Geld lenen met uitkering

op basis van 0 beoordelingen

Of je kunt lenen met een uitkering hangt af van de soort uitkering. Een kredietverstrekker eist namelijk een stabiel inkomen voor het afsluiten van bijvoorbeeld een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Met een uitkering een lening aanvragen kun je altijd proberen, maar als je een uitkering ontvangt is een lening af kunnen sluiten niet vanzelfsprekend.

Geld zak met uwv er op
|

Met een uitkering geld lenen is in sommige gevallen mogelijk

Met een uitkering een lening aanvragen gaat je alleen lukken met een vast inkomen. Het krijgen van de uitkering moet niet afhankelijk zijn van factoren. Met een Wajong uitkering geld lenen kan lukken. Hetzelfde geldt voor een AOW uitkering of voor een aanvullende pensioenuitkering. Deze inkomstenbronnen worden namelijk gezien als een stabiel en vast inkomen. Toch wil het hebben van deze uitkeringen nog niet voor 100% zeggen dat een lening afsluiten ook gaat lukken. De kredietverstrekker moet ook letten op andere factoren en ervan overtuigd zijn dat jij je maandlasten kunt betalen.

Met een WIA uitkering kan het krijgen van een lening soms lukken. Hierbij hangt het ook af van het inkomen van je partner. Ook kijken banken naar welke vorm van arbeidsongeschiktheidsuitkering je hebt. Als je geen herkeuring meer hoeft te ondergaan, kan een WIA uitkering een vast inkomen zijn.

Wat zijn de voorwaarden voor het lenen met een uitkering?

Ook met een vaste uitkering is het nog maar de vraag of je kunt lenen. De hoogte van de uitkering en de hoogte van je uitgaven spelen ook nog een belangrijke rol. Door een laag inkomen kun je weinig lenen of moet je genoegen nemen met een zo kort mogelijke looptijd. Je kunt bijvoorbeeld 1000 euro lenen met een uitkering en de looptijd is maximaal twee jaar. Op deze manier wil de kredietverstrekker namelijk het risico zo klein mogelijk houden. Het geleende bedrag moet je wel weer terug kunnen betalen. Een te hoge lening verstrekken moet je financiële situatie niet sterk verslechteren.

Wanneer kun je niet lenen met een uitkering?

Je hoeft niet te proberen om met een WW uitkering een lening aan te vragen. Met UWV geld lenen gaat dus niet lukken. Dit type uitkering is namelijk niet vast. Ook met een bijstandsuitkering geld lenen gaat niet lukken. Heb je recht op bijzondere bijstand van de gemeente? Ook deze “inkomsten” kun je niet meerekenen. Een aanvullend pensioen telt alleen mee als de uitkering niet tijdelijk is en binnenkort afloopt.

Kan ik een lening afsluiten als ik ziek ben?

Je gezondheid speelt geen rol bij het toekennen van een lening. Ook als je chronisch ziek bent of als je een chronische aandoening hebt, kun je lenen. Banken stellen over het algemeen geen vragen over je gezondheid. Dat kan anders zijn als het jong overlijden zorgt voor kwijtschelding van de lening. Kredietverstrekkers maken geen onderscheid in gezondheid, maar wel in leeftijd, zoals bijvoorbeeld bij een seniorenlening.

Met deze tips kun je lenen met een uitkering

Met een aantal tips kun je de kansen op het lenen vergroten. Je moet namelijk zoveel mogelijk de eventuele bezwaren van kredietverstrekkers wegnemen. Het wegnemen van bezwaren kan net het verschil maken tussen een lening wel of niet krijgen. Het gaat om de volgende tips:

  • Vergelijk eerst grondig voordat je een lening afsluit. De verschillen in debetrente zijn namelijk erg groot tussen de diverse geldverstrekkers. Een klein verschil in rente kan in euro’s juist een groot verschil maken.
  • Ga voor de persoonlijke lening. Kiezen voor een doorlopend krediet raden we af, want deze lening heeft meerdere nadelen. De rente is hoger in vergelijking met de persoonlijke lening. Daarnaast hanteert een doorlopend krediet een variabele rente. Tijdens de looptijd kun je ineens meer aan rente moeten betalen. Een persoonlijke lening heeft een vaste looptijd, en is gericht op het zo snel mogelijk weer aflossen van de schuld.
  • Voorkom het al hebben van schulden op je naam. Vóór het aanvragen van een lening kun je bij het BKR eerst de schulden op je naam opvragen. Mogelijk heb je oude schulden die nog steeds niet zijn afgemeld. Zo weinig mogelijk schulden op je naam zorgt voor een grotere kans op het kunnen afsluiten van een lening. Het rood kunnen staan op je betaalrekening wordt ook gezien als een lening. Zelfs als je niet rood staat.
  • Bepaal voor jezelf of het afsluiten van een lening verstandig is. Als later blijkt dat je de maandlasten niet kunt dragen, kunnen er problematische schulden ontstaan. Kun je de rente en de aflossing van de schulden niet dragen? Ga naar de gemeente om jouw situatie voor te leggen. Zij kunnen in financieel opzicht helpen en ook advies geven.
  • Sluit geen flitslening af. Dat zijn leningen zonder een BKR toets en je krijgt het geld binnen één dag op je rekening. Deze leningen zijn vaak erg duur en de gevolgen zijn erg groot als je niet aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen.

Veelgestelde vragen

Bij commerciële kredietverstrekkers kun je een lening krijgen. Een voorwaarde is het hebben van een stabiel inkomen. Een WW-uitkering of een WWB-uitkering (bijstandsuitkering) wordt niet gezien als een vast inkomen. Een AOW-uitkering of een Wajong uitkering kan wel aan de voorwaarden voldoen.

Een lening afsluiten is mogelijk met een uitkering. De uitkering moet wel vast zijn en dus niet tijdelijk. Met een WIA uitkering kun je voldoen aan de voorwaarden, maar met een WW uitkering of een bijstandsuitkering voldoe je in ieder geval niet aan de voorwaarden.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment