Doorlopend krediet

op basis van 0 beoordelingen

Een doorlopend krediet aanvragen doe je als je een flexibele lening zoekt. Afgeloste bedragen opnieuw opnemen is namelijk mogelijk, maar niet onbeperkt. Hoe werkt een doorlopend krediet en hoe vind je het goedkoopste doorlopend krediet? Wij geven antwoorden op jouw vragen.

doorlopend krediet met zak geld

Voor extra financiële ruimte kun je zeker een doorlopend krediet overwegen. Sta ook open voor de nadelen van deze leenvorm. Het is namelijk niet voor niets dat deze lening minder populair is geworden. In bepaalde gevallen kun je juist beter kiezen voor een persoonlijke lening in plaats van een doorlopend krediet.

Hoe werkt een doorlopend krediet?

Het doorlopend krediet staat voor flexibiliteit in meerdere opzichten. Je kunt afgeloste bedragen weer opnemen en je hebt ook een variabele rente. De kredietverstrekkers hanteren een kredietlimiet, waarbinnen je bedragen op mag nemen. De limiet is bijvoorbeeld 15.000 euro en na het afsluiten neem je een bedrag op van 5.000 euro. Als je later nog weer geld nodig hebt, kun je maximaal nog weer 10.000 euro opnemen (let op de beperkingen). Heb je een dure lening of wil je overstappen naar een persoonlijke lening? Je kunt je doorlopend krediet oversluiten naar een andere kredietverstrekker. Boetevrij extra aflossen is mogelijk.

Wat kost een doorlopend krediet per maand?

De hoogte van de rente verschilt per kredietverstrekker. De maandlast is een bepaald percentage van het kredietlimiet. Het gaat vaak om 1,5% of 2% van de leensom. Met een lening van 15.000 euro gaat het dus om een maandlast van 225 of 300 euro. Na iedere betaling wordt eerst de verschuldigde rente verrekend en de rest is de aflossing op de schuld. Ook als bijvoorbeeld het opgenomen bedrag maar 1.000 euro bedraagt, betaal je nog steeds 1,5% of 2% van de kredietlimiet per maand.

Wat is een groot nadeel van het doorlopend krediet?

Voor een doorlopend krediet spreek je een limietbedrag af waarbinnen je geld weer kunt opnemen na het aflossen. Door deze mogelijkheid heeft een doorlopend krediet geen vaste looptijd. Doorlopende kredieten nodigen ook uit om schulden te houden. Met een persoonlijke lening heb je een vaste looptijd, en hierdoor een stok achter de deur om de schuld af te lossen. Een doorlopend krediet is niet de beste optie voor een lening met huis als onderpand. De betaalde hypotheekrente is namelijk niet aftrekbaar met een doorlopend krediet.

Kun je de maximale lening in een doorlopend krediet berekenen?

Een doorlopend krediet vraag je online aan. Er zijn ook tools om online te berekenen wat je maximaal kunt lenen in een krediet. Pas na de beoordeling van kredietverstrekkers heb je zekerheid of je het aangevraagde bedrag ook echt kunt lenen. Het goedkoopste doorlopend krediet vind je door het vergelijken. Doe dit ook zeker voordat je een doorlopend krediet afsluit.

Rente doorlopend krediet is hoger dan rente voor een persoonlijke lening

De laatste jaren zijn er wijzigingen doorgevoerd in wat er mogelijk is binnen een doorlopend krediet. Hierdoor zijn er minder kredietverstrekkers die deze vorm van krediet aanbieden. De persoonlijke lening is vaak de betere keuze en is ook goedkoper dan het doorlopend krediet. Doordat de rente variabel is in een doorlopend krediet, heb je ook geen zekerheid over de hoogte van het rentetarief gedurende de looptijd.

Aanpassingen in wat er mogelijk is met een doorlopend krediet

Het doorlopend krediet aflossen wordt gestimuleerd. Het hebben van schulden is namelijk kostbaar. Doorlopende kredieten konden in het verleden tientallen jaren blijven bestaan. Consumenten werden teveel verleid om schulden te houden in plaats van af te lossen. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zorgden doorlopende kredieten voor het in stand houden van schulden, en daarom zijn de mogelijkheden met deze kredietvormen beperkt.

De looptijd is beperkt tot een maximale looptijd van 15 jaar. Daarnaast moeten kredietverstrekkers blijvend controleren of de lening nog past bij de consument die het heeft afgesloten. Om de schulden niet te ver op te laten lopen, hebben kredietverstrekkers de flexibele vorm beperkt. Je mag bijvoorbeeld nog maar 2 of 3 jaar na het afsluiten bedragen opnemen binnen het krediet. Doorlopende kredieten worden nu minder aangeboden.

Doorlopend krediet is nog steeds een flexibel krediet

De mogelijkheden binnen het doorlopend krediet iets beperken, wil nog niet zeggen dat ze niet meer aangeboden worden. De bestaande lening oversluiten wordt gestimuleerd, maar het krediet kan nog steeds een goede keuze zijn. Je hebt nu bijvoorbeeld een bedrag nodig en op korte termijn nog weer een aanvullend bedrag. In dat geval kun je beter één doorlopend krediet afsluiten dan meerdere leningen naast elkaar. Zeker als je een goedkoop doorlopend krediet afsluit, is deze keuze goed te verantwoorden. Een doorlopend krediet kiezen moet wel goed overwogen gebeuren.

Ben je voor een lening afgewezen? Bij een andere kredietverstrekker kun je mogelijk wel een lening afsluiten. Een persoonlijke lening afsluiten kan een goed alternatief zijn. De rente voor persoonlijke leningen zijn namelijk gemiddeld lager.

Veelgestelde vragen

Doorlopende kredieten zijn consumptieve leningen. Je spreekt met de bank een kredietlimiet af. Binnen het limiet mag je geld opnemen. Na de eerste opname betaal je maandelijks rente en aflossing. Tijdens de looptijd kun je beperkt afgeloste bedragen weer opnemen.

Het is nog steeds mogelijk om een doorlopend krediet af te sluiten. Er zijn tegenwoordig wel minder aanbieders van deze vorm van krediet. Er gelden namelijk strengere regels, waardoor de afgeloste bedragen nog maar beperkt weer opgenomen kunnen worden. Hierdoor is deze vorm van krediet ook minder interessant voor kredietverstrekkers.

De rente voor een doorlopend krediet is gemiddeld hoger dan de rente voor een persoonlijke lening. Er zijn ook minder banken die nog steeds doorlopende kredieten aanbieden. De meeste kredietverstrekkers adviseren ook om het doorlopend krediet over te sluiten naar een persoonlijke lening. Deze vorm van krediet biedt ook voor jezelf meer zekerheid en zorgt vaak voor een snellere aflossing. 

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise:

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment