Lening afgewezen

op basis van 0 beoordelingen

Na een leningaanvraag zal de kredietverstrekker toetsen of je het gewenste bedrag kunt lenen en of je überhaupt voldoet aan de voorwaarden om de lening te krijgen. De kredietverstrekker kan ook weigeren om jou een doorlopend krediet of persoonlijke lening te verstrekken. Je kunt bijvoorbeeld afgewezen worden door een tijdelijk contract, door de registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) of door schulden bij een andere kredietverstrekker.

Lening die afgewezen is

Verschillende kredietverstrekkers hebben ook uiteenlopende voorwaarden voor het uitlenen van geld. Toch zitten er veel overeenkomsten in de voorwaarden als je een lening aanvraagt. Je moet er rekening mee houden dat als je bij een partij bent afgewezen, dat je ook bij een andere kredietverstrekker tegen dezelfde bezwaren op kunt lopen. Een negatieve BKR registratie zal in ieder geval bij alle kredietverstrekkers een probleem zijn.

Lening afgewezen, wat kun je doen?

Een afgewezen lening wil nog niet zeggen dat het krijgen van een lening niet gaat lukken. Je kunt bij een andere kredietverstrekker weer een poging doen. Heeft de tweede en derde bank jou om dezelfde reden geweigerd als de eerste bank? Waarschijnlijk moet je dan onder ogen zien dat je eerst het bezwaar moet wegnemen of je moet de conclusie trekken dat een nieuwe lening niet gaat lukken. Een onderhandse lening kan ik dat geval nog een optie zijn.

Lening al afgewezen bij de aanvraag

Voordat je een offerte voor een lening krijgt, gaat de kredietverstrekker al op een aantal zaken toetsen. Je moet namelijk aan een aantal basisvoorwaarden voldoen om kans te maken op een lening. Het hebben van een tijdelijk dienstverband hoeft in deze fase nog geen probleem te zijn. Ook lopende leningen zijn niet altijd een probleem. Als de lening al wordt afgewezen vóór de aanvraag komt het vaak door:

  • Negatieve BKR registratie – Je hebt bijvoorbeeld betalingsachterstanden of je hebt achterstanden gehad.
  • Je wordt afgewezen om de voorwaarden – Je bent bijvoorbeeld te jong of je hebt geen stabiel inkomen.
  • Het inkomen is niet hoog genoeg voor het consumptief krediet dat je aanvraagt.

Geen kans op een lening door een negatieve BKR notering

Een negatieve BKR codering is cruciaal als je een lening wilt aanvragen. Een negatieve registratie zegt namelijk iets over jouw financiële situatie. Betalingsproblemen bouw je op door tekorten. Door het afsluiten van een extra lening, ga je maandelijks hogere uitgaven krijgen. Daarom letten kredietverstrekkers goed op je BKR registratie.

Lening afgewezen door voorwaarden die de kredietverstrekker hanteert

Als je een lening gaat aanvragen moet je voldoen aan de spelregels die de kredietverstrekker hanteert. Het bij de aanvraag ingevulde inkomen moet voldoende zijn om het gevraagde bedrag te kunnen lenen. Vanaf 18 jaar mag je een lening aanvragen, maar de bank kan stellen dat ze geen leningen verstrekt aan jongeren onder de 21 jaar. Een te hoge leeftijd kan ook een reden zijn voor een afwijzing. Je kunt bij een bank bijvoorbeeld geen lening meer afsluiten vanaf je 75e verjaardag. De maximale leeftijden verschillen per financiële instelling.

Lening afgewezen door een te laag inkomen

Kredietverstrekkers hebben in online berekeningstools al een check ingebouwd gericht op het inkomen in combinatie met het aangevraagde bedrag. Met een maandloon van 2.000 euro bruto gaat het je niet lukken om een lening van 35.000 euro aan te vragen. Door deze ingebouwde check kun je ook ongeveer bepalen hoeveel je maximaal kunt lenen op je inkomen. Bij het daadwerkelijk aanvragen van de lening moet nog blijken of je het gewenste bedrag echt kunt lenen.

Lening afgewezen door schulden op je naam

Door schulden op je naam kan een aanvraag afgewezen worden. Het kunnen schulden zijn waarvan je niet beseft dat ze op je naam staan. Je mag bijvoorbeeld 1.000 euro rood staan op je rekening. Dit zorgt voor een BKR registratie, ook als je niet rood staat en zelfs nooit rood gestaan hebt. Ook een bij een telefoonabonnement verstrekte telefoon kan zorgen voor een registratie. Met achterstanden bij je telefoonprovider kun je zelfs een negatieve bkr registratie hebben.

Lening afgewezen door de ingestuurde documenten

Na het insturen van de opgevraagde documenten volgt pas de toets door de acceptanten van de kredietverstrekker. Als dan pas blijkt dat je geen vast inkomen hebt, kun je alsnog afgewezen worden. Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat je toch nog een afwijzing krijgt. Het jaarinkomen valt bijvoorbeeld tegen of uit een bankafschrift blijkt dat je uitgaven hebt die kunnen duiden op een extra risico. Dit kan zijn online gokken.

Lening afgewezen door gokken

Als uit je uitgavenpatroon blijkt dat je geregeld gokt, dan kan de kredietverstrekker ervan uitgaan dat je een groter risico bent dan vooraf ingeschat. Door gokverslaving ontstaan financiële zorgen, en daar willen banken zich liever niet aan branden. Een avondje uit naar Holland Casino zal geen probleem zijn, wel als het meerdere keren per maand is.

Veelgestelde vragen

Als je geen lening krijgt bij een bank, kun je proberen om een aanvraag in te dienen bij een andere bank. Lukt dat ook niet? Probeer dan om het bezwaar van banken weg te nemen. Je hebt bijvoorbeeld een onterechte registratie bij het BKR. Een andere optie is om geld te lenen bij familie of vrienden.

Vaak wordt een lening afgewezen door onvoldoende inkomsten of doordat je geen vast inkomen hebt. Het hebben van schulden bij andere banken kan ook een probleem zijn. Of het bezwaar komt door een registratie bij het BKR.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Geld lenen Duitsland
zak geld met Duitse vlag

Geld lenen Duitsland

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Achtergestelde lening
achtergestelde lening met 3 zakken geld

Achtergestelde lening

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment