Geld lenen student

op basis van 0 beoordelingen

Studenten kunnen goedkoop geld lenen bij de DUO. De regeling voor het terugbetalen is soepel en de rente was nul, maar helaas betalen studenten nu wel rente over de studieschuld. Vooral oud-studenten die geen recht hadden op de basisbeurs hebben flinke schulden opgebouwd. Wat kost het lenen voor MBO studenten en HBO en WO studenten?

Geld lenen als student
|

Studieschulden hebben een rentevaste periode van vijf jaar tijdens de aflosperiode. Na deze periode wordt de rente opnieuw vastgesteld. Tot 2023 was de rente voor een studieschuld 0 procent, maar sinds 1 januari 2023 betaal je rente berekend over de opgebouwde schuld. Het lenen voor een studie via DUO kan ondanks de hogere rente nog steeds uit, maar een nieuw rentepercentage ben je natuurlijk niet blij mee.

De laagste rente voor een lening voor de studie

Afhankelijk van wanneer je gestart bent met je opleiding en het opleidingsniveau betaal je sinds 1 januari 2024 een rente van 2,56 procent. De rente op studieleningen verschilt dus. De hoogte van de rente is afhankelijk van de rente op de Nederlandse staatsobligaties in de maand september. Vijfjarige staatsobligaties zijn in rentepercentage gestegen, dus ook de rente over studieschulden is gestegen.

In vergelijking met de rentes bij commerciële banken ben je nog steeds goedkoop uit met een lening bij de DUO. Nergens kun je namelijk tegen dergelijke rentes een lening afsluiten. In de aflosfase wordt de rente voor vijf jaar vastgezet, dus de komende jaren krijg je geen verdere stijgingen. Geen verdere verslechtering van je financiële positie dus.

Wat is een collegegeldkrediet?

Met het collegegeldkrediet kun je het jaarlijkse collegegeld betalen. Het krediet wordt afgestemd op het bedrag van het collegegeld voor jouw opleiding. Het krediet is een onderdeel van de studieschuld en dus betaal je hier ook dezelfde rente over. De terugbetaalregeling geldt dus ook voor het collegegeldkrediet.

Recht op studiefinanciering?

De studiefinanciering is weer terug. Je hebt er recht op als student op een universiteit of een hogeschool. Je houdt er recht op tijdens de opleiding tot je 30e verjaardag. Je moet een duale (werken en leren) of een voltijdsopleiding volgen die minimaal één jaar duurt. Daarnaast kun je een aanvullende beurs aanvragen. Het krijgen van een aanvullende beurs is vaak afhankelijk van het inkomen van de ouders.

Geld lenen als student bij een bank

De rente studielening is laag, maar mogelijk heb je niet voldoende aan het bedrag van de DUO, of je komt er niet voor in aanmerking. De studielening rente is laag, maar lenen van een commerciële bank kan ook zo goedkoop mogelijk door eerst te vergelijken. Je (hoge) studieschuld wordt wel meegenomen om te bepalen wat je maximaal kunt lenen. De verschillende rentepercentages van kredietverstrekkers verschillen sterk onderling.

Lenen voor een studie naast je baan

Voor een opleiding naast je baan voldoe je mogelijk niet aan de eisen die DUO stelt voor een studiefinanciering of een studieschuld. In dat geval moet je dus wel aankloppen bij kredietverstrekkers als je krap bij kas zit. Het rentepercentage is hoger, maar is nog steeds goed betaalbaar. De rentes vallen lager uit bij grotere leenbedragen. Door de inkomsten uit je baan, kun je waarschijnlijk voldoende lenen voor het betalen van de opleiding die je wenst.

Wanneer start het aflossen van je studieschuld?

Tijdens de opleiding betaal je de studieschuld nog niet weer terug. Je mag wel aflossen, maar het wordt nog niet van je verwacht. Zodra je gestopt bent met de opleiding, start de aanloopfase per de eerstvolgende 1 januari. Ook in deze periode ben je nog niet verplicht om af te betalen. De rente wordt nu vastgezet voor een periode van vijf jaar. De aanloopfase duurt twee jaar. Daarna begint het aflossen. Dan is namelijk de aflosfase gestart. Afhankelijk van de terugbetalingsregels betaal je de schuld in 15 of in 35 jaar terug.

Lening aanvragen op jonge leeftijd

Heb je als student extra geld nodig? Ook jongeren kunnen een lening aanvragen (18 jaar). Sommige kredietverstrekkers kunnen een hogere minimumleeftijd eisen van bijvoorbeeld 21 jaar. Houd er ook rekening mee dat geld lenen met uitkering waarschijnlijk niet gaat lukken.

Veelgestelde vragen

Afhankelijk van je studieniveau en of je lening onder het oude of het nieuwe leenstelsel valt, betaal je een rente van 0,46 procent of 1,78 procent (2,56 procent in 2024). De rente op studieleningen kan jaarlijks fluctueren, maar niet tijdens de aflosperiode. Tijdens het aflossen staat de rente steeds vast voor een periode van vijf jaar.

De rente op een studieschuld bedraagt 2,56 procent in 2024. Welke voor jou geldt is afhankelijk van wanneer je de opleiding gestart bent en op welk niveau je een opleiding hebt gevolgd. De hoogte van de rente is afhankelijk van de rente op Nederlandse staatsleningen. Volgend jaar kan er tijdens de opleiding weer een andere rente gelden. Tijdens het aflossen wordt de rente steeds vastgezet voor vijf jaar.

Er geldt een rente van 2,56 procent in 2024 per jaar. Deze percentages worden gerekend over de openstaande schulden. Tot 2023 was de rente nul, maar sinds 1 januari 2023 zijn studieschulden rentedragend. Door aflossingen kun je de rentelasten zo laag mogelijk houden.

Gerekend over 2023 verstrekt DUO maximaal een lening voor een bedrag van 266,97 euro. Daarnaast heb je recht op een basisbeurs en onder voorwaarden kun je ook een aanvullende beurs krijgen. Je kunt het leenbedrag verhogen met 192,83 per maand. Dit meerdere is het collegegeldkrediet. 

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment