Bedrijfspand kopen: lening afsluiten
Heb je nieuw zakelijk vastgoed op het oog of wil je jouw bedrijfspand verbouwen? De aanschaf of renovatie van een bedrijfspand is een flinke investering. Maar hoe financier je een bedrijfspand en waar moet je op letten?
Bedrijfspand financieren: de mogelijkheden
Er zijn verschillende manieren om een bedrijfspand te financieren. De meest voorkomende mogelijkheden zijn:
- Geld lenen voor bedrijfspand
- Eigen geld inbrengen

Geschreven door: Mike van den Broek
Laatst bijgewerkt op: 26 september 2022 | Gemiddelde leestijd: 5 minuten
Geld lenen voor bedrijfspand: de zakelijke hypotheek
Als je financiering zoekt voor een bedrijfspand is een zakelijke hypotheek de meest gekozen optie. Deze zakelijke hypotheek wordt ook wel een bedrijfshypotheek genoemd en is een lening voor ondernemers om de aanschaf of verbouwing van een pand of de aanschaf van grond te financieren.
Waar sluit ik een bedrijfshypotheek af?
Veel mensen denken bij een hypotheek aan een traditionele bank, maar je kunt tegenwoordig ook bedrijfshypotheken afsluiten bij andere (online) kredietverstrekkers. Het voordeel van deze aanbieders is dat ze niet altijd werken met dezelfde (strenge) voorwaarden en scherpere rentes hebben.
Een ander voordeel van meerdere aanbieders is dat je hypotheken kunt vergelijken. Zo heb je zekerheid dat je een geldverstrekker vindt met voorwaarden die bij jou passen.
Rente en aflossing
Sluit je een bedrijfshypotheek af voor het kopen of verbouwen van zakelijk vastgoed? Het gaat bij deze hypotheken meestal om een lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvorm worden je maandelijkse lasten steeds lager. Je lost een vast bedrag per maand af en daarbovenop betaal je een vast rentepercentage. Hoe meer je aflost, hoe lager je rentekosten en totale maandlasten worden.
Waar een boetevrije aflossing bij persoonlijke leningen steeds normaler wordt, is dit bij zakelijke hypotheken nog lang niet altijd het geval. Of je zonder boete extra kunt aflossen, verschilt per aanbieder. Vind je dit een belangrijke voorwaarde? Let hier dan goed op als je verschillende aanbieders naast elkaar legt.
Looptijd en onderpand

De looptijden van een bedrijfshypotheek variëren meestal tussen de 10 en 20 jaar. Bij de aankoop van een pand worden vaak deze langere looptijden gerekend. Ga je een pand verbouwen? Dan zijn er ook kortere hypotheken mogelijk, bijvoorbeeld voor 5 jaar.
Een voordeel van zakelijk geld lenen is dat het vastgoed bij een bedrijfshypotheek als onderpand kan dienen. Dit onderpand geeft de kredietverstrekker extra zekerheid en dit zorgt er weer voor dat de rente lager kan uitvallen en je dus minder kosten maakt.
Bedrijfspand financieren met eigen geld
Kom je in aanmerking voor financiering voor de aanschaf of verbouwing van een zakelijk pand? Veel geldverstrekkers financieren niet de volledige 100% van de waarde van het pand. Dit betekent dat je naast een bancaire financiering vrijwel altijd ook eigen geld of een andere vorm van financiering nodig hebt.
De meeste ondernemers kiezen daarom voor een combinatie van een bedrijfshypotheek en eigen inbreng. Bij de aankoop van een pand kan dit gaan om grote bedragen. Koop je bijvoorbeeld een pand van € 500.000 en ontvang je een hypotheek voor 70% van de marktwaarde? Dan heb je nog € 150.000 nodig.
Pand financieren zonder eigen geld
Heb je geld nodig, maar wil je het pand financieren zonder eigen inbreng? In sommige situaties verstrekt een bank of andere kredietverstrekker een hypotheek voor de volledige waarde van het pand. Dit kun je bereiken door meer zekerheden te bieden. Bijvoorbeeld door een buitengewone winstgevendheid te laten zien met je bedrijf.
Voorwaarden van een bedrijfshypotheek
Wil je een hypotheek afsluiten voor een zakelijk pand? Of je in aanmerking komt voor een hypotheek en hoeveel krediet je krijgt, is afhankelijk van een aantal voorwaarden.
Welke documenten heb ik nodig?
Als je een bedrijfshypotheek wilt afsluiten, wordt er doorgaans gevraagd om de volgende documenten:
- Meest recente jaarcijfers
- Aangifte inkomstenbelasting
- Prognose voor het eerstvolgende boekjaar
- Taxatierapport van het bedrijfspand
Aan de hand van jouw gegevens en documenten kan de aanbieder een risicoanalyse maken en bekijken of het verstandig is jou een hypotheek te verstrekken. Houd er rekening mee dat het benodigde papierwerk verschilt per aanbieder.
Voorwaarden verschillen per geldverstrekker
Er zijn tegenwoordig veel verschillende kredietverstrekkers die bedrijfsfinanciering aanbieden in allerlei vormen en maten. Zo zijn er kredietverstrekkers die zich specifiek richten op hypotheken voor een beleggingspand. En er zijn aanbieders die alleen werken met ondernemers die onroerend goed kopen om vervolgens te verhuren.
Het is belangrijk dat je in zee gaat met een aanbieder die bij jou en je eisen past. Kijk daarom goed naar de verschillende mogelijkheden en vergelijk beschikbare aanbiedingen met elkaar. Zo weet je zeker dat je een hypotheek afsluit met de beste voorwaarden voor jou.
Kosten voor een nieuw bedrijfspand
Wat kost de aankoop van een nieuw pand? Als je een bedrijfspand wilt kopen, is het belangrijk om een beeld te hebben van de kosten. Je krijgt namelijk niet alleen te maken met de koopsom van het bedrijfspand, maar ook met extra kosten die je maakt om het pand te kopen. Denk hier bijvoorbeeld aan makelaars- en notariskosten, overdrachtsbelastingen en advieskosten.
Ga je geld lenen als extra financiering? Bij een bedrijfshypotheek krijg je ook nog eens te maken met afsluitkosten en je betaalt rentekosten over het geleende bedrag. Goed om te weten is wel dat de rente die je betaalt over een bedrijfshypotheek zakelijk aftrekbaar is.
Je bedrijfspand financieren met de beste zakelijke hypotheek voor jou
Heb je nieuw zakelijk vastgoed op het oog of wil je een van je bedrijfspanden verbouwen? Een bedrijfshypotheek is een veelgebruikte manier om onroerend goed te kopen of verbouwen.
Bedrijfshypotheken vergelijken of meer weten over andere zakelijke financieringen? Bij Lenary.nl vind je alles over financieringsmogelijkheden voor ondernemers en vergelijk je direct alle beschikbare aanbiedingen met elkaar. Zo vind je altijd de deal die jouw onderneming nodig heeft.
Veelgestelde vragen over Bedrijfspand kopen
Kan je privé een bedrijfspand kopen?
Heb je een eigen bedrijf? Dan kun je op twee manieren een bedrijfsruimte kopen: privé of zakelijk. Het is vooral belangrijk om hier goed en kritisch over na te denken als je het pand zowel zakelijk als privé gaat gebruiken. Het is verstandig om te overleggen met een expert bij het maken van deze keuze.
Door geld te lenen bij online kredietverstrekkers profiteer je namelijk in veel gevallen van scherpere rentes en betere voorwaarden. Een platform zoals Lenary.nl geeft je daarnaast de optie om meerdere aanbieders te vergelijken en zo de deal met de beste voorwaarden te vinden.
Hoeveel geld kan ik lenen voor een bedrijfspand?
Veel kredietverstrekkers financieren maximaal 70% van de marktwaarde van bedrijfspanden. Een zakelijke hypotheek is in veel gevallen dus niet voldoende om een pand te kopen. Je hebt hiernaast eigen geld nodig of een andere vorm van financiering.
Hoe financier je een bedrijfspand?
Wat zijn je financieringsmogelijkheden als je een bedrijfsruimte wilt kopen of verbouwen? De meest bekende optie is het afsluiten van een bedrijfshypotheek bij een bank of andere geldverstrekker. Deze financieringsoptie wordt vaak gecombineerd met een eigen inbreng.
Heb ik eigen geld nodig voor commercieel vastgoed?
Zakelijke hypotheken zijn populair voor de financiering van de aankoop of verbouwing van vastgoed zoals een bedrijfsruimte. Toch is een hypotheek in veel gevallen niet voldoende. Kredietverstrekkers verstrekken meestal alleen hypotheken tot 70% van de waarde van een pand. Voor het resterende deel is dus een andere financiering mogelijk. Als extra financiering kun je kiezen voor de inbreng van eigen (spaar)geld of een andere financieringsmogelijkheid zoeken.
Om geld te lenen als zzp’er moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden verschillen per leenvorm en per aanbieder. Het is daarom verstandig om meerdere leningen te vergelijken, zodat je weet welke deal het beste bij jou past qua rente en andere voorwaarden.