Rente van een persoonlijke lening aftrekbaar?

op basis van 0 beoordelingen

De rente voor een persoonlijke lening kan fiscaal aftrekbaar zijn, maar wel onder strikte voorwaarden. De persoonlijke lening moet dan gebruikt worden voor de eigen woning. Wat zijn de verdere voorwaarden om voor de persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar te krijgen? Wij leggen uit hoe het zit.

portemonnee met een pijl

Een persoonlijke lening sluit je bijvoorbeeld af voor het kopen van een auto of voor andere uitgaven waar je het geld niet voor hebt. Je gaat er bijvoorbeeld een studie mee betalen of met de lening kun je andere schulden aflossen. Als je de persoonlijke lening gebruikt voor het kopen, verbouwen of het onderhouden van je eigen woning, is de rente fiscaal aftrekbaar in box 1.

Wanneer is de persoonlijke lening aftrekbaar?

Als je het leenbedrag aantoonbaar gebruikt voor de eigen woning, is de rente in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar in box 1. Dit is ook de box waar het inkomen en de eigen woning in vallen. De betaalde rente mag je verrekenen met je inkomen. Je kunt de rente aftrekken en hierdoor krijg je een belastingvoordeel.

Een harde voorwaarde is dat de woning het leendoel is. Je mag het leenbedrag ook gebruiken voor het onderhoud, en daar vallen ook energiebesparende maatregelen onder. Dat komt doordat er in de persoonlijke lening een vaste aflossing zit, en dat is een voorwaarde voor de aftrekbaarheid. De persoonlijke lening is aftrekbaar.

Andere voorwaarden voor aftrekbaarheid

Een extra voorwaarde is dat je het huis als hoofdwoning gebruikt. Je krijgt geen fiscaal voordeel als het te financieren huis een pand is dat je bijvoorbeeld koopt voor de verhuur. Het geleende bedrag valt in dat geval ook niet onder box 1. Daarnaast mag je in de persoonlijke lening afgeloste bedragen niet weer opnemen. De hele lening moet blijven lopen zoals het afgesloten is. Door er weer een extra bedrag in op te nemen, vervalt het fiscaal voordeel. Dan wordt namelijk niet aan de voorwaarden voldaan.

Is mijn doorlopend krediet aftrekbaar?

Nee, een doorlopend krediet is niet aftrekbaar. Ook niet als je het geleende bedrag hebt gebruikt voor de eigen woning. Voor een doorlopend krediet is de rente van een lening nooit aftrekbaar. Voor het verbouwen van je woning maakt het dus een groot verschil of je een persoonlijke lening of doorlopend krediet afsluit.

Wanneer kiezen voor een persoonlijke lening en niet voor een hypothecaire lening?

Ook de rente voor een hypotheek is aftrekbaar en vermindert het belastbaar inkomen. Het voordeel van een hypotheek is de veel lagere rente in vergelijking met een persoonlijke lening. Het nadeel van een hypotheek is dat je hoge kosten betaalt bij het afsluiten. Het gaat bijvoorbeeld om advies- en bemiddelingskosten en notariskosten. Deze kosten heb je niet met een persoonlijke lening.

Heb je een bedrag nodig van bijvoorbeeld 40.000 euro voor een verbouwing, dan kies je voor een hypotheek. In dat geval worden de hoge kosten bij het afsluiten namelijk weer gecompenseerd door de veel lagere rente voor de hypotheek. Leen je een bedrag van 5.000 euro voor een verbouwing of energiezuinige maatregelen? Kies dan voor een persoonlijke lening met een vaste looptijd.

Rente persoonlijke lening aftrekbaar – Wat is het voordeel?

Het voordeel van de renteaftrek bedraagt 36,93% (2023). Over de betaalde rente krijg je dit percentage  terug. Stel, je betaalt 1.500 euro aan rente. Over dit bedrag krijg je terug: 1.500 x 36,93% = 553,95 euro. Voor de aftrekbaarheid van de hypotheekrente moet je ook rekening houden met het eigenwoningforfait. Deze zorgt namelijk juist voor een bijtelling in plaats van een aftrekpost. Deze heffing hebben we in bovenstaande berekening buiten beschouwing gelaten omdat je deze al verrekent met de eerste hypotheek op het huis.

Maak eerst een vergelijking voor je een persoonlijke lening kiest

Doordat de rente aftrekbaar is, krijg je een deel van de Belastingdienst terug, maar het overgrote deel betaal je zelf. Vergelijk dus kritisch de aanbieders van persoonlijke leningen voordat je een contract afsluit. Een klein verschil in rente kan over de gehele looptijd een groot verschil in euro’s maken. Kies een lening waarbij de looptijd vaststaat en ook de hoogte van de rente. Zo voorkom je dat je een lening afsluit die toch geen fiscaal voordeel geeft.

Veelgestelde vragen

De betaalde rente voor een persoonlijke lening is aftrekbaar als je het leenbedrag gebruikt voor het kopen, onderhouden of het verbouwen van je eigen woning. Het fiscaal voordeel bedraagt 36,93% in 2023. De lening moet aantoonbaar gebruikt zijn voor de eigen woning.

Er zijn twee leenvormen fiscaal aftrekbaar, namelijk de persoonlijke lening en de hypotheek. Een voorwaarde is wel dat het geleende geld gebruikt is voor de eigen woning en de lening moet gedurende de vaste looptijd worden afbetaald.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bronnen en expertise

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment