Vervroegd boetevrij aflossen persoonlijke lening

op basis van 0 beoordelingen

Kredietverstrekkers mogen een boete rekenen bij het extra aflossen in een persoonlijke lening, maar een boete voor extra aflossing zien we vooral in persoonlijke leningen die jaren geleden zijn afgesloten. Het blijft wel opletten bij het afsluiten van een persoonlijke lening. Zorg dat boetevrij extra aflossen altijd mogelijk is. In je doorlopend krediet boetevrij aflossen is altijd mogelijk.

persoon die boetevrij aflost

Kredietverstrekkers lenen geld uit voor de rente-inkomsten. De lening verandert door een extra aflossing want de bank gaat minder verdienen. Je persoonlijke lening heeft een vaste looptijd met vaste bedragen die je maandelijks betaalt. Door een extra aflossing verandert het schema. De kredietverstrekker weet wat de gevolgen zijn van het extra aflossen. Het is belangrijk dat jij het ook weet. De regels voor het vervroegd aflossen verschillen tussen de diverse leenvormen.

Hoe kun je de persoonlijke lening eerder aflossen?

In persoonlijke leningen heb je een vaste looptijd en een vaste rente. De maandelijkse betalingen liggen bij het afsluiten van de lening al vast. Je kunt een extra aflossing aanvragen bij de kredietverstrekker. Dit kan meestal in de online omgeving van de bank. Na akkoord kun je het bedrag storten zoals aangegeven door de kredietverstrekker. Houd er rekening mee dat je het afgeloste bedrag niet weer kunt opnemen. Zo kun je een financiële meevaller nuttig inzetten, en je maandelijkse lasten verlagen.

Hoe kun je een doorlopend krediet eerder aflossen?

Met een doorlopend krediet is het nog eenvoudiger. Deze lening heeft geen vaste looptijd. Als je extra aflost, kun je later het bedrag eventueel weer opnemen. Dit is overigens mogelijk onder voorwaarden. In tegenstelling tot de persoonlijke lening heeft een doorlopend krediet een variabele rente. Bij een sterke stijging van de rente kun je besluiten om spaargeld te gebruiken om de schuld te verlagen.

Waarom je lening boetevrij aflossen?

Je persoonlijke lening boetevrij aflossen heeft vooral voordelen als je binnenkort een hypotheek wilt afsluiten. De hypotheekverstrekker wil jou namelijk minder geld lenen als je nog een lening op naam hebt. Door het vervroegd aflossen kun je zo snel mogelijk de lening beëindigen. In dit geval is het een groot voordeel dat je boetevrij mag aflossen. Je looptijd korter maken kan het verschil maken tussen een huis wel kunnen kopen of net niet kunnen kopen.

Hoe het vervroegd aflossen de looptijd verkort

Je lost extra af op je persoonlijke lening. Na het storten van het extra bedrag blijf je dezelfde maandelijkse lasten betalen. Doordat een kleiner deel van het maandbedrag op gaat aan rente, los je de lening sneller af. Daarnaast is de schuld ook sneller afbetaald doordat je extra aflost. In een voorbeeld laten we het effect van het extra aflossen zien en hoe je hierna de aflossing kan berekenen.

Voorbeeld

Voor het kopen van een auto sluit je een persoonlijke lening af voor een bedrag van 15.000 euro. De looptijd bedraagt 60 maanden en je betaalt een rente van 7,2%. Per maand betaal je een bedrag van 297 euro. Na 5 jaar is de lening afbetaald.

Na 3 jaar los je 1.000 euro extra af op de schuld. De maandlasten blijven 297 euro. Na de extra aflossing krijg je van de bank een opgave waaruit blijkt hoeveel korter de looptijd wordt door de extra aflossing. De looptijd zal meer dan 6 maanden korter worden door het storten van het extra bedrag.

Spaargeld gebruiken voor het extra aflossen van een lening

De rente op een spaarrekening is lager dan de rente voor een lening. Het kan dus zeker uit om spaargeld te gebruiken voor het aflossen van schulden. Zorg er wel voor dat je voldoende spaargeld achter de hand houdt. Je moet voorkomen dat je weer een nieuwe lening moet afsluiten door financiële tekorten.

Veelgestelde vragen

Met een doorlopend krediet mag je onbeperkt extra aflossen. Met een persoonlijke lening mag je meestal ook onbeperkt extra aflossen, maar er zijn persoonlijke leningen waarin je niet boetevrij extra af mag lossen. Let hier goed op bij het afsluiten van een nieuwe lening.

Met boetevrij aflossen betaal je een lening versneld af. Je maakt bijvoorbeeld 1.000 euro extra over aan de kredietverstrekker. Hiermee verkort je de looptijd van de lening.

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise:

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment