Box 3 lening

op basis van 0 beoordelingen

Een box 3 lening gebruik je om spullen te kopen. Het gaat bijvoorbeeld om een auto, woninginrichting of een laptop. Dit zijn zogenaamde consumptieve leningen. Zijn deze schulden aftrekbaar en wat is het effect op je heffingsvrij vermogen? Wij leggen het uit.

een box 3 lening
|

De box 3 lening is geen tenaamstelling die je vindt bij kredietverstrekkers. Het is namelijk een fiscale omschrijving en geen naam voor een soort lening. De tegenhanger van de box 3 lening is een hypotheek. Deze leenvorm heeft wel invloed op de inkomstenbelasting volgens de Belastingdienst. Een box 3 lening heeft alleen invloed op je belastbaar vermogen voor een heffing over het vermogen.

Welke box 3 leningen kennen we?

Veruit de meeste leningen vallen onder deze definitie. Het gaat bijvoorbeeld om een negatief saldo op je betaalrekening (rood staan) of een lening vanuit de Wet studiefinanciering, andere voorbeelden van box 3 leningen zijn:

  • Doorlopend krediet
  • Persoonlijke lening (behalve als geld gebruikt wordt voor de eigen woning)
  • Leningen voor onroerende zaken, behalve de eigen woning (bijvoorbeeld een verhuurde woning of tweede woning)
  • Creditcard
  • Private lease

Waar gebruik je de verstrekte lening box 3 voor?

Het geleende bedrag uit de box 3 lening is vrij te besteden. Het bedrag krijg je gestort op je bankrekening en vanaf dat moment heb je een schuld bij de kredietverstrekker. De financier stelt vaak wel vragen over het bestedingsdoel van het geld, maar voor de verstrekking maakt het meestal geen verschil wat het bestedingsdoel is. De geldverstrekker wil echter voorkomen dat je bijvoorbeeld een lening afsluit met een looptijd van 10 jaar voor het kopen van een auto. Voor een auto is het namelijk verstandiger om een looptijd van maximaal 5 jaar aan te houden.

Box 3 lening verlaagt je belastbaar vermogen

Box 3 is een fiscale term. In box 1 vallen het inkomen en de eigen woning. Box 2 is voor ondernemers en in box 3 vallen je vermogen en je schulden. Je betaalt belasting over je bezittingen (bijvoorbeeld spaargeld, beleggingen en een tweede woning). Box 3 schulden kun je weer in mindering brengen op het vermogen. Iedere volwassene heeft een vrijstelling van 57.000 euro. Fiscale partners hebben dus samen 114.000 euro. Over het meerdere betaal je belasting. De belastingheffing gaat over een fictief rendement en niet over het werkelijke rendement. Het maakt dus niet uit hoeveel rendement je echt hebt gemaakt over je vermogen.

Leningen in box 3 verrekenen

De box 3 lening verlaagt juist het bedrag waar je vermogensrendementsheffing (vermogensbelasting) over moet betalen. Belasting betaal je dus over het vermogen minus de schulden. Voor het verrekenen van schulden geldt er een drempel. De drempel voor 2024 bedraagt 3.700 euro en 7.400 euro als je ook een fiscale partner hebt. Pas als de schulden boven dit bedrag uitkomen, mag je het meerdere verrekenen met je bezittingen.

Is de box 3 lening aftrekbaar van de inkomstenbelasting?

Nee, de lening verlaagt het eigen vermogen, maar de lening, de rente en de aflossingen zijn niet aftrekbaar van de belasting. Een box 3 lening staat los van de eigenwoningschuld, waarvan de rente wel aftrekbaar is. In dat geval kan het gaan om een WOZ krediet. Bij deze lening gebruik je de overwaarde van de woning. De overwaarde is de hypotheekschuld minus de WOZ-waarde die blijkt uit de WOZ beschikking. Bij deze lening heb je recht op hypotheekrenteaftrek. De kosten van een box 3 lening mag je dus niet aftrekken, het verlaagt wel het spaargeld waar je belasting over moet betalen.

Los een box 3 lening af

Door de hoge vrijstelling in box 3 betalen de meeste Nederlanders geen heffing over het vermogen. De consumptieve lening hierop in mindering brengen heeft in dat geval geen zin. Met een negatief belastbaar vermogen krijg je namelijk geen geld terug van de Belastingdienst. Zorg er dus bij voorkeur voor dat je zo weinig mogelijk schulden hebt. Lenen is namelijk erg duur. Door het vergelijken en het oversluiten van de lening kun je de kosten zo laag mogelijk houden, maar bijvoorbeeld een persoonlijke lening blijft kostbaar.

Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor een box 3 lening?

Huwelijkspartners moeten beide tekenen bij het afsluiten van een lening. Geldverstrekkers kunnen beide partners aanspreken voor het terugbetalen van de lening. Ook na een scheiding blijven de ex-partners aanspreekbaar voor de totale schuld. De ex-partners kunnen ervoor kiezen om de schulden te splitsen en te verdelen over beide. De kredietverstrekker moet hier wel akkoord mee gaan en gaat ook vooraf toetsen of het inkomen van de ex-partners voldoende is om de maandlasten te betalen. Als dit niet het geval is, blijven beide personen in het contract staan. Het kan gebeuren dat één van beide de volledige schulden moet terugbetalen.

Conclusie box 3 lening

Een consumptief krediet in box 3 kan zorgen voor een lagere vermogensbelasting. Deze belasting betaal je over bijvoorbeeld spaargeld, aandelen (beleggen) en andere vormen van kapitaal. De heffing over je inkomsten verlaag je niet met een box 3 lening. Op dit vlak heb je dus geen belastingvoordeel. Een box 3 lening kun je afsluiten als een lening naast hypotheek. Als je het leenbedrag gaat gebruiken voor de eigen woning, kun je mogelijk beter kiezen voor een extra hypotheek.

Veelgestelde vraag

Wat is een box 3 lening?

Een box 3 lening wordt afgesloten als financiering voor een consumptieve aankoop. Dat wil zeggen dat het geleende geld niet gebruikt gaat worden voor het investeren in de eigen woning. Deze schuld verlaagt het belastbaar vermogen waar je vermogensrendementsheffing (vermogensbelasting) over moet betalen. Houd wel rekening met een drempelbedrag. Niet de volledige schuld verlaagt het vermogen.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Leennorm berekenen
Meetlint met een euro teken

Leennorm berekenen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Aflossing berekenen
aflossing berekenen met rekenmachine

Aflossing berekenen

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Kredietlimiet
kredietlimiet op liniaal

Kredietlimiet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment