Tussentijds lening verhogen

op basis van 0 beoordelingen

Je lening oversluiten en verhogen zorgt voor extra geld en mogelijk ook voor een goedkopere lening. De bestaande lening verhogen kan vaak niet. Door het oversluiten van de lening kun je de maandlasten van je lening verlagen. De schuld in een doorlopend krediet verhogen is vaak wel mogelijk.

lening die tussentijds verhoogd wordt

Een nieuwe lening aanvragen lukt mogelijk niet door je bestaande lening. Je huidige lening zorgt namelijk voor een lagere maximale lening op jouw naam. Je kunt beter de lopende lening oversluiten en verhogen. Het verhogen van een lening is niet altijd mogelijk, maar door het kiezen voor een nieuwe lening kan het soms wel lukken. De nieuwe lening is mogelijk goedkoper en je leent ook nog extra geld.

De huidige lening verhogen

Een persoonlijke lening verhogen lukt niet. Je hebt namelijk met je huidige kredietverstrekker een vaste (lage) rente en een vaste looptijd afgesproken. Door de lening te verhogen moeten de maandelijkse termijnen of de looptijd herzien worden, en daar beginnen kredietverstrekkers niet aan. In doorlopend kredieten zit er wel een mogelijkheid om de lening te verhogen. Je kunt de kredietlimiet verhogen of al afgeloste bedragen weer opnemen. De laatste optie is maar beperkt mogelijk.

Kun je een persoonlijke lening verhogen?

Je persoonlijke lening verhogen bieden kredietverstrekkers wel aan, maar in werkelijkheid sluiten ze in dat geval een nieuwe lening af. Een nieuwe persoonlijke lening afsluiten kan zorgen voor een stijging van de rente. In dat geval kun je beter eerst banken en persoonlijke leningen vergelijken en de beste voorwaarden en de laagste rente kiezen.

Tip: Ga je een nieuwe lening oversluiten en verhogen? Ga ook gelijk leningen samenvoegen in één nieuwe lening. Zo krijg je meer overzicht en kun je zorgen voor lagere maandlasten en een zo kort mogelijke looptijd.

Een doorlopend krediet verhogen of oversluiten

Een doorlopend krediet kent een grotere mate van flexibiliteit in vergelijking met de persoonlijke lening. Toch kiezen de meeste mensen voor een persoonlijke lening. Een doorlopend krediet is namelijk meestal duurder en het voordeel van de flexibiliteit is sterk beperkt. Afbetaalde bedragen kon je binnen een doorlopend krediet weer opnemen. Dit is nog steeds mogelijk, maar niet meer onbeperkt.

Als je een doorlopend krediet gaat oversluiten, kun je beter ook kiezen voor een andere leenvorm. Een persoonlijke lening is goedkoper en heeft een vaste looptijd. Het voordeel is dat je de schuld zo snel mogelijk weer afbetaalt. Net als bij een doorlopend krediet kun je in een persoonlijke lening ook boetevrij aflossen. In een doorlopend krediet heb je een variabele rente. Dat kan een nadeel zijn als de rentes stijgen.

Een langere looptijd kan een lening onterecht goedkoop laten lijken

Een oud trucje om het kiezen voor het oversluiten aantrekkelijker te laten lijken is het offreren van een langere looptijd. Door de afbetaling van de schuld over een langere periode uit te smeren, kan een lening aantrekkelijker lijken, maar het kost je juist meer geld. In een voorbeeld leggen we het uit.

Voorbeeld

Je hebt een persoonlijke lening waarin nog een schuld zit van 10.000 euro met een resterende looptijd van 8 jaar. Je betaalt een rente van 6%. Per maand betaal je 131 euro aan rente en aflossing.

Je sluit de lening over naar een andere kredietverstrekker met een looptijd van 10 jaar. Ook deze heeft een rente van 6% en een schuld van 10.000 euro. Je maandlast komt uit op: 110 euro.

Door het lagere maandbedrag lijkt de tweede lening goedkoper, maar over de gehele looptijd gerekend betaal je meer aan rentelasten.

1e lening: 96 maanden x 131 euro = 12.576 euro
2e lening: 120 maanden x 110 euro = 13.200 euro

Zorg ervoor dat je geen verschillende dingen onderling gaat vergelijken. Alleen met een juiste voorstelling van zaken kun je goed overwogen een keuze maken.

Kun je een hoger leenbedrag betalen?

Extra geld lenen gaat alleen lukken als het nieuwe leenbedrag niet zorgt voor een onverantwoorde lening. Ook zul je opnieuw getoetst worden bij het BKR. Een slechte financiële situatie of een te laag inkomen kunnen ervoor zorgen dat het niet lukt om extra geld te lenen.

Ook bij het oversluiten gaat de kredietverstrekker toetsen of je inkomen hoog genoeg is

Een verhoging van een lening krijg je alleen als voldoende is aangetoond dat je het hogere leenbedrag financieel ook kunt dragen. Zelfs als je huidige lening een hogere maandlast heeft, vindt toetsing plaats. Ook als je niet verhoogt en de lening alleen maar oversluit naar een lening met een lagere rente, weet je niet zeker dat de financiering rond komt. Een andere kredietverstrekker gebruikt de eigen criteria voor het wel of niet accepteren van een aangevraagde lening.

Veelgestelde vragen

In sommige gevallen kun je een bestaande lening verhogen. Bij een persoonlijke lening is deze optie er niet, maar wel bij een doorlopend krediet. Mogelijk is het verstandiger om te kiezen voor het oversluiten van de lening. Door het oversluiten kun je namelijk ook kiezen voor een bank met een lagere rente en met betere overige voorwaarden.

Je kunt een lening verhogen door bij de huidige geldverstrekker een extra bedrag aan te vragen. Het verhogen van de lening is niet altijd mogelijk. Het oversluiten en verhogen kan de enige optie zijn. Ga niet bij je huidige kredietverstrekker een nieuwe lening aanvragen, maar maak eerst een vergelijking. 

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment