Aflossing berekenen

op basis van 0 beoordelingen

De hoogte van de aflossing berekenen kun je zelf doen. Dit kan namelijk zonder ingewikkelde formules en berekeningen die niet uit te leggen zijn. Het enige wat je moet berekenen is de maandelijkse aflossing en de hoogte van de rente. Wij leggen uit hoe je de aflossing van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet kunt berekenen.

aflossing berekenen met rekenmachine

De kredietverstrekker vertelt jou wat je maandelijks moet betalen en wat de looptijd in maanden is. Het is goed om het voor de zekerheid nog even na te rekenen. Controleer altijd wat je voor je lening betaalt. De lasten van een persoonlijke lening berekenen doe je in een paar stappen.

Aflossing berekenen: hoeveel aflossing betaal je voor je doorlopend krediet?

De rente en aflossing berekenen start met het inzicht krijgen in de hoogte van de rente en de looptijd in maanden. Met een doorlopend krediet betaal je een vast percentage per maand. Dit percentage neem je van het maximale leenbedrag. Het gaat vaak om 1,5% of 2% van de leensom. Dit bestaat uit een deel aflossing en de rest is rente over het openstaande leenbedrag. Met een maximale leensom van 10.000 euro betaal je dus maandelijks 150 tot 200 euro. Het maandbedrag is onafhankelijk van het openstaande bedrag.

Voor onderstaande voorbeeldberekeningen gaan we uit van een leensom van 10.000 euro en een rente van 6,5%. Het maandbedrag bedraagt: 10.000 euro x 2% = 200 euro. Je neemt het volledige bedrag op.

Aflossing lening in de eerste maand na het afsluiten van de lening

Over de eerste maand betaal je: 10.000 euro x 6.5% = 650 euro gedeeld door 12 maanden = 54,17 euro. Dit is het deel rente. De maandelijkse kosten bedragen 200 euro.

De maandelijkse aflossing bedraagt: 200 – 54,17 = 145,83 euro.

Aflossing doorlopend krediet berekenen van de tweede maand

De schuld bedraagt nu: 10.000 – 145,83 (aflossing lening) = 9.854,17.

Rente: 9.854,17 x 6,5% = 640,52 gedeeld door 12 = 53,38 euro

De aflossing bedraagt: 200 – 53,38 = 146,62 euro

Doordat je steeds minder aan rente betaalt, los je na iedere maand weer meer af op de schuld. De aflossing van je lening berekenen is bewerkelijk, maar niet ingewikkeld.

Aflossing lening berekenen: hoeveel aflossing betaal je met een persoonlijke lening?

De berekening voor een persoonlijke lening is iets ingewikkelder. De exacte aflossing berekenen gaat namelijk over meer schijven. Toch kunnen wij het zo eenvoudig mogelijk voor je maken. Als je wilt berekenen wat je in de eerste maand en in de tweede maand aflost, kunnen we een ingewikkelde formule met je delen, maar daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten. Je kunt zeer eenvoudig berekenen wat je gemiddeld per maand betaalt aan aflossingen.

Voorbeeld

Je sluit een lening af met een zo kort mogelijke looptijd. Je neemt een persoonlijke lening van 10.000 euro en deze los je af in 36 maanden. Gemiddeld los je per maand af: 10.000 euro gedeeld door 36 = 277,78 euro

De maandlast voor deze nieuwe lening bedraagt 320 euro. Over 3 jaar gerekend betaal je dus: 320 x 36 maanden = 11.520 euro. Hiervan is dus 1.520 euro rente.

Kiezen voor een langere looptijd heeft als voordeel lagere maandlasten, maar over de volledige looptijd gerekend wordt de lening duurder doordat je meer aan rente moet betalen. Zodra je een deel van de schuld hebt terugbetaald, betaal je over dit bedrag namelijk geen rente meer. Een lening is vooral duur als je nog niets of weinig van de schuld hebt terugbetaald.

Afbetaling van de lening heeft invloed op de rentebetaling

Door tijdens de looptijd extra af te lossen, kun je de rentelasten verlagen. Stel, de maandelijkse aflossing bedraagt 200 euro en je betaalt 7,5% aan rente over de openstaande schuld. In één jaar los je 1.000 euro extra af. Hierdoor betaal je minder over één jaar gerekend: 75 euro. Dit bedrag kun je weer gebruiken om ook weer extra af te lossen. Op deze manier kun je sneller aflossen en het lenen van geld zo goedkoop mogelijk maken.

Geld lenen en maandelijkse aflossing – De looptijd verkorten

De looptijd van een lening kun je verkorten door extra aflossingen. Je hebt bijvoorbeeld een persoonlijke lening met een looptijd van 60 maanden. Je kunt besparen op de rentelasten en de looptijd korter maken door extra af te lossen. Zodra de schuld op nul staat, stoppen de maandelijkse betalingen. De looptijd verkorten betekent dat je eerder weer ruimte krijgt om te sparen in plaats van het aflossen van een schuld.

Extra aflossen kan je geld kosten

Een doorlopend krediet mag je altijd extra in aflossen. Voor de persoonlijke lening geldt mogelijk een boete voor het extra aflossen op de uitstaande schuld. In de voorwaarden van je lening kun je vinden of het extra boetevrij aflossen mogelijk is. Heb je in de afgelopen jaren een persoonlijke lening afgesloten? Waarschijnlijk kun je extra betalen (aflossen). In veel moderne soorten leningen zijn de voorwaarden ruimer wat betreft aflossingen boven de verplichte aflossing.

Veelgestelde vragen

Voor een doorlopend krediet bereken je eenvoudig het bedrag dat je moet betalen aan debetrente. Dit bedrag trek je af van het maandbedrag en je weet de aflossing per maand. Voor een persoonlijke lening kun je eenvoudig de gemiddelde aflossing berekenen door het kredietbedrag te delen door de looptijd van de lening. 

Juul Dijkhuis
Over Juul Dijkhuis

Juul Dijkhuis is freelance financieel blogger en schrijft regelmatig voor Lenary. Juul z’n kracht is om financiële onderwerpen eenvoudig te verwoorden. Dankzij zijn kennis en ervaring in de financiële branche kan hij vanuit verschillende invalshoeken zijn teksten toetsen.

Lees meer

Latest articles of Juul Dijkhuis

Goederenkrediet

Goederenkrediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?
Klok met de goedkeuring van een lening

Hoelang duurt het goedkeuren van een lening?

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis
WOZ krediet
woz krediet op een huis

WOZ krediet

Juul Dijkhuis Juul Dijkhuis

Bron en expertise:

Voor dit artikel hebben we de volgende bronnen gebruikt:

0 reacties

Submit a comment