Een auto leasen of geld lenen?

op basis van 0 beoordelingen

In een nieuwe auto rijden met private lease is populair. Je betaalt een vast bedrag per maand en je betaalt verder alleen voor het tanken of het opladen. Private lease lijkt ideaal, maar de kosten zijn hoog. Houd rekening met de nadelen van het leasen en kijk niet alleen naar de voordelen. Kiezen voor een consumptief krediet in plaats van het leasen kan verstandig zijn.

Geld lenen of leasen voor een auto
|

Aanbieders van private lease proberen het zo aantrekkelijk mogelijk te maken om te kiezen voor deze vorm van financiering. Ze adverteren met zeer lange contracten en weinig te rijden kilometers om het maandbedrag laag te houden. Bij het nauwkeuriger kijken naar de financiële verplichtingen zie je dat het minder aantrekkelijk is dan het eerst lijkt. Lees eerst ons artikel voordat je kiest voor private lease om de verkeerde redenen.

Verschil tussen leasen en financieren

Private lease lijkt op het huren van een auto voor een aantal jaren. In werkelijkheid sluit je een lening af voor bijvoorbeeld 5 jaar. De leasemaatschappij stelt jou een auto ter beschikking die je bij het bereiken van de einddatum weer inlevert. De leasemaatschappij betaalt de aankoopsom, de onderhoudskosten, de eventuele belasting en de autoverzekering. Bij het bereiken van de einddatum van het contract kan de leasemaatschappij de auto weer verkopen. Voor de leasemaatschappij is dit een verdienmodel.

Bij het financieren leen je geld en daar koop je de auto voor. Bij deze manier van financieren verdient de kredietverstrekker op de rente inkomsten. Je koopt de auto en deze kun je uiteindelijk weer verkopen. Door het kiezen van een lening word je de eigenaar van de auto en bij het leasen word je geen eigenaar van de auto.

Verschil financial lease en een lening?

De term financial lease doet vermoeden dat het iets anders is dan lenen, maar het is hetzelfde. Financial lease is een andere term voor een lening. De term financial lease wordt vaak gebruikt in het bedrijfsleven.

Voordelen private lease

Kiezen voor private lease heeft zeker voordelen ten opzichte van het lenen voor het kopen van een auto. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Je kunt je spaargeld achter de hand houden
 • Je betaalt maandelijks een vast bedrag
 • Geen hoge onderhoudskosten en andere bijkomende kosten

Nadelen private lease

Sta ook open voor de nadelen van private lease, want die zijn er zeker ook:

 • Je schadevrije jaren kunnen verloren gaan
 • Bij een groot aantal kilometers per jaar worden de kosten steeds hoger
 • Je leent de auto. Bij het lenen van geld en het kopen word je wel direct eigenaar van de auto
 • De restwaarde na verkoop is voor het leasebedrijf 

Wat is goedkoper, nieuwe auto leasen of ervoor lenen?

Er is niet een eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Het zal namelijk per geval verschillen wat de totale kosten zijn. In een voorbeeld kunnen we de kosten uitwerken en je een indruk geven van de verschillen in kosten. Het gaat om globale bedragen, maar het laat wel zien dat lenen voor een auto vaak goedkoper is dan private lease.

Wat kost het leasen van een Tesla Y?

Er zijn verschillende aanbieders met verschillende tarieven per maand. Voor de vergelijking gaan we uit van een contract voor 5 jaar voor het instapmodel. Je gaat 24.000 kilometer per jaar met de auto rijden. Je hebt meer dan 10 schadevrije jaren.

Het leasebedrag komt uit op: 820 euro per maand. In totaal: 820 x 60 maanden = 49.200 euro

Wat kost het kopen van een Tesla Y?

De koopsom voor dezelfde Tesla komt op 46.990 euro. Met andere woorden, gedurende 60 maanden leasen betaal je meer aan maandlasten dan de totale auto waard is. Uitgaande van een afschrijving van 53% in vijf jaar, heeft de Tesla na 5 jaar nog een waarde van: 46.990 x 47% = 22.085 euro.

Om een eerlijke vergelijking te maken, moet je ook de kosten die je niet betaalt met private lease meenemen in de berekening. Het gaat om de volgende kosten die je niet draagt met private lease:

 • Motorrijtuigenbelasting – ongeveer 50 euro per maand (tot 2025 nog belastingvrij)
 • Autoverzekering – ongeveer 60 euro per maand
 • Onderhoudskosten – nauwelijks in de eerste 5 jaren, maar we gaan uit van 75 euro per maand

Over 5 jaar gerekend komt het voordeel van private lease uit op: 50 + 60 + 75 = 185 x 60 = 11.100 euro

Wat kost de lening?

Op basis van bovenstaande kun je concluderen dat kopen veel goedkoper is dan leasen, maar dat is maar een deel van het verhaal. Met een lening betaal je namelijk rente over de schulden. Als we ervan uitgaan dat je de helft van de koopsom leent, betaal je ongeveer ook nog 4.500 euro aan rentelasten. Als we ook deze lasten verrekenen kun je nog steeds beter kopen in combinatie met lenen dan leasen.

Auto financieren voor- en nadelen

Om een goede vergelijking te kunnen maken moet je ook openstaan voor de voordelen en de nadelen van het lenen.

Voordelen

 • Je kunt kiezen voor een goedkope persoonlijke lening
 • Bij veel kilometers stijgen je lasten niet of nauwelijks
 • Doordat je eigenaar van de auto bent, kun je de auto ook weer verkopen
 • Je kunt tussentijds extra aflossen om sneller van de lening af te zijn

Nadelen

 • Je kunt pech hebben en hoge onderhoudskosten maken
 • Een nieuwe auto kopen zorgt voor een hoge schuld op je naam
 • In het eerste jaar is de afschrijving van een auto hoog. Na één jaar weer verkopen zorgt voor hoge kosten
 • Persoonlijke lening naast hypotheek kan een probleem zijn, maar dat is ook bij private lease het geval.

Veelgestelde vraag

Bij het leasen weet je precies waar je aan toe bent. Je betaalt een vast bedrag per maand. Alleen het tanken of het opladen betaal je zelf. Het nadeel is dat je hoge maandelijkse lasten hebt met private lease. Onder de streep is het meestal verstandiger om te lenen in plaats van leasen.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment