Let op! Geld lenen kost geld

Zakelijke lening voor starters

Ben je op zoek naar een zakelijke lening als startende ondernemer of startend bedrijf? Als starter kan het lastig zijn om aan het benodigde geld te komen om je bedrijf van de grond te krijgen. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden voor ondernemers om de investering van nieuwe bedrijven te financieren.

Mike van den Broek

Geschreven door: Mike van den Broek

Laatst bijgewerkt op: 27 september 2022 | Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Waarom startkapitaal nodig?

Als je een eigen bedrijf start, heb je in de meeste gevallen een startkapitaal nodig. Hoeveel geld je nodig hebt voor opstartkosten of bedrijfskosten verschilt per ondernemer en situatie. Je kunt hier denken aan een nieuwe laptop of telefoon, marketingkosten, de kosten voor een boekhouder of accountant en zakelijke verzekeringen. Maar ook kunnen er grotere investeringen nodig zijn, zoals een bedrijfsauto, bedrijfspand of andere bedrijfsmiddelen om je onderneming te starten.

Hoeveel een bedrijf beginnen kost is lastig te zeggen. De ene onderneming is de andere niet. Het is vooral belangrijk dat jij van tevoren een goede inschatting maakt: wat heb je nodig voor je eigen onderneming en welke kosten brengt dit met zich mee? Na de inschatting van je benodigde starterskrediet kan je op zoek gaan naar voldoende startkapitaal.

Hoe kan je een startende onderneming financieren?

Er zijn verschillende manieren om je eigen bedrijf te financieren. De inbreng van eigen geld ligt voor ondernemers het meeste voor de hand en het is ook direct de goedkoopste optie. Je betaalt dan namelijk geen rente of afsluitkosten.

Heb je niet voldoende eigen middelen of wil je niet direct al je eigen vermogen aanspreken? Dan zijn er ook andere opties, zoals een zakelijke lening of krediet, durfkapitaal via familie en vrienden, bedrijfsmiddelen leasen, hulp van investeerders, crowdfunding of subsidies. In dit artikel richten we ons op de zakelijke lening en zakelijke kredieten als financiering.

Zakelijke lening

Heb je een duidelijk beeld van je startkapitaal en krijg je te maken met een of meerdere grote uitgaven? Een zakelijke lening is vooral geschikt als je een specifiek doel en bedrag in gedachten hebt. Je ontvangt het startkapitaal dan namelijk in één keer op je rekening gestort en kunt het direct gebruiken. Je lost in gelijke termijnen af gedurende een vaste looptijd en betaalt rente over het nog af te lossen bedrag. Afgeloste bedragen kan je niet opnieuw opnemen.

Een zakelijke lening kan je helpen bij (grotere) investeringen en zorgt ervoor dat je niet al je eigen middelen hoeft aan te spreken.

Zakelijk lenen als starter

Veel startende ondernemers willen in de eerste periode geld lenen om hun bedrijf op te starten. Maar het is niet altijd even gemakkelijk om als beginnend bedrijf een zakelijke lening af te sluiten. De meeste kredietverstrekkers werken met voorwaarden waar je als starter niet aan kunt voldoen. Denk aan jaarcijfers van de afgelopen 2 jaar of al minimaal 2 of 3 jaar werkzaam zijn als ondernemer. 

Toch zijn er ook financiers die zich richten op startende ondernemers en leningen aanbieden voor deze doelgroep. Vind je een financier die geschikt is voor starters? Kijk dan goed wat je moet aanleveren. Vaak is er in ieder geval een uitgebreid en goed onderbouwd ondernemingsplan nodig.

Zakelijk krediet

Naast een zakelijke lening kunnen starters ook met een zakelijk krediet aan liquide middelen komen. Dit is een passende financiering als je niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt en flexibiliteit wilt. Je kunt met deze leenvorm flexibel geld opnemen en aflossen. Afgeloste bedragen kun je daarnaast weer opnieuw opnemen. 

Zakelijk krediet voor starters

Zakelijke kredieten kunnen een uitkomst bieden voor starters die geen bepaald bedrag voor ogen hebben, maar wel kapitaal nodig hebben voor hun eigen onderneming. Houd er bij deze leenvorm rekening mee dat de rentekosten ongemerkt flink kunnen oplopen. Leen dus niet meer dan je nodig hebt en sluit het krediet alleen af als dit financieel verstandig is.

Rekening-courant krediet 

Een rekening-courant krediet lijkt op een zakelijk krediet, maar dit krediet is gekoppeld aan je zakelijke rekening. Je sluit geen losse lening af, maar je spreekt met je bank een bepaald limiet af om rood te staan. Zo creëer je meer financiële ruimte.

Rekening-courant krediet voor starters

Als je zelf al voldoende eigen vermogen inbrengt, maar graag wat extra zekerheid wilt kan een rekening-courant krediet een goede optie zijn. Deze leenvorm is vooral interessant voor kleinere bedragen, die je ook binnen korte tijd kunt terugbetalen.

Goed om op te letten bij dit product: de rente is vaak variabel.

Lening aanvragen als startende ondernemer

Wil je als starter geld lenen? Vergelijk dan meerdere aanbieders met elkaar op een online vergelijkingssite zoals Lenary.nl. Je ziet alle beschikbare financiers in een overzicht en kiest eenvoudig de kredietverstrekkers die bij jou passen.

Stap 1: kies de voorwaarden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Denk eerst goed na over de voorwaarden en zet alles op een rijtje voordat je geld leent. Waar wil je in investeren? Hoeveel geld heb je hiervoor nodig? Hoeveel kan je maandelijks missen qua aflossing en heb je andere belangrijke eisen?

Door van tevoren kritisch na te denken over je situatie en wensen, kan je een goed passende zakelijke financiering vinden.

Stap 2: vergelijk beschikbare aanbieders

Zodra je weet wat je zoekt, kun je leningen en aanbieders vergelijken. Bekijk alle beschikbare kredietverstrekkers in ons overzicht en leg verschillende opties naast elkaar. Vergelijk ze op basis van rente, looptijd, leenbedrag en andere voorwaarden en kies wat de beste lening is voor jouw onderneming.  

Stap 3: vraag de lening aan

Keuze gemaakt? De zakelijke lening sluit je vervolgens eenvoudig en snel af. Zorg dat je de benodigde documenten bij de hand hebt en vul alle gegevens zo volledig mogelijk in. In de meeste gevallen wordt er bij starters gevraagd om een goed onderbouwd ondernemingsplan, maar het kan ook zijn dat je financier meer informatie van je nodig heeft.

Stap 4: grondige analyse & vrijblijvend voorstel

De financier beoordeelt je aanvraag en voert een risico-analyse uit. Zo krijgt hij een goed beeld van je (financiële) situatie en kan hij inschatten of het verstandig is om jou de lening te verstrekken. 

Is alles in orde, dan ontvang je een vrijblijvende offerte. In dit voorstel staan alle belangrijke zaken op een rij. Denk aan het leenbedrag, de rente, looptijd en voorwaarden zoals wel of niet boetevrij aflossen. Neem het voorstel goed door. Zodra je akkoord gaat, sluit je de lening officieel af.

Stap 5: ontvang het geld op je rekening

Na akkoord maakt de kredietverstrekker de uitbetaling in orde. Je ontvangt het geleende bedrag meestal in een aantal werkdagen op je rekening en kunt het direct gebruiken zoals jij wilt. De lening betaal je af volgens de afgesproken voorwaarden.

Vergelijk kredietverstrekkers en vind de beste deal

Ga je een bedrijf starten en ben je op zoek naar zakelijke financieringen die voor jou geschikt zijn? Als startende ondernemer heb je geld nodig om te investeren in bedrijfsmiddelen, zoals een zakelijke auto, bepaalde machines of een bedrijfspand. Of misschien heb je te maken met de inkoop van producten of diensten. Waar je het geld ook voor nodig hebt, een startkapitaal of voorbereidingskrediet is voor de meeste starters onmisbaar.

Via de traditionele weg kan het lastig zijn om in aanmerking te komen voor leningen of kredieten. Bij Lenary.nl vind je een ruim overzicht van financiers die zakelijke leningen verstrekken. Bekijk de aanbieders die leningen verstrekken aan beginnende ondernemers, vergelijk je mogelijkheden en kies de beste deal.

Veelgestelde vragen over Zakelijke lening voor starters