Let op! Geld lenen kost geld

Lening overname bedrijf

Bij een bedrijfsovername komt veel kijken. Als je een bedrijf overneemt, is het cruciaal om als potentiële koper te weten wat je mogelijkheden zijn qua bedrijfsfinanciering. Kan je een bedrijf overnemen zonder eigen vermogen? En hoe werkt het als je geld wilt lenen voor bedrijfsovernames? Wij zetten het in dit artikel voor je op een rij.

Mike van den Broek

Geschreven door: Mike van den Broek

Laatst bijgewerkt op: 27 september 2022 | Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Soorten bedrijfsovernames

Een bedrijf overnemen is het geheel of gedeeltelijk overnemen van het bedrijf van een ander. Na de aankoop ben je dus de nieuwe eigenaar van het bedrijf. Overnames kunnen op verschillende manieren plaatsvinden:

  • Je neemt een nieuw bedrijf over, waar je nog niet voor werkte of bij betrokken was (management-buy-in).
  • Je bent al werknemer en neemt het bedrijf over (management-buy-out).
  • Je volgt een familielid op als eigenaar van het familiebedrijf.

Hoe kan ik een bedrijfsovername financieren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een overnamesom te financieren. Bijvoorbeeld door het afsluiten van een zakelijke lening om het bedrijf over te nemen of door eigen vermogen in te zetten. Hieronder zetten we de meest voorkomende vormen van financiering voor je op een rij.

  1. Overname financieren met eigen geld

De eerste optie is de bedrijfsovername financieren met eigen vermogen om aan de koopsom te voldoen. Dit heeft meerdere voordelen. Zo verlaag je bijvoorbeeld het risico voor investeerders die het resterende bedrag bekostigen. Dat maakt het investeren door andere financiers aantrekkelijker. De overname financieren met eigen vermogen is bovendien de meest goedkope optie, alleen al omdat je geen rente hoeft te betalen over de koopsom als je direct (een deel) betaalt.

Een nadeel van het financieren met eigen middelen is dat je eigen vermogen flink vermindert, overnames vragen namelijk om een flinke investering. Denk er dus goed over na of je het geld kunt missen.

  1. Overname financieren met een lening

Heb je niet voldoende eigen vermogen of wil je dit vermogen niet volledig aanspreken voor de aankoop van een nieuwe onderneming? Geld lenen om de overnamesom te financieren is een gebruikelijke optie. Vaak financieren banken, of andere kredietverstrekkers, maximaal vijftig procent van een bedrijfsovername. Online kredietverstrekkers bieden meestal ruimere financieringsmogelijkheden. 

Maar het verkrijgen van een financiering is geen zekerheid. Een kredietverstrekker vraagt vaak om een goed onderbouwd (business)plan en wil inzicht hebben in de jaarcijfers. Op basis daarvan maakt de geldverstrekker een risico-analyse om te kijken of het verstrekken van een lening verstandig is. Wat is de kans van slagen en wat is de omvang van het risico? Pas na de analyse beslist de financier of je wel of niet in aanmerking komt voor een bedrijfslening.

  1. Overname financieren met achtergestelde lening

Ga je een bedrijf overnemen? Degene die de onderneming verkoopt, kan ook een lening verstrekken. Dit wordt een achtergestelde lening genoemd. Alhoewel het hier in feite om vreemd vermogen gaat – het is namelijk niet je eigen geld – wordt deze leenvorm vaak gezien als eigen vermogen. 

In vergelijking met andere financiers heeft de verkoper een achtergestelde positie als het misgaat met het bedrijf. Bijvoorbeeld bij een faillissement. In dat geval hebben andere investeerders, zoals banken, voorrang als het om de teruggave van hun investeringen gaat. Dit maakt het voor de andere kredietaanbieders aantrekkelijker om een lening te verstrekken. De verkoper wordt pas als laatste terugbetaald.

Vanuit het perspectief van de verkoper geeft het verstrekken van een achtergestelde lening blijk van vertrouwen. Omdat hij door de achtergestelde positie meer risico loopt, kan hij een hogere rente eisen. Dit maakt deze financieringsvorm voor de verkoper daarmee toch een aantrekkelijke optie.

De achtergestelde lening door de voormalige eigenaar is een goede optie als een kredietaanbieder bijvoorbeeld geen of slechts een beperkte lening wil verstrekken.

  1. Financieringsmix gebruiken voor overname bedrijf

In de praktijk vindt er vaak een combinatie van bovengenoemde financieringsvormen plaats voor de financiering van een bedrijfsovername. Dit heet ook wel gestapeld financieren of een financieringsmix. Met andere woorden: bij gestapeld financieren betaalt bijvoorbeeld een bank of een andere kredietverstrekker een deel van de overnamesom, de koper financiert een deel en een deel van de bedrijfsovername wordt gefinancierd door een achtergestelde lening door verkoper.

Een lening voor de overname van een bedrijf in 5 stappen

Een lening afsluiten voor de overname van een bedrijf gaat niet van de ene op de andere dag. Leen je geld voor een bedrijfsovername? Grofweg volg je dan de volgende 5 stappen:

  1. Bepaal de voorwaarden van de lening, zoals het leenbedrag en de looptijd.
  2. Bekijk de beschikbare aanbieders in ons overzicht en vergelijk de opties met elkaar.
  3. Kies de beste deal en vraag de lening aan.
  4. De aanbieder beoordeelt je aanvraag. Is alles in orde? Dan ontvang je een vrijblijvend voorstel.
  5. Ga je akkoord met het voorstel? Dan sluit je de lening officieel af en staat het geld binnen een aantal werkdagen op je rekening.

Kies veilig met onze onafhankelijke vergelijkingstool

Bij Lenary kijken we bij het beoordelen van de financiering onder andere naar het over te nemen bedrijf, jouw ervaring als ondernemer, de visie en strategie, de gestelde zekerheden, de ontwikkelingen in de markt en de eventuele financiële inbreng van jou of de verkoper. Zo ondersteunen we jou zo goed mogelijk bij het verkrijgen van een lening om een onderneming over te nemen.

Bovendien is alle informatie die wij verstrekken over geld lenen en online leningen afsluiten onafhankelijk. Je vergelijkt daarmee eenvoudig en snel de voorwaarden en mogelijkheden van verschillende kredietverstrekkers. Zo voorkom je dat je te veel (rente) betaalt of een lening afsluit met voorwaarden die niet bij jouw wensen aansluiten.

Hoe bereken je de waarde van een bedrijf?

Een belangrijk uitgangspunt voor de financiering is de waarde van een bedrijf. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de koopprijs doorgaans is. Waarde is een subjectief begrip. Toch zijn er vuistregels op basis waarvan de waarde van een bedrijf vast te stellen is.

De recente jaarcijfers dienen vaak als basis om die waarde te bepalen. Op grond daarvan kiest een kredietverlener er (al dan niet) voor om een financiering voor de bedrijfsovername te verstrekken.

Lening om een bedrijf over te nemen: wat kost het?

Geld lenen kost geld. Je betaalt altijd rente over de lening om de bedrijfsovername te bekostigen. Maar wil je een lening afsluiten, houd dan ook rekening met extra kosten. Denk aan afsluitkosten, zoals een afsluitprovisie

Goodwill

Daarnaast kan de verkoper goodwill in rekening brengen. Goodwill is de meerwaarde van een bedrijf die het te danken heeft aan een goede naam en/of uniek concept. Toekomstige inkomsten vanwege die goodwill zijn geen garantie, maar voor een goede of bekende naam betaal je dus vaak wel een prijs. Het financieren van goodwill is, juist vanwege het subjectieve karakter en de onzekerheid wat betreft de toekomst, vaak geen eenvoudige opgave.

Vergelijk meerdere aanbieders en vind de beste deal

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van een zakelijke lening voor het overnemen van een bedrijf? Bij Lenary.nl vergelijk je binnen een handomdraai verschillende kredietaanbieders die jou een lening voor een bedrijfsovername kunnen verstrekken. Onafhankelijk, betrouwbaar én vrijblijvend. Zo krijg je de kans om goed geïnformeerd een keuze te maken. 

Bekijk direct ons overzicht, vergelijk de opties en sluit de deal die bij jou past.

Veelgestelde vragen over Lening overname bedrijf