Let op! Geld lenen kost geld

Rente bij zakelijke leningen

Bij het vergelijken van zakelijke leningen komen ondernemers er vaak achter dat er veel verschil zit in de rentepercentages van aanbieders. Hoe vind je een zakelijke lening met een aantrekkelijke rente en hoe bepalen financiers de rente van een lening of krediet? Laat je informeren in dit artikel en vergelijk zakelijke kredietverstrekkers met elkaar. Zo vind je de zakelijke lening met de beste rente en voorwaarden voor jou.

Mike van den Broek

Geschreven door: Mike van den Broek

Laatst bijgewerkt op: 27 september 2022 | Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Zakelijke lening: rente berekenen

Ga je een zakelijke lening aanvragen? Rente is een factor die vaak over het hoofd wordt gezien als startende of bestaande ondernemers een lening afsluiten. Toch kan de rente enorm uiteenlopen per aanbieder, want financiers mogen de rente zelf bepalen. Maar hoe bepalen ze de hoogte van het rentepercentage? Hier spelen een aantal factoren een rol:

  • De marktrente
  • Het risicoprofiel
  • Het onderpand
  • De som van de lening
  • De looptijd

Marktrente

De marktrente is de rente die op dat moment geldt op de kapitaal- en geldmarkt. De kapitaalmarkt is de markt voor langlopende leningen. De geldmarkt is de markt voor kortlopende leningen tot maximaal 2 jaar. De rente op deze markten verandert continu en is een van de factoren die meespelen als een financier de rente bepaalt van zijn producten.

Risicoprofiel

Geld lenen is niet zonder risico. Niet alleen voor degene die de lening aanvraagt, maar ook voor de kredietverstrekker. De kredietverstrekker wil zoveel mogelijk zekerheid dat hij het geleende bedrag terugkrijgt en vraagt daarom om aanvullende informatie. Denk hier aan jaarcijfers, een ondernemingsplan en/of aangifte inkomstenbelasting. Veel financiers stellen ook een eis voor een jaaromzet of cashflow. De geldverstrekker schat op deze manier in wat het risico is van een lening. Het risicoprofiel heeft vervolgens invloed op de hoogte van de rente. Hoe meer risico de kredietverstrekker loopt, hoe hoger de rente.

Onderpand

zakelijke lening rente

Bij zakelijke leningen is het mogelijk om gebruik te maken van een onderpand of waarborg. Dit kan invloed hebben op de rente. De kredietverstrekker loopt namelijk minder risico, omdat hij het onderpand kan opeisen als de lenende partij niet aan de financiële verplichtingen voldoet.

Som van de lening

In veel gevallen daalt de rente als je een hoger leenbedrag afsluit. Daarom kan het aantrekkelijk zijn om meerdere leningen en kredieten samen te voegen. Je profiteert dan van een lagere rente. 

Looptijd

De standaard zakelijke leningen zijn langlopende leningen (minimaal 2 jaar), maar je kunt ook kortlopende leningen afsluiten. Met een kortlopende lening maak je binnen relatief korte tijd geld vrij en je betaalt de lening binnen 2 jaar af. Houd er wel rekening mee dat een kortlopende zakelijke lening afsluit tegen een hogere rente.

Let op: kijk niet alleen naar de rente van een lening, maar houd ook rekening met de aflossingsvoorwaarden. 

Rente bij zakelijke leningen vergelijken

Er zijn veel grote financiële instellingen die leningen verstrekken aan bedrijven. Zzp’er, eenmanszaak, vof of een bv: voor iedere rechtsvorm is wel een lening te vinden. Het is altijd verstandig om je opties te vergelijken voordat je een lening aanvraagt. Zo vind je de zakelijke kredietverstrekker die het beste bij jou past.

Bekijk de rente, looptijd en andere voorwaarden van de verschillende aanbieders op Lenary.nl en vraag de lening van jouw keuze eenvoudig en snel aan.

Hoeveel rente betaal ik over een zakelijke lening?

Het is een veelgestelde vraag: wat is de gemiddelde rente bij een zakelijke lening? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, want er is niet écht een gemiddelde rente. De rentes verschillen per financier en zijn ook afhankelijk van het moment, de lening zelf en je situatie.

Kredietverstrekkers werken met een vanaf-percentage of een van-tot percentage. Staat er slechts één vaste rente genoemd? Houd er dan rekening mee dat deze scherpe rente het vanaf-percentage is.

Staat er een minimale en maximale zakelijke rente? Deze van-tot percentages laten zien binnen welke grenzen je rente ligt. Een vast rentetarief weten van de lening die jij op het oog hebt? Dan kun je het beste een aanvraag indienen. Je ontvangt dan een vrijblijvende offerte waarin alle voorwaarden staan, waaronder de looptijd, maandelijkse aflossing en het percentage van de zakelijke rente.

Wat kost een zakelijke lening?

Waar je een zakelijke lening ook voor afsluit, geld lenen kost altijd geld. Met welke kosten moet je rekening houden bij een zakelijke lening? 

Rente betalen bij zakelijke lening

Als je een zakelijke lening aanvraagt, betaal je rente over het geleende bedrag. Je lost periodiek een deel van het leenbedrag af en betaalt tegelijkertijd een vast percentage aan rente over het nog af te lossen bedrag. 

Aan het begin van de looptijd betaal je relatief meer rentekosten, omdat je een vast percentage betaalt over het (bijna) volledige leenbedrag. Maar hoe meer je aflost, hoe lager de rentekosten van je lening worden.

Rente betalen bij zakelijk krediet

Sluit je geen zakelijke lening af, maar een zakelijk krediet? Bij een zakelijk krediet betaal je ook een vast percentage aan rente over het geleende bedrag. Dit opgenomen bedrag kan alleen sterk fluctueren. Met een zakelijk krediet kun je namelijk flexibel geld opnemen en aflossen. Houd er daarnaast rekening mee dat de rentepercentages bij zakelijke kredieten hoger liggen dan bij een zakelijke lening.

Goed om te weten: je betaalt rente over zakelijke leningen en kredieten, maar deze rente is aftrekbaar. Aflossingen van een zakelijke lening kun je niet opvoeren als kosten, je betaalt immers geleend geld terug. Maar rentekosten zijn, zoals de naam het al zegt, kosten. 

Extra kosten

Naast de rentekosten krijg je ook te maken met andere kosten:

  • Afsluitkosten: de kredietverstrekker brengt afsluitkosten in rekening. Dit is een eenmalige afsluitprovisie, die meestal 2-3% van het leenbedrag bedraagt.
  • Vervroegd aflossen: boetevrij extra aflossen is mogelijk bij bepaalde zakelijke leningen, maar vervroegd aflossen is vaak een ander verhaal. Wil je het resterende bedrag van je zakelijke lening vervroegd aflossen? Dit kan betekenen dat je een boete moet betalen. De kredietverstrekker loopt dan namelijk de rente mis over de rest van de looptijd. Kijk altijd goed met welke voorwaarden een financier leningen verstrekt, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Zakelijke lening aanvragen in 5 stappen

  1. Zet alles voor jezelf op een rij: waar heb je het geld voor nodig, welk bedrag ga je lenen en heb je specifieke voorwaarden, zoals boetevrij aflossen?
  2. Bij Lenary.nl vergelijk je eenvoudig verschillende aanbieders. Leg de beste opties voor jouw onderneming naast elkaar en kies welke lening je gaat afsluiten.
  1. Vervolgens kun je de aanvraag indienen. Vul alle gegevens in, lever de aanvullende documenten aan en verstuur je kredietaanvraag.
  2. De financier beoordeelt je aanvraag en checkt je kredietwaardigheid. Is alles in orde? Dan ontvang je een vrijblijvend aanbod/voorstel met alle voorwaarden op een rij. Lees alles goed door, want hier vind je bijvoorbeeld hoeveel rente je gaat betalen. Ga je akkoord, dan sluit je de lening officieel af.
  3. Na het afsluiten van de lening wordt de uitbetaling in orde gemaakt. Het geld staat binnen een paar werkdagen op je rekening. Je lost af volgens de afgesproken voorwaarden. 

Vergelijk zakelijke kredietverstrekkers en vind de beste rente

Ben je op zoek naar de beste manier om je onderneming te financieren? Bij Lenary.nl vind je onafhankelijke informatie over zakelijke financiering, van leningen tot kredieten. Zo kies je goed geïnformeerd voor de financiering die bij jou past.

Bekijk de beschikbare zakelijke kredietverstrekkers in ons handige overzicht en vergelijk de opties met elkaar op basis van de voorwaarden die jij belangrijk vindt. Denk aan een scherpe zakelijke rente, een korte of juist lange looptijd of de optie om vervroegd af te lossen. Of je nu op zoek bent naar een zakelijke lening of zakelijk krediet, je vindt altijd de beste deal voor jouw situatie. 

Veelgestelde vragen over Rente bij zakelijke leningen