1600 euro lenen

Wil je snel 1600 euro lenen? Geld lenen met een persoonlijke lening kan een goede oplossing zijn als je te maken krijgt met onverwachte kosten. Wil je grotere projecten bekostigen en heb je meer dan 1600 euro nodig? Ook dat wil je natuurlijk doen op een wijze die past bij jouw financiële situatie.

Bij Lenary.nl adviseren we je onafhankelijk over de mogelijkheden om een lening af te sluiten. Daarnaast vergelijk je in een handomdraai verschillende kredietverstrekkers met elkaar. Zo vind je altijd de beste deal.

Santander persoonlijke lening

 • Group 16 Tot €50.000 lenen
 • Tot 10 jaar looptijd

Defam GreenLoans duurzaamheidslening

Via Santander
 • Group 16 Tot €50.000 lenen
 • Tot 10 jaar looptijd

Lloyds Bank persoonlijke lening

Via Santander
 • Group 16 Tot €50.000 lenen
 • Tot 5 jaar looptijd

Freo persoonlijke lening

Via Santander
 • Group 16 Tot €75.000 lenen
 • Tot 10 jaar looptijd

Lender & Spender persoonlijke lening

Via Santander
 • Group 16 Tot €25.000 lenen
 • Tot 10 jaar looptijd

Defam Huiseigenarenkrediet

Via Santander
 • Group 16 Tot €75.000 lenen
 • Tot 15 jaar looptijd

Waarom 1600 euro lenen?

Geld lenen, bijvoorbeeld een leenbedrag van 1600 euro, is voor meerdere situaties handig. Misschien wil je een bepaalde, relatief grote uitgave doen, maar gaat geld sparen te langzaam. Door het benodigde en gewenste bedrag te lenen, kan je sneller die reis, nieuwe keuken of aankoop van een auto realiseren.

Maar er is nog een reden waarom je 1600 euro zou willen lenen. Die reden is het oversluiten of samenvoegen van bestaande leningen en kredieten. Als je al een lening hebt lopen met een hoge rente, kan het aantrekkelijk zijn deze over te sluiten naar een nieuwe lening af te sluiten met een lagere rente. 

Heb je meerdere kleine leningen? Dan is samenvoegen een optie. In de meeste gevallen geldt namelijk: hoe hoger het geleende bedrag, hoe lager de rente. Door kredieten samen te voegen bespaar je niet alleen een hoop gedoe van meerdere leningen, maar je bespaart ook op je maandelijkse lasten.

Mogelijkheden als je 1600 euro wilt lenen

Welke mogelijkheden heb je voor het lenen van 1600 euro? Drie leenvormen voor particulieren zijn het meest bekend: een persoonlijke lening, doorlopend krediet of een minilening. Als je 1600 euro wilt lenen, is een persoonlijke lening de beste keuze. 

Heb je ook genoeg aan 1500 euro? Dan kan je een minilening afsluiten. Deze sluit je af tot een maximaal leenbedrag van 1500 euro. Het voordeel van deze lening is dat er geen BKR-check nodig is en dat de looptijd maar 60 dagen is. Voor een hoger te lenen bedrag is een minilening geen optie. Wil je dus 1600 euro lenen? Dan kun je een persoonlijke lening afsluiten.

Waarom niet lenen met een doorlopend krediet?

De naam verklapt het al: bij een doorlopend krediet leen je doorlopend. De enige afspraak die je maakt, is dat er een kredietlimiet is. Ga je daar niet over, dan kan je dus geld blijven lenen. Heb je de lening (deels) afgelost? Dan kan je dat geld steeds weer opnieuw opnemen. Je betaalt rente over het opgenomen bedrag. Omdat je bedragen steeds opnieuw kunt opnemen, kunnen de totale rentekosten ongemerkt flink oplopen. Dit kan tot financiële problemen leiden als je meer geld leent dan je kunt terugbetalen. 

Weet je hoeveel geld je nodig hebt en wil je zekerheid dat je de lening kunt aflossen? De beste lening is dan een persoonlijke lening.

Voordelen van 1600 euro lenen met een persoonlijke lening

Anders dan bij een doorlopend krediet zijn er aan een persoonlijke lening duidelijke voorwaarden verbonden. Zo weet je precies waar je aan toe bent als je de lening afsluit. Hieronder vind je de 5 belangrijkste voordelen van een persoonlijke lening.

 • Je krijgt het bedrag dat je leent in een keer op je rekening

Wil je snel 1600 euro lenen? Als je kiest voor persoonlijke lening ontvang je binnen een mum van tijd en eenmalig het bedrag dat je leent. Dat volledige bedrag gebruik je vervolgens zoals jij wilt. Later meer geld lenen, is niet mogelijk onder dezelfde lening.

 • Je bent vooraf op de hoogte van de looptijd en het bedrag dat je maandelijks moet aflossen

De looptijd van een persoonlijke lening bepaal je zelf. Iedere kredietverstrekker heeft andere aanbiedingen, maar er is meestal een minimale een maximale looptijd. Denk aan een relatief korte looptijd van 1 jaar en een maximale looptijd van 10 jaar. Afhankelijk van het leenbedrag kunnen de looptijden ook variëren.

De aflossingstermijn hangt samen met je maandlasten. Je maandlasten bestaan deels uit een aflossing van je leenbedrag en deels uit rente. Hoe korter de looptijd, hoe hoger je maandelijkse aflossing. Kies je voor een lange looptijd? Dan heb je juist lage maandlasten.

 • Een vast rentepercentage zorgt voor zekerheid

Naast de aflossing betaal je ook maandelijks een rentedeel over het af te lossen bedrag. Het gaat hier niet om een vaste rente, maar om een vast percentage. Dit betekent dat je altijd een afgesproken percentage rente betaalt over het nog af te lossen bedrag. Hoe meer je aflost, hoe lager je rentekosten worden.

 • De mogelijkheid om boetevrij extra af te lossen

Heb je een persoonlijke lening, dan kan je tegenwoordig ook boetevrij een extra aflossing doen. Dat is natuurlijk handig, omdat het bedrag waarover je rente betaalt lager wordt. Zo besteed je je bonus of vakantiegeld dus slim.

 • Rente is aftrekbaar onder bepaalde voorwaarden

Soms kan je de rente die je over de lening betaalt aftrekken. Denk aan de situatie waarin je jouw huis verbouwt en daar het geleende geld voor gebruikt. Ook als je op een andere manier investeert in je hoofdwoning, mag je de rente aftrekken. 

Uitgesloten zijn zaken die je kan meenemen als je verhuist, zoals meubilair. Een dakkapel, badkamer en isolatiematerialen blijven wel in huis als je weggaat. Koop je die nieuw, dan mag je de rente dus aftrekken.

Waar kan ik 1600 euro lenen?

Een bank is een veelgekozen weg om leningen en andere financiële producten aan te vragen. Maar er zijn meer mogelijkheden, bijvoorbeeld via online kredietverstrekkers.

Wij raden je altijd aan om eerst online meerdere aanbieders te vergelijken. Zo ontdek je welke lening en aanbieder het beste past bij jouw situatie. Lenary.nl is een vergelijkingswebsite en we zetten de leningen van beschikbare kredietaanbieders op een rij. Dankzij onze onafhankelijke vergelijking vind je altijd de beste lening voor jouw situatie.

Belangrijk om te weten als je 1600 euro leent

Op korte termijn 1600 euro lenen door het afsluiten van een persoonlijke lening gaat met verschillende voordelen gepaard. Tegelijkertijd is het belangrijk om aandacht te hebben voor de volgende punten voordat je een lening afsluit:

 • warning Geld lenen kost geld. Reken dus goed uit hoeveel geld je nodig hebt en leen niet meer dan je nodig hebt.
 • warning Breng je financiële situatie duidelijk in kaart: bereken wat je maandelijks kwijt kan. Op basis daarvan kan je jouw maandlasten en looptijd bepalen.
 • warning Vergelijk beschikbare aanbieders en vind de lening met de beste voorwaarden voor jou. 
 • warning Houd de benodigde gegevens en documenten bij de hand als je de lening aanvraagt. Voor jezelf is dat makkelijk: het aanvragen is dan snel geregeld. Ook kan de kredietverstrekker je aanvraag dan beter beoordelen.

5 stappen voor snel 1600 euro lenen

Ga je 1600 euro lenen met een persoonlijke lening? Loop dan de volgende 5 stappen na en leen eenvoudig en snel geld met een persoonlijke lening.


stap 1 bedrag invoeren

Stap 1: bepaal het leenbedrag, de looptijd en het maandbedrag

Als eerste wil je voor jezelf antwoord geven op de volgende vragen:

 • Leenbedrag: hoeveel geld heb ik nodig?
 • Maandbedrag: hoeveel kan ik maandelijks aflossen? Is dat genoeg om het geleende bedrag terug te betalen binnen de looptijd?
 • Looptijd: hoelang loopt de lening als ik een bepaald maandbedrag kies?

Cliché, maar waar: geld lenen kost geld. Door van tevoren goed na te denken over de looptijd, het gewenste leenbedrag en je maandelijkse lasten, voorkom je dat je op een ander moment financieel in de knel raakt.


stap 2 looptijd kiezen

Stap 2: vergelijk geldverstrekkers

Als je helder hebt hoeveel geld je wilt lenen, raden wij je aan om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken. Dat doe je eenvoudig op een onafhankelijke vergelijkingswebsite als Lenary.nl. Overzichtelijk weergegeven, zie je daarop alle beschikbare aanbieders van het door jou bepaalde bedrag. Check welke voorwaarden zij aan de lening verbinden en sla je slag door voor de beste deal te kiezen.


stap 3 gegevens invullen

Stap 3: vraag de lening aan

Heb je de beste aanbieding gevonden? Dan kan je de lening aanvragen. Dat doe je door jouw gegevens in te vullen en de gevraagde documenten aan te leveren. Deze informatie heeft de kredietverstrekker nodig om je te identificeren en te checken of je wel kredietwaardig bent.


stap 4 accepteren

Stap 4: beoordeling van je aanvraag

Zodra je aanvraag is verstuurd, gaat de kredietverstrekker met de aanvraag aan de slag. Deels doet die dit zelf. Een ander deel besteedt de geldverstrekker verplicht uit aan het BKR. 

Wanneer alles akkoord bevonden is, krijg je een vrijblijvende offerte toegestuurd. Alle voorwaarden voor jouw lening staan hierin. Ben je het ermee eens? Door de offerte te tekenen, sluit je de lening officieel af.


Stap 5: ontvang het geld

Wanneer je akkoord bent gegaan met de offerte, gaat de kredietverstrekker met de uitbetaling in de weer. Dat gaat meestal snel. Binnen een aantal werkdagen staat de 1600 euro die je leent al op je bankrekening.

Direct een lening aanvragen van 1600 euro?

Vraag je lening van 1600 euro aan. Hieronder verwijzen we je door.

1600 euro lenen en het BKR

Banken en andere kredietverstrekkers moeten bij officiële leningen en kredieten het BKR inschakelen om een toetsing uit te voeren. In dat geval checkt het BKR of er risico’s zijn om jou een lening te verstrekken.

Doorgaans is dit geen probleem. Als je nooit eerder geld hebt geleend of als er eerder al leningen zijn geregistreerd bij het BKR: een positieve BKR-registratie staat geen lening in de weg.

Kan ik 1600 euro lenen met een negatieve BKR-registratie?

Anders is het als er wel een negatieve BKR-registratie aan je naam is verbonden. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een betalingsachterstand hebt. Ook als je (eerder) andere betalingsproblemen had, kan dit tot een negatieve BKR-registratie leiden of hebben geleid. 

Het is in dat geval een flinke uitdaging om nieuwe kredieten af te sluiten. De meeste geldverstrekkers vrezen dan dat je in de toekomst de lening en/of rente niet kan terugbetalen. Er zijn aanbieders die wel een lening verstrekken, maar een maximaal leenbedrag berekenen voor jouw situatie.

Kan ik 1600 euro lenen zonder BKR-toetsing?

Geldverstrekkers zijn verplicht om een BKR-toetsing te laten uitvoeren zodra de officiële persoonlijke lening boven de 1500 euro uitkomt. Een minilening is de enige leenvorm waarbij deze BKR-check niet nodig is, maar dit kan alleen tot het maximale leenbedrag van 1500 euro. Snel en zonder BKR-check 1600 euro of hogere bedragen lenen kan dus niet. 

Voorwaarden om 1600 euro te lenen

 • Je hebt geen negatieve BKR-registratie.
 • Je hebt een geldig legitimatiebewijs.
 • Je hebt een gegarandeerd maandelijks inkomen.
 • Je werkt in loondienst of werkt minimaal 3 jaar zelfstandig.
 • Je bent minimaal 18 jaar (bij sommige geldverstrekkers geldt een minimumleeftijd van 21 of 23 jaar).

Kan ik een ander bedrag lenen dan 1600 euro?

Wil je 1600 euro lenen of heb je een ander bedrag nodig? Voor bedragen van 1500 euro of lager kan je een minikrediet aanvragen. Hiervoor is geen BKR-toetsing nodig. Kies je voor een leenbedrag dat hoger dan 1600 euro ligt, dan ligt het afsluiten van een persoonlijke lening voor de hand.

Kredietverstrekkers vergelijken voor de beste deal

Wil je 1600 euro lenen via een persoonlijke lening? Op Lenary.nl staat alle informatie die je nodig hebt voor het afsluiten van een persoonlijke lening. Vergelijken van kredietverstrekkers doe je bovendien makkelijk dankzij ons handige overzicht.

Let bij het vergelijken op de looptijd, rente en andere voorwaarden van de kredietaanbieders. Ben je eruit wat voor jou de beste aanbieding is? Een geschikte lening is zo gevonden. Vul de aanvraag van een lening vervolgens binnen een aantal minuten in.

Daarmee ben je er bijna. De kredietaanbieder en het BKR beoordelen je aanvraag. Is die goedgekeurd? Dan ontvang je een vrijblijvende offerte. Je zit dan nog nergens aan vast. Dat is pas als je akkoord bent gegaan met de voorwaarden. Het geld staat binnen een paar dagen na akkoord op je rekening. Ideaal als je snel geld wilt lenen. Je kan het bedrag vervolgens uitgeven zoals jij voor ogen hebt. 

Veelgestelde vragen

Bij 1600 euro lenen is een BKR-check verplicht. Een lening afsluiten zonder BKR-toetsing is alleen mogelijk met een minilening, met het maximale leenbedrag van 1500 euro. Boven dat bedrag is een toetsing door het BKR altijd vereist.

Vraag je een lening aan voor 1600 euro of meer? Bij de toetsing checkt het BKR of je al leningen hebt lopen. Als dat zo is, onderzoekt het BKR of je betaalproblemen hebt. Als alles in orde is, heb je een positieve registratie en krijg je in principe een lening. Heb je een betaalachterstand of andere problemen? Dan wordt het een stuk lastiger om een lening te ontvangen.