Een persoonlijke lening naast je hypotheek afsluiten

op basis van 0 beoordelingen

Persoonlijke leningen en een hypotheek afsluiten gaan niet goed samen. Het hebben van een persoonlijke lening zorgt namelijk voor een lagere maximale hypotheek. Dat geldt overigens ook voor andere openstaande leningen. Wat zijn de mogelijkheden om toch een lening naast de hypotheek af te sluiten?

2 zakken geld naast een huis met hypotheek

Als je een hypotheek aanvraagt, gaat de geldverstrekker berekenen of je de aangevraagde hypotheek ook echt kunt betalen. Het hebben van een extra lening op je naam wordt meegenomen in de beoordeling. Of een persoonlijke lening te combineren is met een hypotheek is afhankelijk van de omstandigheden. Het maakt bijvoorbeeld een groot verschil of je de hypotheek hebt afgesloten vóór het afsluiten van een persoonlijke lening of daarna.

Wat is een persoonlijke lening?

Het is een krediet met een vaste looptijd. De hoogte van zowel de rente als de maandelijkse aflossing is in een contract vastgelegd. De persoonlijke lening is een consumptief krediet dat tegenwoordig vaak wordt afgesloten in plaats van een doorlopend krediet. Je mag een persoonlijke lening naast een hypotheek afsluiten. Deze leenvorm kun je ook gebruiken voor het financieren van een verbouwing aan je woning. Als je het geld hier daadwerkelijk voor gebruikt, is de betaalde rente fiscaal aftrekbaar.

Een persoonlijke lening naast je hypotheek, verstandig of niet?

Het hebben van een lening heeft een grote impact op het bedrag dat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Een schuld van 15.000 euro kan zorgen voor een 50.000 euro lagere maximale hypotheek. De lening zorgt er namelijk voor dat je minder geld overhoudt voor het betalen van woonlasten. Heb je de wens om binnen een paar jaren een hypotheek af te sluiten? Voorkom het maken van schulden op je naam. Een lening aanvragen kan je kans op het kopen van een huis sterk verkleinen.

Regel eerst je hypotheek, daarna de persoonlijke lening

Zodra je huis gekocht is en de hypotheek afgesloten is, heeft een nieuwe lening geen effect meer op je hypotheek. De netto woonlasten zijn berekend vóór het verstrekken van de hypotheek. Je huidige hypotheek gaat niet veranderen door een nieuwe lening die je afsluit. Als je de persoonlijke lening afsluit voor het verbouwen van je huis kun je misschien beter de hypotheek verhogen. Voor de lening betaal je namelijk een hogere rente dan voor een hypotheek.

De persoonlijke lening en de hypotheek samenvoegen

Je kunt extra lenen naast een hypotheek in een persoonlijke lening, maar een tweede hypotheek afsluiten is ook een optie. Het voordeel van een tweede hypotheek is de lagere rente in vergelijking met een losse lening. Heb je een hypotheek en een lening? Je kunt ze ook samenvoegen. Je sluit een extra hypotheek af waarmee je de lening afbetaalt. Let wel op de bijkomende kosten. Je moet namelijk advies inwinnen en waarschijnlijk moet je opnieuw naar de notaris. Wat het gaat kosten moet de besparing niet overtreffen. Een nadeel van het samenvoegen is dat de hypotheek normaal gesproken een langere looptijd heeft. Het duurt dus langer tot je een schuld hebt afbetaald. De hypotheek en lening samenvoegen heeft niet alleen maar voordelen.

Er zijn meer leningen die effect hebben op de maximale hypotheek

De persoonlijke lening is geen goede combinatie met een hypotheek, maar dat geldt overigens ook voor andere leningen. Een lening zorgt namelijk voor maandlasten en dus heb je minder te besteden voor je hypotheeklasten. Laat je goed adviseren voordat je een lening afsluit. Zeker als je ook nog een hypotheek wilt afsluiten. Of zorg voor een lening met een korte looptijd. Betaal de lening terug voordat je een hypothecaire lening nodig hebt.

De term lening is overigens een ruim begrip. Hier valt onder andere ook het rood kunnen staan op een betaalrekening onder. Ook het bezitten van een creditcard wordt gezien als een lening. Zelfs als je de kaart niet gebruikt. Ook je telefoonabonnement kan zorgen voor een lening op jouw naam. Dit is het geval als je in je abonnement ook een afbetaling hebt voor de telefoon die je bij het abonnement ontvangen hebt. Of het als een schuld staat geregistreerd hangt overigens wel af van de waarde van de ontvangen telefoon. Was de waarde lager dan 250 euro? Dan staat het niet als een lening geregistreerd bij het BKR.

Conclusie: een persoonlijke lening naast hypotheek kan, maar zorg dat je eerst je hypotheek afsluit en daarna de lening afsluiten.

Veelgestelde vragen

Met een hypotheek kun je geld lenen voor het kopen van een huis. Huizenbezitters kunnen ook een tweede hypotheek afsluiten en hiermee een deel van de overwaarde uit het huis opnemen. Ze lenen van de banken met het huis als onderpand.

Naast een hypotheek mag je onbeperkt extra geld lenen in bijvoorbeeld een persoonlijke lening. In de vorm van een hypotheek kun je ook geld lenen, maar dan ben je beperkt door de omvang van de overwaarde. Een deel van de overwaarde kun je met een hypotheek opnemen.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bronnen en expertise

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment