Consumptief krediet

op basis van 0 beoordelingen

Onder de term consumptief krediet vallen verschillende soorten leningen en kredieten. De meest voorkomende zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Consumptief wil zeggen dat je het geleende bedrag gebruikt voor het kopen van consumentengoederen. Het gaat bijvoorbeeld om een auto, camper of een boot.

consumptief krediet in winkelwagen

Een consumptief krediet sluit je af als je extra financiële ruimte nodig hebt voor uitgaven. Als je onvoldoende spaargeld nbeschikbaar hebt, kun je het voorgeschoten krijgen door een kredietverstrekker. Consumptief kredieten zijn kostbaar, maar door het vergelijken kun je geld besparen. Voor de lening betaal je rente en aflossing.

Wat is een consumptief krediet?

Een consumptief krediet is een lening voor uitgaven die geen betrekking hebben op de eigen woning. De persoonlijke lening is een vorm van consumptief krediet, maar niet als je het te lenen bedrag gebruikt voor je eigen woning. In dat geval spreken we over een hypothecair krediet. Consumptieve kredieten worden alleen verstrekt als je inkomen hoog genoeg is om de rente en aflossingen terug te betalen. Het consumptief krediet vergelijken loont door de grote verschillen tussen de diverse aanbieders. Een klein verschil in rente maakt een groot verschil in euro’s gedurende de looptijd van de lening.

Soorten consumptief kredieten

De persoonlijke lening en het doorlopend krediet vallen onder deze omschrijving, maar bijvoorbeeld ook het rood kunnen staan op je betaalrekening. Andere vormen van consumptief krediet zijn bijvoorbeeld:

Wat is een persoonlijke lening?

Met deze leenvorm betaal je binnen een vaste looptijd en tegen een vaste rente het geleende bedrag weer terug. Afgeloste bedragen kun je binnen de lening niet weer opnieuw opnemen. Deze consumptieve lening is vooral geschikt voor een consumptieve lening voor bijvoorbeeld het kopen van een auto. Sluit je een persoonlijke lening af als hypothecaire lening? Het geleende bedrag gebruik je dan voor het onderhouden of het verbouwen van de woning. Alleen een persoonlijke lening en de hypotheek kunnen hypothecaire leningen zijn.

Kiezen voor een doorlopend krediet?

Welk consumptief krediet past het beste bij jou? Het antwoord op deze vraag kan zijn: het doorlopend krediet. Het is een financieel product met de nodige flexibiliteit. De lengte van de looptijd staat niet vast en het doorlopend krediet heeft een variabele rente. Dit soort consumptief krediet sluit je af als je nu een bedrag nodig hebt en op korte termijn waarschijnlijk nog een extra bedrag. De opnameopties zijn tegenwoordig beperkt in deze consumptieve leningen, maar er zit nog steeds een mate van flexibiliteit in.

Welke vorm van consumptief krediet afsluiten?

Ga het consumptief krediet vergelijken voordat je een keuze maakt. Dat geldt niet alleen voor de kredietverstrekkers, maar ook voor de vormen van consumptief krediet. Een consumptief krediet aanvragen is zo geregeld, maar verdiep je wel eerst in de opties. Sluit bijvoorbeeld geen doorlopend krediet af voor een auto. Kies liever voor een persoonlijke lening met een vaste looptijd. Je moet consumptieve kredieten namelijk weer aflossen voordat je weer een andere auto nodig hebt. Met andere woorden: let op de beperkte houdbaarheid van hetgeen je koopt.

Voor het verduurzamen van je huis kies je voor een energiebespaarlening. Deze is wat betreft de voorwaarden afgestemd op deze manier van investeren. Het gaat vaak om grotere bedragen die je over een langere periode kunt terugbetalen.

Het maximale bedrag in een consumptief krediet

Het maximale bedrag is ook afhankelijk van de leenvorm. Een creditcard kent vaak een beperkt maximaal bedrag. Heb je bijvoorbeeld 20.000 euro nodig? Dan ga je niet voor een roodstand op je betaalrekening of voor een creditcard. De maximale bedragen verschillen per soort. Ga dus niet alleen het consumptief krediet vergelijken op rente, maar ook op mogelijkheden.

Hoeveel rente betalen voor een consumptief krediet?

Er is niet één rente die je altijd betaalt voor een consumptief krediet. Persoonlijke leningen zijn gemiddeld goedkoper dan doorlopende kredieten. Een lening op een creditcard of op een betaalrekening is weer duurder dan het doorlopend krediet. Allerlei soorten kredieten hebben uiteenlopende tarieven en gaan tot een bepaald bedrag wat je maximaal kunt lenen.

Tot welke leeftijd kun je een consumptief krediet afsluiten?

De maximale leeftijd verschilt per soort lening en kredietverstrekker. Voor een persoonlijke lening kan een maximale leeftijd van 68 jaar gelden. Andere verstrekkers zijn bijvoorbeeld ook nog bereid om particulieren boven de 70 jaar een lening te verstrekken. Het rood kunnen staan op je betaalrekening kan ook nog met een leeftijd boven de 80 jaar. Er is dus niet een maximale leeftijd voor consumptieve kredieten.

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende vormen van consumptief krediet. De bekendste zijn: persoonlijke lening, doorlopend krediet, creditcards en het rood kunnen staan op een betaalrekening. Minder bekend zijn private lease, huurkoop en een afbetaling voor een telefoon die je bij je telefoonabonnement hebt ontvangen. Het zijn leningen die je afsluit voor het kopen van consumptiegoederen. Het gaat bijvoorbeeld om een auto, tv of een wasmachine.

Er zijn twee grote verschillen tussen een hypothecair krediet en een consumptief krediet. Ten eerste waar je het geld voor gebruikt. Een hypotheek sluit je af voor het kopen of het verbouwen van een huis. Een consumptief krediet sluit je af voor het kopen van andere spullen. Ten tweede heeft een hypotheek een onderpand en een consumptief krediet niet.

Wat je betaalt voor een consumptief krediet is geen vast bedrag. Voor een persoonlijke lening betaal je bijvoorbeeld 7,5% en voor een creditcard een hogere rente. Daarnaast verschilt het percentage ook nog per aanbieder. Ga dus altijd vergelijken voordat je een consumptief krediet afsluit. De verschillen zijn namelijk groot. 

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise:

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment