Geld lenen Duitsland

op basis van 0 beoordelingen

Geld lenen in Duitsland zonder BKR kun je vergeten. Ook in Duitsland kunnen banken jouw gegevens opvragen. De meeste Nederlanders kunnen ook niet bij Duitse banken geld lenen. Alleen in uitzonderingsgevallen kun je als Nederlander in Duitsland een lening afsluiten. Geld lenen in Duitsland biedt waarschijnlijk ook niet de voordelen die je hoopt.

zak geld met Duitse vlag

Kun je geen geld lenen in Nederland en zoek je naar mogelijkheden in Duitsland? Lenen in Duitsland is mogelijk als Nederlander, maar dan moet je wel aan voorwaarden voldoen. Je bent getrouwd met een Duitse partner of je hebt een inkomen uit Duitsland. Zonder de Duitse nationaliteit is het lenen in Duitsland lastiger in vergelijking met het lenen in Nederland.

Waarom lenen Nederlanders geld in Duitsland?

Het is relatief eenvoudig om in het buitenland te sparen, maar het lenen van geld is een ander verhaal. Duitse banken kunnen minder eenvoudig een vordering incasseren op een klant die in Nederland woont. De motivatie voor Nederlanders is vaak om de Bureau Krediet Registratie (BKR) te omzeilen en ze hopen op een lagere rente, maar in de praktijk werkt het toch anders.

In Duitsland geld lenen om de lage rente?

Duitse banken adverteren met een lage rente, maar een Duitse lening is niet zo aantrekkelijk als het op het eerste oog lijkt. Duitse kredietverstrekkers laten de hoogte van de rente sterk afhangen van het risico dat ze denken te lopen. Als je een verhoogd risico vormt volgens de acceptanten van de Duitse banken, kan de rente een stuk hoger uitvallen dan waar ze mee adverteren.

In Duitsland geld lenen om een BKR notering

Met een negatieve BKR registratie hoef je ook niet aan te kloppen bij een Duitse bank. Geld lenen in Duitsland door buitenlanders is vragen om incassoproblemen voor banken. De Duitse BKR (SCHUFA) heeft een samenwerking met de Nederlandse BKR. Een Duitser die bij de Duitse SCHUFA geregistreerd staat, kan ook niet zonder controle van de kredietwaardigheid een lening in Nederland afsluiten. Nederlandse kredietverstrekkers kijken ook verder dan de eigen BKR, en kunnen ook de registratie in Duitsland opvragen.

Een woonadres is Duitsland kan ook een voorwaarde zijn

Heb je geen Duits woonadres? Ook als je partner Duits is en je inkomen krijgt uit Duitsland, is het lenen bij een Duitse bank misschien toch niet mogelijk. Geld lenen in Duitsland is eenvoudiger met een woonadres in hetzelfde land. Een Duitse bank heeft namelijk meer moeite om bij achterstallige betalingsproblemen een Nederlands ingezetene via de juridische weg aan te spreken om betaling af te dwingen. Dus ook als je aan de basisvoorwaarden voldoet, is het nog steeds de vraag of het afsluiten van een lening in het buitenland gaat lukken.

Bij een Duitse bank lenen die actief is in Nederland

Een Duitse bank met vestigingen in Nederland kun je wel bij lenen als Nederlander. Bijvoorbeeld de Commerzbank is ook actief in Nederland. Zij richten zich hoofdzakelijk op de zakelijke markt. Ook de Deutsche Bank is actief in Nederland. Je kunt dus lenen bij buitenlandse banken als zij de dienstverlening in Nederland aanbieden.

In Duitsland wonen en in Nederland een lening afsluiten

In Europa zijn we één, maar dat geldt niet voor alle financiële diensten. Het werkt ook andersom namelijk, Duitsers kunnen ook niet in Nederland een lening afsluiten. Nederlandse banken kunnen ook de geregistreerde schulden in Duitsland opvragen door overeenkomsten die er tussen de landen zijn afgesproken, maar het gebeurt in de praktijk maar weinig.

Kan ik wel een lening afsluiten in een ander Europees land?

De bezwaren voor het afsluiten van een lening in het buitenland geldt ook voor andere Europese landen. Je kunt een lening afsluiten bij een Europese bank die de diensten ook in Nederland aanbiedt. Je hoeft dus niet te proberen om een lening aan te vragen bij een ander Europees land. Ook in landen buiten de Europese Unie is de kans op slagen klein. Geld lenen in België gaat je namelijk ook niet lukken om dezelfde redenen.

Zoeken naar alternatieven omdat het lenen in Nederland niet lukt

Je kunt dus beter op zoek gaan in Nederland naar een alternatief. Duitse banken die geld lenen aan Nederlanders ga je niet vinden. Een Duitse kredietverstrekker gaat jou namelijk niet helpen, als het lenen in Nederland niet lukt. Als meerdere Nederlandse kredietverstrekkers jou weigeren voor een lening, weet je dat je niet hoeft te rekenen op de commerciële kredietverstrekkers.

Onderhands lenen kan de enige resterende optie zijn. Met problematische schulden kun je beter een afspraak maken met de gemeente voor hulp. Een lening aanvragen bij de gemeente gaat niet lukken, maar ze kunnen wel helpen met advies en met het maken van afspraken met de schuldeisers.

Veelgestelde vraag

Als Nederlander geld lenen in Duitsland gaat je waarschijnlijk niet lukken. Je moet namelijk aan strenge voorwaarden voldoen om überhaupt een lening aan te kunnen vragen. Lenen in Duitsland lukt alleen als je werkt in Duitsland of je hebt een Duitse partner. Lenen in Duitsland biedt je waarschijnlijk ook geen voordelen. Ook Duitse banken checken jouw BKR en de rente is ook niet veel lager.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment