Scheiding met een gezamenlijke schuld

op basis van 0 beoordelingen

Een gezamenlijke schuld bij scheiding vraagt om een oplossing zodat beide ex-partners weer verder kunnen. De ex-partners zijn vaak beide hoofdelijk aansprakelijk, maar de schuldeiser hoeft niet beide personen aan te spreken voor het incasseren van de schulden. De schuldeiser kan bij een van beide de volledige schuld vorderen. Hoe splits je een gezamenlijke huishouding?

Personen die samen vast zitten aan een schuld
|

Na veel onderlinge problemen besluit je te scheiden. Het was een moeilijke en pijnlijke beslissing en daarna komt nog de financiële malaise. De bezittingen verdelen is nog wel eenvoudig, maar de schuldverdeling is een ander verhaal. Zelfs een studielening rente kan gemeenschappelijk zijn. Door goed te weten hoe het zit en wat de mogelijkheden zijn, wordt het maken van keuzes eenvoudiger.

Hoe was de huwelijksgemeenschap geregeld?

De eerste stap in het zoeken naar een oplossing is het vaststellen hoe de huwelijksgemeenschap geregeld was. De meeste gehuwden zijn gehuwd in gemeenschap van goederen. Sinds 2018 worden huwelijken standaard gesloten in beperkte gemeenschap van goederen. De andere optie is het trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Dat wil zeggen dat je vóór het huwelijk naar de notaris gaat om huwelijkse voorwaarden vast te leggen. In een notariële akte kunnen de huwelijkspartners huwelijkse voorwaarden vastleggen. Hierin staat hoe de bezittingen en de schulden verdeeld worden bij overlijden en bij een scheiding.

Daarnaast is er ook nog het geregistreerd partnerschap. In de vastgelegde onderlinge afspraken kun je nalezen wat de gevolgen zijn van een scheiding en eventueel wat de gemeenschappelijke bezittingen zijn.

Wat betekent beperkte gemeenschap van goederen?

Bij een huwelijk in beperkte gemeenschap van goederen worden bezittingen en schulden die er vóór het huwelijk al waren als privébezit gezien. De bezittingen en de schulden die zijn opgebouwd na het trouwen zijn gemeenschappelijk. Schulden die een partner al vóór het huwelijk had, blijven bij een scheiding ook het probleem van dezelfde partner.

Welke schulden moet je verdelen bij een scheiding?

De term schulden is zeer ruim. Hier valt bijvoorbeeld het rood kunnen staan op een bankrekening onder, maar ook de hypotheek op de woning. Alle gemeenschappelijke schulden worden betrokken bij de verdeling. Bij gemeenschap van goederen gaat het dus om alle schulden. Naast de roodstand en de hypotheek gaat het onder andere om de volgende schulden:

  • Persoonlijke lening
  • Private lease
  • Creditcard
  • kopen op afbetaling
  • Studieschuld
  • Betalingsregelingen met bijvoorbeeld het energiebedrijf of de zorgverzekeraar

Wat zijn de gemeenschappelijke schulden na een echtscheiding?

Gemeenschappelijke schulden waarvoor jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk zijn, moeten opgesplitst worden bij een scheiding. Het gaat om alle schulden als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen. Voor gemeenschappelijke schulden zijn beide partners hoofdelijk aansprakelijk. Het maakt niet uit wie de lening heeft afgesloten.

Hoe moet je de schulden splitsen na een scheiding?

Zijn beide echtgenoten aansprakelijk voor de schulden, dan zijn beide partners dus ook hoofdelijk aansprakelijk. Samen moeten jullie de onderlinge draagplicht afspreken. Een van beide heeft bijvoorbeeld een hoger inkomen, en neemt daarom een groter deel van de schuld op zich. Het is aan de ex-partners zelf hoe de verdeling van de schulden is.

Tegenover de schulden kun je dus ook bezittingen zetten. Of een van beide krijgt de gezamenlijke schulden bij een scheiding op naam en houdt een vordering op de ex-partner, maar dit zorgt natuurlijk wel voor een risico. Het geld moet wel te vorderen zijn bij de ex-partner. Ook nadat er ruzie is ontstaan. De schulden verdeeld over beide is vaak verstandiger. Kredietverstrekkers zijn niet altijd bereid om een schuld op te splitsen in twee. De eerste prioriteit van de schuldeiser is namelijk om het uitgeleende geld terug te krijgen.

Er is een verschil tussen hoofdelijk aansprakelijk en de afbetaling

Als beide ex-partners hoofdelijk aansprakelijk zijn, wil dat niet zeggen dat beide ieder de helft van de schulden gaan afbetalen. Praktisch kan dit namelijk onmogelijk zijn. Een van beide voormalige partners heeft bijvoorbeeld weinig inkomen en de ander juist een goed inkomen. Hier wordt rekening mee gehouden met het toekennen van een alimentatie, en de meest verdienende zorgt ook vaak voor het aflossen van de schulden. De schuldeiser zal namelijk aankloppen bij de ex-partner waar het eenvoudigst het verschuldigde bedrag te verhalen is.

De schuldeiser mag het volledige bedrag bij een van de ex-partners claimen, en dat zal de schuldeiser ook zeker doen als er bij de andere ex-partner onvoldoende te halen is.

Na een scheiding de schulden op je nemen

De hoofdelijke aansprakelijkheid op je nemen betekent dat de schuldeiser de volledige schuld bij jou gaat verhalen. De andere echtgenoot blijft buiten schot. Tijdens het huwelijk opgebouwde schulden vallen dan volledig onder de aansprakelijkheid van een van beide. Dat de schuld afbetaald wordt is niet meer het probleem van de ex. In een echtscheidingsconvenant kunnen de partners vastleggen hoe het financieel geregeld is.

Veelgestelde vragen

Hoe de schulden verdeeld worden hangt af van de huwelijksgemeenschap en van de wensen van de ex-partners. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen zijn de ex-partners beide hoofdelijk aan te spreken door de schuldeiser, want de schuld staat op beider naam. Andere afspraken kunnen partners vastleggen in een scheidingsconvenant.

Met een huwelijk onder de condities van gemeenschap van goederen zijn beide partners de schulden aangegaan. Ook als het geld door een van beide gebruikt is. Partners hebben namelijk geen privévermogen en schulden. Dat kan anders zijn bij huwelijkse voorwaarden en in een huwelijk in beperkte gemeenschap van goederen.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment