om kritisch te blijven. Mogelijk is het verstandiger om een persoonlijke lening te kiezen. De voorwaarden van een persoonlijke lening zijn vaak beter en de rente kan ook nog veel lager zijn. 

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Geld lenen met onderpand

Geld lenen met onderpand

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
0 reacties

Submit a comment