Rekening courant krediet

op basis van 0 beoordelingen

Een rekening courant krediet geeft je extra financiële ruimte. Het is een zakelijk krediet waar je niet altijd kosten door hebt. Het leenbedrag kan namelijk ook nul zijn. Deze vorm van krediet is belangrijk voor ondernemers om te hebben. De inkomsten en de uitgaven lopen namelijk niet altijd gelijk aan elkaar. Wat moet je weten over deze vorm van flexibel geld?

portemonnee met geld

Een krediet vraag je aan om tekorten in de financiële middelen op te vangen. Je hebt bijvoorbeeld tijdelijk extra geld nodig voor het betalen van openstaande facturen of voor het betalen van belastingen waar je op dit moment geen geld voor hebt liggen. Op korte termijn beschik je wel over het geld, maar nu even niet. Een rekening courant krediet aanvragen kun je snel regelen en ervan profiteren.

Wat is rekening courant krediet?

Een rekening courant is vergelijkbaar met het rood kunnen staan op je zakelijke bankrekening. Hierbij is het verschil dat je met krediet geen dagelijkse betalingen verricht. Met je rekening courant krediet heb je altijd extra geld achter de hand. Het is een soort zakelijke financiering die je alleen aanspreekt als het nodig is. Met deze zakelijke lening kun je niet andere vormen van krediet opzeggen, want je kunt deze leenvorm bijvoorbeeld niet gebruiken voor bijvoorbeeld het kopen van een zakelijke auto.

Rekening courant krediet lijkt op een doorlopend krediet

Er zijn grote gelijkenissen met een doorlopend krediet. Je kunt tot een kredietlimiet bedragen opnemen en je kunt altijd boetevrij aflossen. De rekening courant krediet kun je ook een tijd niet gebruiken als je voldoende liquide middelen tot je beschikking hebt. Het is een nuttige aanvulling op je zakelijke rekening. De lening heeft geen vaste looptijd, ook daarin lijkt de rekening courant krediet op een doorlopend krediet.

Wat maakt een rekening courant krediet nuttig?

Het grote voordeel is dat flexibel geld opnemen altijd mogelijk is voor je onderneming. Een krediet aanvragen kost je namelijk tijd die je niet altijd hebt bij het moeten betalen van lasten. Je weet waar je aan toe bent. De rente betaal je alleen als er schulden openstaan. Met een rekening courant krediet heb je altijd extra geld beschikbaar. Het gevaar van een rekening courant krediet is dat je tekorten oplost door extra te lenen. Met betalingsproblemen of een betalingsachterstand moet je op korte termijn in gesprek gaan met de kredietverstrekker.

Een rekening courant krediet aanvragen – hoe werkt het?

De lening wordt gekoppeld aan je betaalrekening. De kredietverstrekker vraagt om zekerheden om er zeker van te zijn dat je de lasten kunt dragen. Een persoonlijke borgstelling kan een vereiste zijn voor het aanvragen van het krediet. Je krijgt een kredietlimiet die goed bij jouw situatie past. Een startende ondernemer krijgt dus niet een kredietlimiet van tienduizenden euro’s. Na het aanvragen van het krediet volgt de beoordeling. Binnen een paar dagen volgt het akkoord en kun je er al gebruik van maken. Je kunt het krediet online afsluiten of via een financieel adviseur.

Geen schulden, geen rentelasten

Alleen met een opgenomen bedrag betaal je het rentepercentage en de aflossingen. Met andere woorden: alleen als je rood staat betaal je rente. Ondernemingen met een goede financiële gezondheid zullen geen oplopende schulden hebben binnen het krediet. Als je langere tijd geen geld opneemt, is het de vraag of het krediet nog steeds actief moet blijven. De bank bepaalt in dat geval mogelijk dat het rekening courant krediet opgeheven kan worden. Door uitlenen verdient de bank namelijk geld.

Wat is het alternatief voor een rekening courant krediet?

Een zakelijk krediet in de vorm van een rekening courant krediet is niet de enige optie. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor factoring. Hierbij schiet een kredietverstrekker uitstaande facturen voor. Je krijgt op deze manieren direct geld voor jouw producten of diensten. Het nadeel is dat het niet voor alle gevallen de oplossing is. In plaats van een krediet kun je ook kiezen voor een zakelijke financiering (lening). Bij deze leenvorm krijg je eenmalig een bedrag gestort. Deze leenvorm is zeer geschikt als je een nieuw product wilt introduceren.

Wat zijn de voordelen van een rekening courant krediet?

  • Je leent alleen als het echt nodig is. Het saldo kan namelijk ook op nul staan
  • Heb je geen bedrag openstaan? Dan betaal je geen rentepercentage
  • Kredietverstrekkers hanteren vaak gunstige tarieven in vergelijking met andere loonvormen
  • Je kunt snel een bedrag opnemen. Als de rekening open is, kun je binnen een paar minuten geld opnemen.
  • Boetevrij aflossen is altijd mogelijk. Je mag de schuld bijvoorbeeld in één keer aflossen

Wat zijn de nadelen van een rekening courant krediet?

  • Het maximale kredietlimiet is vaak lager in vergelijking met andere leenvormen
  • Kredietverstrekkers hechten grote waarde aan resultaten uit het verleden. Je hebt goede cijfers over de afgelopen jaren nodig
  • Het rekening courant krediet is opzegbaar door de kredietverstrekker
  • Ongemerkt wordt het krediet onmisbaar voor je bedrijfsvoering. Het besef van het hebben van een lening kan vervagen.

De renteverschillen tussen de verschillende aanbieders zijn groot. Vergelijk dus eerst voordat je kiest voor een bepaalde bank.

Veelgestelde vragen

Een rekening courant krediet is een lening met een kredietlimiet waarbinnen een onderneming geld kan opnemen. Over het opgenomen bedrag betaalt de ondernemer rente en aflossingen. Het is vergelijkbaar met een doorlopend krediet, maar dan voor de zakelijke markt. Deze kredietvorm geeft een onderneming financiële armslag om tijdelijke tekorten op te vangen.

Een rekening courant krediet is een lening en valt hierdoor onder de noemer schulden, of ook wel vreemd vermogen genoemd. Dit krediet zorgt voor maandelijkse lasten als je in het rekening courant krediet een bedrag open hebt staan. 

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise:

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment