Geld lenen België

op basis van 0 beoordelingen

Kies je voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet in Nederland, of ga je voor het lenen de grens over? In België kan de rente lager zijn, maar alleen in uitzonderingsgevallen kun je in België een lening afsluiten.

lening in belgie
|

In België lenen lijkt als voordeel te hebben dat Belgische kredietverstrekkers niet jouw gegevens kunnen opvragen bij het BKR, maar dat klopt niet. Met een negatieve BKR registratie loop je dus ook in België vast. Belgische banken hebben vanuit de Belgische wetgeving minder mogelijkheden om terugbetaling juridisch af te dwingen. Daar wordt rekening mee gehouden bij het uitlenen aan Nederlanders. In België bieden ze ook persoonlijke leningen aan, maar je moet aan voorwaarden voldoen voordat je een lening kunt afsluiten.

In België geld lenen als Nederlander

Ben je getrouwd met een Belg of werk je in België en krijg je ook inkomen van onze Zuiderburen? Dan kun je in België een lening afsluiten. Voldoen aan de basisvoorwaarden wil nog niet zeggen dat het afsluiten van een lening ook gaat lukken. Kredietverstrekkers gaan toetsen of je voldoende kredietwaardig bent om een lening af te sluiten. Als er volgens de kredietverstrekkers te veel risico’s zijn, krijg je de lening niet.

Waarom geld lenen in België?

De voordelen van het lenen van geld in België zijn vooral gebaseerd op vooroordelen. Nederlanders verwachten een lagere rente in België, maar het jaarlijkse kostenpercentage is vergelijkbaar met Nederland. De belangrijkste reden om over de grens te lenen is het geen last hebben van een BKR registratie. Je kunt ervan uitgaan dat Belgische banken er ook alles aan doen om het risico zo klein mogelijk te houden. Je BKR registratie opvragen kunnen ze ook gewoon.

Een lagere of een hogere rente in België?

Ze bieden een gemiddeld hogere spaarrente aan in België, maar de rente op leningen is vergelijkbaar. Dat is dus niet een reden om als Nederlander te lenen in België. De hoogte van de rente over het geleende bedrag verschilt per kredietverstrekker, maar dat is in Nederland niet anders. Nederlanders die in België een lening mogen afsluiten, kunnen ook de Belgische banken meenemen in de vergelijking. Je kunt in België een minilening aanvragen, maar kies liever voor andere leningen. Een minilening afsluiten heeft namelijk grote nadelen. Ook een klein bedrag lenen met een korte looptijd, is lastig.

Geld lenen in België zonder BKR

Via een samenwerking tussen Europese kredietbureaus kunnen Belgische kredietverstrekkers ook het BKR raadplegen. Zelfs als je in het buitenland geld leent, heb je nog last van een vroegere persoonlijke lening met een betalingsachterstand. Ook bij het aanvragen van een kleine lening gaan de banken jou toetsen bij het BKR. Je kunt er ook niet zomaar een creditcard (kredietkaart) aanvragen. Snel geld lenen in België als Nederlander, ondanks financiële zorgen in Nederland, gaat dus niet op.

Een minilening aanvragen in België

Een lening binnen 10 minuten op je rekening kon in België. Net als in Nederland worden particulieren beschermd tegen overkreditering. Met regels wordt voorkomen dat mensen te laagdrempelig schulden kunnen opbouwen. Minileningen zijn aan banden gelegd. Het is een soort lening waar vooral problemen door ontstaan, en dat hebben ze in België ook ingezien. Een lening waarbij geen toetsing plaatsvindt en je geen inkomen hoeft aan te tonen, valt vaak onder de definitie van minileningen. In België geld lenen en binnen 1 uur op je rekening hebben, kun je dus vergeten.

Heb je geld nodig? Richt je op Nederlandse banken

Voor een persoonlijke lening kun jij je beter richten op de Nederlandse banken. Je maakt het jezelf onnodig moeilijk door het in het buitenland te proberen. Geld lenen in Duitsland zorgt voor dezelfde eisen als in België. De laagste rente vind je door het vergelijken binnen Nederland. Zorg voor een zo laag mogelijk leenbedrag en probeer de bezwaren van de Nederlandse kredietverstrekkers weg te nemen. Door een korte looptijd kun je de schuld zo snel mogelijk terugbetalen.

Heb je last van een BKR registratie? Neem contact op met de instelling die de registratie erin heeft gezet. In dergelijke gevallen kan persoonlijk contact het verschil maken. Mogelijk kun je nog goede afspraken maken zodat het lenen in Nederland weer mogelijk is. Of zorg voor aflossing van openstaande schulden om hoge kosten te verlagen. Zodra een andere lening terugbetaald is, heb je weer geld over en kun je mogelijk weer een contract afsluiten met een kredietverstrekker.

Waarom dus niet kiezen voor een lening in België?

Een persoonlijke lening in België aanvragen heeft geen grote voordelen. Je kunt het treffen dat je een bank vindt met een lage rente in vergelijking met Nederlandse banken, maar de rente in België kan ook juist hoger zijn. In het buitenland geld lenen (België) loont de moeite niet.

Veelgestelde vragen

Een lening in België aanvragen is voor de meeste Nederlanders niet mogelijk. Van een Belgische geldverstrekker krijg je geen goedkeuring. Je kunt wel lenen in België als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Je kunt lenen als je partner Belgisch is of als je inkomen uit België krijgt.

Ook een klein bedrag lenen in België gaat de meeste Nederlanders niet lukken. Een Belgische creditcard (kredietkaart) aanvragen is ook niet mogelijk voor Nederlanders. Er geldt een uitzondering als je partner Belg is, of als je inkomen uit België ontvangt.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment