Betalingsachterstand

op basis van 0 beoordelingen

Een betalingsachterstand op je doorlopend krediet of ander soort lening kan je eenvoudig overkomen. Door de hoge kosten van achterstanden kun je het beter voorkomen. Als het je overkomt met een lening, kun je eerst een betalingsregeling treffen met de kredietverstrekker. Lukt dat niet of zijn de problemen groter dan dat? Kom dan snel in actie.

kalender met een betalingsachterstand

Een betalingsachterstand wordt een steeds groter probleem als je de schulden laat oplopen. Een betalingsregeling treffen wordt lastiger, zeker als er ook nog extra kosten gerekend worden over de achterstanden. Een betalingsregeling aanvragen lukt je niet meer als het problematische schulden zijn geworden. Laat het niet zover komen.

Neem contact op met je kredietverstrekker

Met een betalingsachterstand op een krediet moet je snel contact opnemen met de kredietverstrekker. Je kunt een regeling treffen of alsnog het openstaande bedrag betalen. Laat de schuld niet verder oplopen, want je moet voorkomen dat de schuldeiser jou bij het BKR opgeeft als wanbetaler. De gevolgen van een dergelijke melding zijn namelijk groot. Samen kunnen jullie een passende oplossing zoeken. Een oplossing is bijvoorbeeld om de achterstand weer in te lopen door een aantal maanden een verhoogd bedrag te betalen.

Zelf je schulden wegwerken

Je gaat eerst proberen om de geldzorgen zelf weer weg te nemen. Bij hoog opgelopen schulden gaat het je waarschijnlijk niet lukken. Zeker niet als de maandelijkse uitgaven door de schulden groter zijn dan de maandelijkse inkomsten. In dat geval ga je er zelf niet uitkomen. Hulp inschakelen is dan de enige optie.

Vraag om hulp in je omgeving

Een achterstand in betalingen hebben is eenvoudig op te lossen als je het achterstallige bedrag hebt liggen. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je in ieder geval al hulp inschakelen uit je eigen omgeving. Familie en vrienden kunnen helpen met tips of misschien ook wel met geld. Erover kunnen praten neemt in ieder geval al veel stress weg.

Schakel professionele hulp in

Gaat het je niet lukken om de openstaande schuld in te lopen? Nadat je contact hebt opgenomen met de schuldeiser kun je zorgen voor professionele ondersteuning. Via de gemeente kun je namen en telefoonnummers krijgen van professionele partijen. Is dit ook niet de oplossing? Ga dan informeren naar de schuldhulpverlening van de gemeente.

Via de gemeente schuldhulpverlening vragen

Gemeenten hebben als taak om jou te helpen met je schulden. Dat kan op meerdere manieren. Ze kunnen kijken naar financiële mogelijkheden in de vorm van toelagen en ze kunnen je ook helpen om de geldzaken weer op orde te krijgen. Ook kunnen ze jou helpen aan een traject in de schuldhulpverlening.

Is de schuld oversluiten naar een goedkopere bank de oplossing?

Door met je lening over te stappen naar een andere bank, kun je veel geld besparen. Of dit de oplossing is hangt af van hoe groot de schulden en de achterstanden al zijn. Met een betalingsachterstand geregistreerd staan bij het BKR is vaak een probleem bij het oversluiten van een lening. Het oversluiten van je lening naar een goedkopere partij kan wel de oplossing zijn als de problemen door de achterstanden nog te overzien zijn. Wacht dus niet te lang met het zoeken naar oplossingen voor de ontstane achterstanden. Hoop er niet op dat schulden verjaren, want banken laten dat niet gebeuren.

Veelgestelde vragen

Een betalingsachterstand ontstaat als je niet aan je betalingsverplichtingen voldoet. Je betaalt bijvoorbeeld 250 euro per maand aan rente en aflossing. Indien deze betaling achterwege blijft, is er al een betalingsachterstand. Het wordt pas een probleem als het jou niet lukt om de betalingsachterstand weer in te lopen.

Bij betalingsproblemen moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de schuldeiser. Je wilt namelijk voorkomen dat de schulden nog verder oplopen. Een kleine schuld is namelijk nog wel weer op te lossen. Zodra je meerdere maanden achterstand hebt, kan het problematisch worden.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment